Forumet - Hur blir Olle kines?

Hur blir Olle kines?

2912 0 37
Ja vad tycker UM egentligen?

Utan patriotism för sitt land är man antisemit i Israel då eller? Självhatande Jude!

Om man har finsk etnicitet i Sverige kan man aldrig bli riktigt svensk då?

Om man är medborgare i både Iran och Sverige eftersom man inte kan avstå att ha iranskt medborgarskap även om man inte satt sin fot där. Kan man aldrig bli "helt" Svensk då?

Kan Tarzan bli Engelsman eller var hans föräldrar nu var? Hur mkt av sitt beteende / kultur skulle han behöva assimileras för att accepteras som Engelsman?

Är Olle Åkerson 20 år kines bara för att han bor där?

Eller finns de olika saker som alla kallas kinesiskt.

Kinesiskt språk
Kinesiskt folk (etnicitet)
Kinetisk kultur
Kinesiska medborgare

Och kineser som tex Olle Åkerson som bor i Kina. [smile] Så vad tycker ni? Hur blir Olle kines (om han ens kan de). Vad skulle krävas?

Spana också in:

Divinator:

ag är inte svensk, jag är en människa som bor i Sverige[y]


What he said. Nationalism är bara larvigt. Sålänge den inte är riktad mot ideal eller ideer som jag personligen inte håller med om, då är den bra. Hata-folk-som-inte-håller-med-Kristoffer-ismen är bäst. Och nej, jag vet inte hur man använder - (Hyphen på Engelska, den du!) korrekt.
Jag skulle nog svara "har etnicitet som majoriteten", men det håller ju egentligen inte alltid. Tex: har jag etnicitet som majoriteten i Sverige idag så behöver jag ju inte vara svensk, jag kan ju vara norrman. Om jag däremot, som norrman, pratar svenska och är allmänt svensk (inte så svårt för en norrman), så är jag delvis svensk. Mina barn däremot blir svenskar.
Det förutätter ju dock att majoriteten i Sverige är så som den är idag. Om majoriteten är arabisk i Sverige, så är inte en arab som bor i Sverige svensk för det.

Blev kanske lite rörigt nu.
Det beror på om man tänker inkluderande eller exkluderande. Ett inkluderande synsätt består av faktorer som vilken person som helst kan sluta sig till o känna samhörighet till, tex jag är svensk för att jag bor i Sverige. Det kan alla som bor i Sverige säga oberoende av tidigare nationell härkomst.

Ett exkluderande synsätt på nationell identitet består av uteslutande faktorer, tex. Jag är svensk för att jag är född i Sverige. Personer som inte är födda í Sverige utesluts även fast de mkt väl känner sig som svenskar.

Lite luddigt men...