Forumet - Hur bröt det stora nordiska kriget ut egentligen (år 1700) ?

Hur bröt det stora nordiska kriget ut egentligen (år 1700) ?

486 0 8
yakoue:

Håller på med ett arbet om Karl XII men har inte riktigt förstått varför det stora nordiska kriget bröt ut?


Alla grannländerna var less på sverige och våran arroganta stil yo

Våran kung under den tiden var för övrigt dum i huvudet - han kunde slutit en fred som skulle varit jävligt gynnsam för sverige, men icke då, han ville ha TOOOTAL seger. Vad tror han, att han ska göra alla till små puppet-states? [no-no]

Spana också in:

OF 5:

danskarna, polackerna och ryssarna gick i förbund och ville ha tillbaka de områden vi svenskar hade erövrat tidigare


Inte riktigt. Polens szlachta var splittrad över om man skulle gå med i alliansen eller inte. Till slut beslöts det att vara neutral, det var endast när den svenska arméen invaderade som Polen gick med i alliansen. Polen var dock i personalunion med Sachsen, och Sachsens kung var fientlig mot Sverige. Polen själv visade sig till slut att inte ha nåt intresse för ett krig mot Sverige.

Karl XII ville deposera August, och det kunde han inte göra om han inte invaderade, för den sachsiska arméen befann sig i Polen. Polackerna försökte faktiskt sätta lite press på August att undvika att Polen blev inblandad i kriget. Det gick helt enkelt inte att bekämpa August utan att invadera Polen. Karl trodde att om han gick in i Ryssland utan att först ta hand om Polen-Sachsen, så skulle hans förnödenhetsbas i Baltikum hotas.

Det han inte tog med i den inräkningen är att om han inte tog hand om Ryssland först, så skulle Sverige hotas. Det och att han hade mer än kompetenta generaler som kunde skydda Sveriges provinser medans Karl var borta. Att lämna Lewenhaupt till Baltikums försvar till exempel, medans Karl och Rehnskiöld gick in i Ryssland så fort de var redo. Peter hade ingen armé kvar efter Narva och skulle inte ha låtits bygga upp en ny heller.

Främst Novgorod tror jag skulle ha vart rätt så välkomnande till Karl, det skulle kunna bli hans bas.

yakoue:

Låter logiskt, men danmark var inte med och krigade i början.. de gick ur någon allians som jag inte vet vilka länder den innhöll? [chocked]


Jo det var dom. Danmark blev dock tidigt utsparkad ur kriget, tack vare att den kombinerade brittisk-holländska flottan hjälpte Karl XII att landa på Själland. De ville dock inte att han skulle totalt krossa Danmark eftersom det var emot deras intressen, så de gav honom ett ultimatum att antingen hjälper de han segla tillbaks till Sverige eller så får han göra det själv.

Det senare valet skulle innebära att den danska flottan skulle på vilken kostnad som helst försöka spärra av honom från att åka tillbaks till Sverige.

På tal om Storbritannien så blev det rätt kyligt mellan Sverige och Storbritannien, ända tills britterna fattade att Sverige höll på att gå under, vilket inte var i deras intresse. Men då var det redan för sent.

Om Karl inte hade vart en sån total stålnöt när det gällde att få fred eller inte, då skulle han kunna vinna kriget. Men det ville han inte, och se vart det tog honom och Sverige. Men inte bara Sverige förlorade det Stora Nordiska Kriget, om man ser det ur en mer teoretisk position.