Forumet - Hur energimedveten är du?

Hur energimedveten är du?

3691 1 60
Visste ni att en Iphone drar mer energi än en kombinerad kyl och frys? Om inte, så är det kanske dags att börja fundera kring hur mycket el dina prylar faktiskt drar!

Något att tänka på när du ska köpa nya elprodukter som används ofta eller alltid, som kyl/frys, diskmaskin eller tv är att kika på produkternas energimärkning som visas på en skala från grönt till rött. Energiklass A+++ är bäst. Även beteenden kan göra stor skillnad, som att komma ihåg att släcka lamporna efter sig till exempel. Dessutom är det mer energieffektivt att diska i diskmaskin än att diska för hand vilket många inte vet om. Det beror framförallt på att det går åt mycket mer vatten när man diskar för hand än när man använder diskmaskinen. Vad gäller dammsugare så är det dessutom munstycket som avgör effektiviteten, inte motorn. 

Kände ni till detta? Bryr ni er överhuvudtaget om att spara energi? Vad gör ni i sådana fall för att vara så energisnåla som möjligt? Några bra investeringar eller tips? Dela med er av era tankar och tips kring energieffektivitet!
Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande: Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.

Spana också in:


Zymba:
Läs artikeln!
I en tidigare version av artikeln fanns en uppgift från Vattenfall om att en Iphone drar mer el än en kombinerad kyl/frys, om man räknar med elförbrukningen för mobilmaster och serverhallar med mera. Vattenfall har efter DN:s publicering gjort egna uppskattningar på mobiltrafikens energiförbrukning och konstaterat att den uppgift man man hämtat från en forskningsrapport inte är helt korrekt enligt de senaste beräkningarna men var det tidigare.

Lol. En jumbojet är mer energieffektivt att ta själv till jobbet, för tänk på alla trafikljus, vägar, poliser i trafiken, datorer för att plugga körkortsteori osv osvCool
Påläst men förfärligt glömsk. Ledsen Jag vågar inte ens tänka på vad min elräkning skulle ligga på om jag inte bodde med iste, dels för att han alltid tänker på att släcka och förmanar mig när jag inte stänger av konsolen men också för att jag är så sinnessjukt mörkrädd när jag är ensam så jag har typ lamporna tända hela nätterna och så fort det blir mörkt ute </3
Är väl medveten. Har en far som varit på en med sådant från och med dagen man föddes. 

Jag använder hårtork kanske 5 gånger per år max? Dessutom sliter det inte lika mycket på håret att låta det självtorka Rodnar

Har aldrig tv:n på standby! Stänger alltid av strömbrytare och grenuttag när de inte används. 

Något som jag märkt är vanligt.. är att många har "fel" temperatur i kylskåp och frys! De har ofta för kallt, vilket både drar mer energi och förkortar hållbarheten på många kylvaror Ledsen

Får aldrig använda lampor under dagtid i stort sett, för då blir herrn här hemma tokig Rodnarförutom under vintern de timmarna det inte är ljust ute.....diskmaskin har jag aldrig någonsin haft under hela mitt liv än så länge Gråter blir helt fanatisk när jag ser en diskmaskin hemma hos folk..