Forumet - Hur energimedveten är du?

Hur energimedveten är du?

3890 1 60
Visste ni att en Iphone drar mer energi än en kombinerad kyl och frys? Om inte, så är det kanske dags att börja fundera kring hur mycket el dina prylar faktiskt drar!

Något att tänka på när du ska köpa nya elprodukter som används ofta eller alltid, som kyl/frys, diskmaskin eller tv är att kika på produkternas energimärkning som visas på en skala från grönt till rött. Energiklass A+++ är bäst. Även beteenden kan göra stor skillnad, som att komma ihåg att släcka lamporna efter sig till exempel. Dessutom är det mer energieffektivt att diska i diskmaskin än att diska för hand vilket många inte vet om. Det beror framförallt på att det går åt mycket mer vatten när man diskar för hand än när man använder diskmaskinen. Vad gäller dammsugare så är det dessutom munstycket som avgör effektiviteten, inte motorn. 

Kände ni till detta? Bryr ni er överhuvudtaget om att spara energi? Vad gör ni i sådana fall för att vara så energisnåla som möjligt? Några bra investeringar eller tips? Dela med er av era tankar och tips kring energieffektivitet!
Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande: Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.

TOR:
Antar att du menar att du diskar i hett vatten occh sköljer i kallt vatten. Det bästa är att lägga ner disken i hett vatten och låta den ligga några minuter och sedan diska den och skölja i kallt vatten.
nej jag menar att jag har ett glas med vatten jag doppar en disksvamp i och sen skrubbar jag hårt sen sköljer jag i kallvattenisola: Skulle ej använda kallvatten pga blir ej lika rent. Skulle ej tvätta händerna i kallvatten heller av samma orsak.
har du bakteriefobi?
Zymba: Bryr mig inte överhuvudtaget, har annat att tänka på
Fast, det är inte riktigt sant.. Stänger alltid av  saker jag inte behöver (förutom routern, det jobbigt dra ut sladden hallå :( ) och är restriktiv i min konsumtion (har ingen fånig smartlur), källsorterar och säger åt de som inte gör Rodnar äter kött men inte särskilt mycket pga dyrt, cyklar ist för att ta bussen eller we aa.. Men tänker mer att det är sunt förnuft och reflekterar inte så mycket över det. Har ju rätt i varje aspekt av mitt liv i allmänhet, även i denna frågan.

amsi: nej jag menar att jag har ett glas med vatten jag doppar en disksvamp i och sen skrubbar jag hårt sen sköljer jag i kallvatten
Jag fyller diskhon med hett vatten och diskmedel och sedan i med all disk där den får ligga några minuter så ev fasttorkat får blottna upp. Sedan diskar jag allt och sköljer under rinnande kallt vatten.

Spana också in:


isola: varför inte doppa i en balja med vatten?
Det finns ämnen i diskmedlet som inte är nyttigt att vi får i oss oavsett om vi använder miljövänligt diskmedel eller inte. Första tallriken blir självfallet ren med efter du har doppat ett antal koppar, fat och tallrikar i baljan så kommer det att finnas kvar diskmedel på det du just sköljt av.

Kallvatten är i princip gratis och frestar inte våra naturresurser. Det är uppvärmningen som kostar.

S3ON: Jag tycker ju verkligen det jag säger.
Nja, hade du på djupet tyckt så, så hade du gjort något åt det. Du tycker på ett visst sätt, men inte riktigt tillräckligt djupt för att du ska göra något åt det. Så tror jag.

S3ON: Fast hycklare bryr väl sig ändå inte? Jag menar, de säger en sak, men enbart för att vars pk lr vinna andras förtroenden lr böli omtyckta/whateveh medan de tycker nåt helt annat i själva verket.
Det finns olika varianter av hycklare men det som förenar de är att de hellre snackar om saker än att verkligen göra de och att de hellre vill tvinga andra att göra saker än att själva göra det.