Forumet - Hur få slut på polis våldet

Hur få slut på polis våldet

1197 0 59

Spana också in:


Tickstart: haha, men du får väl åtminstone vara en smula realistisk? Eller vi kanske snackar utopier här, isf fair enough.
Det är inte så otroligt orealistiskt. Vi har haft värnplikt tidigare, att ta steget till att inkludera polisen är inte långsökt, det skulle mycket väl kunna finnas fler politiska makter som är intresserade av ett säkert samhälle än ett toppstyrt. Sedan finns det ju bromsklossar i form av reaktionära och lobbyister, men någon form av idealism måste man ju få ägna sig åt.
Det är svårt det där. För de som söker till polisutbildning är generellt de man absolut inte vill ska bli poliser. Ungefär som politiker. Makthungriga mobbare och lögnare.

Funderade på ett system där man slumpmässigt väljer ut individer ur befolkningen och erbjuder dem att jobba som polis, men isåfall så måste lönen vara löjligt hög som kompensation så det blir nog väldigt dyrt för samhället, och dessutom så finns det en risk att det slumpmässiga urvalet väljer en mindre lämpad kandidat, typ en rullstolsbunden eller barn etc.
DETTA SÄGER POLISLAGEN

Polislagen innehåller bestämmelser om polisens befogenheter.
* Om tvång måste tillgripas skall det ske i den utsträckning som behövs för att få det gjort som måste göras.
Fall då polis får utöva våld:
* När han/hon möts med våld eller hot om våld.
* När någon som måste berövas friheten försöker undkomma eller gör motstånd.
* När han/hon avvärjer en straffbelagd handling, skyddar värdefull egendom eller hindrar omfattande skada i miljön.
* När han/hon möts med motstånd vid kroppsvisitation, vid beslag eller annat omhändertagande. 

Det som kan behövas är att en utomstående myndighet granskar polisen. Dock är inte polisvåld/övervåld lika utbrett i Sverige som i USA. Jag själv har endast goda erfarenheter av polisen.

Niklas: Naturligtvis förekommer polisvåld. Att använda våld för att stoppa kriminalitet är ju ett av polisens huvudsyften.

Bästa sättet att förhindra det är genom att människor slutar begå kriminella handlingar. Då slipper polisen använda våld.
När man pratar om polisvåld i negativt hänseende avser man vanligtvis oberättigat dylikt.