Forumet - Hur hantera folk som varit nere och stridit för IS och nu kommer tillbaka till Sverige?

Hur hantera folk som varit nere och stridit för IS och nu kommer tillbaka till Sverige?

5284 0 138
Jag lyssnade på ett tag sedan på ett avsnitt av morgonpasset där de pratar med en forskarassistent från försvarshögskolan om personer som åker från Sverige för att strida för IS.
(http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/490693?programid=2024)

Vi har säkert redan haft trådar om detta men ingen poll, vad jag vet. Och som vi alla vet så är det inte alltid så lätt att redovisa ickebekväma åsikter öppet så en poll kanske vore på sin plats.


lu5kfsv

christover_bandy: tycker inte det är en tillräckligt omfattande företeelse för att kräva nåt noggrannt övervägande. hur ser det ut praktiskt? vet man ens när någon är återvändande IS-soldat?
SÄPO har ju någon form av koll på vilka som åkt ned och vad de gjort då de haft koll på dem här i Sverige, men det finns nog säkert folk som både åker under radarn och blir oskyldigt anklagade men eftersom detta är en rätt stor grej nu så är nog flera rätt öppna med det också.

Spana också in:

Om man med säkerhet vet att de åkt iväg och krigat för IS bör de ej få komma tillbaks. Att förtrycka, mörda och våldta oskyldiga är inte acceptabelt. Sen kan man ju fråga sig hur de ska ta reda på vilka som gett sig iväg och krigat för IS från första början. Finns säkert redan flera nätverk av terrorister här i landet.
Låt oss klargöra följande:

IS är en av de värsta terrorsekterna någonsin. Finns inte tillräckliga adjektiv för att beskriva deras brott, deras ondska. IS ligger bakom massmord, masstortyr och massvåldtäkter på de mest hänsynslösa sätt av massvis med oskyldiga människor, inklusive barn, små som stora. Folk "trillar" inte in i IS utan personer som går med och stödjer en sådan terrorgrupp ska ta fullt ansvar för vilka brott de begår och vilken grupp de stödjer. IS-krigare har ingenting att göra i varken Sverige eller Europa. Har man någonsin varit med i IS så ska man kastas ut ur Sverige på livstid, gärna tillsammans med andra som stödjer IS. 
Personer som pratar om att ge dessa fasansfulla människor arbete, hjälp att komma in i samhället eller liknande är, vare sig de förstår det själva eller inte, med och legitimerar de massmord och massvåldtäkter som IS ligger bakom. Ett hyckleri utan dess like att dessa människor samtidigt säger sig stå för humanism.
Personer som ännu inte förstått IS grymhet kanske bör titta på några videos som IS själva lägger ut över deras ständiga hänsynslösa mord på människor. 

Här är en nyligen utlagd video där en oskyldig kvinna blir avrättad på öppen gata påhejat av ett tiotal IS-soldater som dessutom filmar avrättningen. Varnar för extremt starka bilder, men det kanske behövs för att folk ska inse vad IS är för människor egentligen. 

https://www.facebook.com/video.php?v=950989111585556

Lounge: Som om övriga världsdelar vill ha dem där.
Visst innebär utvisning att vi bara lämpar över problemet på andra länder, men Sverige måste prioritera de egna medborgarnas säkerhet framför allt annat och om det i det här fallet enklast sker genom utvisning så är det ett rimligt alternativ. Men ja, givet att det finns tillräckligt med resurser, så borde man förstås försöka avprogrammera terroristerna här, för det lär ju funka bättre att göra det här än i någon konflikthärd eller failed state...

ekivok ekvilibrist: Visst innebär utvisning att vi bara lämpar över problemet på andra länder, men Sverige måste prioritera de egna medborgarnas säkerhet framför allt annat och om det i det här fallet enklast sker genom utvisning så är det ett rimligt alternativ. Men ja, givet att det finns tillräckligt med resurser, så borde man förstås försöka avprogrammera terroristerna här, för det lär ju funka bättre att göra det här än i någon konflikthärd eller failed state...
Varför skulle vi lämpa över problemet på andra länder om det rör sig om svenska medborgare? Allting i hela världen handlar inte om det här minoritets landets egna medborgare.