Aviseringar
Rensa alla

Hur höjer jag min månadspeng?


Ämnesstartare

Jag är som sagt en tjej på snart 14 år och jag har 250 kr i månadspeng. Jag tycker personligen att det är lite då många av mina vänner får mellan 100-200 kr i veckan eller till och med hela sitt barnbidrag! Jag vet att jag låter som en otacksam snorunge, men jag vet inte hur jag ska uttrycka mig på annat sätt. Just nu så gör jag tvätten, går ut med hundarna,  dammsuger/diskar, passar syskon, hjälper till att handla osv.  Städar även mitt rum och bäddat sängen (detta är dock en självklarhet, men endå)

Det tycker jag är ganska mycket till skillnad från mina kompisar som knappt bäddar deras egna sängar och ändå får 600kr i månaden!!! Jag vet inte hur jag ska göra för att få högre månadspeng, men vill inte tjata på min mamma (och låtsas pappa) eftersom att vi är 4 barn (dock 2 st som inte får månadspeng) och hon gör verkligen allt för oss. Vill verkligen inte låta som en otacksam snorunge 🙁 Har flera gånger erbjudit mig att ta på mig min lillebrors sysslor för att få bättre betalt. Men då säger dem bara att han måste ha något att göra han också. 

Vi har INTE dålig ekonomi så det är inte anledningen, eftersom att vi har pool, stort hus, hundar katter etc etc. Och då kanske ni tänker att mina kompisar inte har pool lr stort hus och att det är därför dem får mycket pengar, men det är just det som är problemet. De har pool, nyaste mobilen, fina märkes kläder, åker på solsemester etc etc.

Hur ska jag göra? Vad ska jag säga? Vill åtminstone höja till kanske 350-400kr. Tacksam för svar!


   
Citera
Ämnesetiketter
Ämnesstartare

Du går fram o pratar med dom och kmr med argument till vrf du bör ha mer pengar? 


   
SvaraCitera
Hando

Är det dina fasta sysslor?
Eller gör du det då och då när det behövs?

Om du har det som fasta sysslor och gör allt det varje vecka får du för lite betalt IMO.
När jag var i din ålder fick jag runt 200 kr per månad, men då tömde jag bara diskmaskinen varannan vecka. Hade jag gjort samma mängd sysslor som dig hade jag krävt betydligt högre.
Enligt Nordea är genomsnittet för månadspeng för 12-14-åringar runt 369 kr. Så bara där kan du hänvisa till deras genomsnitt.
Länk om du vill läsa lite själv.

Då du också är tjej och tonåring kommer du -antagligen- få högre utgifter än din lillebror än när han är i samma ålder. (Smink, kläder, schampo, balsam, bindor, tamponger osv)
Nu är jag inte tjej och har inte koll på sånt, men tycker 250 kr i månaden låter inte ut att täcka alla de utgifterna.
Åtminstone var det vad mina föräldrar sade när de berättigade min storasysters högre månadspeng. (Fast de kanske bara blåste mig då hon var förstfödd Blink)

Om du inte har det som fasta sysslor, försök göra det till det. T.ex. du tömmer/fyller diskmaskinen så fort den är färdig, dammsuger 2-3 gånger per vecka, tvättar en eller två maskiner i veckan, lagar mat till er alla på en eller två utsatta dagar. (Just laga mat är jäkligt bra att ha senare, om du inte kan själv just nu tror jag din mamma/låtsaspappa gärna hjälper dig i början, i längden vinner ni alla på det.)
Om jag hade varit förälder och min tonåring gjorde de sysslorna varje vecka hade det för mig varit värt minst en femhundring per månad. Men det är förstås värt olika för varje förälder.

Om du kikar runt hemma och tänker lite på vad som kan göras extra så hittar du säkert fler saker och argument för en högre peng.


   
SvaraCitera

Du kan säga till dina föräldrar att du vill skaffa appen "Veckopengen" som de kan lägga in uppgifter från deras mobiler i och så kommer de upp för dig. Uppgifterna kan ha olika hög belöning.


   
SvaraCitera

Fråga varför du inte får högre månadspeng och sen argumentera mot det


   
SvaraCitera
Alixa

Jag behöver också mer pengar, så söker ett extra jobb istället för att fråga föräldrarna, de ger ändå inte mer. Sedan tänker jag investera pengar som jag tjänar i aktier och köpa Ethereum och andra kryptovalutor som Bitcoin tror investera är bäst för att få mer pengar på sikt. Men tycker att du ska ta upp en diskussion med dina föräldrar och ni kanske kan komma fram till att du får mer med tanke på alla saker du gör hemma. 

Du kan ju även försöka förklara för dem varför du behöver mer, tycker föräldrarna inte förstår hur dyra saker är ibland. Bara gå på bio eller fika kostar rätt mycket för en ungdom.


   
SvaraCitera

Sluta betala abonnemanget i telefonen och alla tv-kanaler, sluta köpa smink som är helt onödigt så kanske du får lite mer..


   
SvaraCitera

Var snäll, inte kaxig!! Förklara att du känner dig utanför när dina kompisar kan köpa smink/märkeskläder men du inte kan för du har för låg peng. Låt inte heller anklagande utan mer försiktig!!! 


   
SvaraCitera

Börja jobba hemma.
Gö nåt i stil med å skotta snö, diska, va som helst.
Då kan man tjäna kosing.


   
SvaraCitera
Listus

Jag skulle på ett ärligt och snällt sätt fråga, mamma, tror du det finns en chans att jag kan få lite högre månadslön. Sen tar du resten därifrån 🙂


   
SvaraCitera