Forumet - Hur känner du inför framtiden? – Reportage i DN

Hur känner du inför framtiden? – Reportage i DN

4509 1 15
I dagens DN kan man läsa det här reportaget som baseras på en enkätundersökning som gjordes på Ungdomar.se i augusti 2015. Kanske var du med och svarade på frågor? Undersökningen visade att hälften av Sveriges unga känner oro och rädsla inför framtiden. 

– Vi får veta för lite om hur livet fungerar i verkligheten i skolan. Kanske framför allt om det här med att få jobb. Det är som att vi lever i en bubbla som vi fattar snart kommer att spricka, säger Hanna Dinnetz.

– Samtidigt vet jag att många unga är alldeles för lata och kräsna. De fattar inte att man måste börja någonstans, kanske med att städa toaletter på Donken (McDonald’s). Får de inte allt på en gång skiter de i det, säger Matte Jämtoft, 17.


Känner du igen dig i det de här personerna berättar om? Hur känner du inför framtiden? Har du fått all kunskap du behöver för att ge dig ut i arbetsmarknaden?

Lucella: – Samtidigt vet jag att många unga är alldeles för lata och kräsna. De fattar inte att man måste börja någonstans, kanske med att städa toaletter på Donken (McDonald’s).
ironiskt som fan då arbetsgivarna hos donken inte sällan har superhöga och orimliga krav på sina anställda för att påståendet skall vara legitimt, som att de skall se bra ut osv. :$ 

"Men du måste ju börja någonstans!"

Värre vänsterpropaganda är svår att finna.


Ja det var fint att gå i skolan och hela tiden höra alla säga att det viktigaste bara är att göra det som en tycker om och följa sina drömmar så kommer allt fixa sig. Ja sen sprack ju bubblan.
Jag gör allt för att inte tänka på framtiden eller på all tid som gått förlorad på att lära mig det som alla ljög om under skoltiden.

Spana också in:

Speciellt nu med kapitalistskolor så finns det ju incentives med att överdriva hur bra det kommer gå för alla där etc. IRL så vet jag inte riktigt hur svårt det är att få jobb, jag har bara inriktat mig på 1 bransch hittills och det har funkat hyfsat. Av diverse anledningar så kan jag inte fortsätta jobba i den framöver så jag måste byta inriktning nu.

Men jag förutsätter att det är nästintill omöjligt och tillsvidareanställning är det inte ens värt att nämna. Är man inte extremt välutbildad kan man pretty much se sig om i helvetet efter ett jobb i det här landet som inte suger och är underbetalt, det är iaf attityden jag har going into it. Starta eget eller lev i misär typ.
Förutom om man har kontakter givetvis.

Lucella: – Samtidigt vet jag att många unga är alldeles för lata och kräsna. De fattar inte att man måste börja någonstans, kanske med att städa toaletter på Donken (McDonald’s). Får de inte allt på en gång skiter de i det, säger Matte Jämtoft, 17.
Jag håller faktiskt med om att man fick lite väl lite info om hur man ska få jobb efter gymnasiet. Många klarar ju av att förstå saker själv men alla gör nog inte det. Kanske informera ungdomarna om i vilka yrken det är brist på arbetskraft.

Sedan är ju en del såklart lata och det beror ju på vårat välstånd. Man lever gott och bra även om man inte jobbar men tror ändå den fasen går över då man inte blir vuxen på riktigt av att ligga hemma på soffan hos mamma och pappa.
Jobbade mitt första sommarjobb som städare på en camping. Gick sen steget till säsongsjobbare/sommarjobbare på däckavdelningen på en VW/AUDI återförsäljare. 
Håller dock med om att många i min ålder är kräsna med sina extrajobb/sommarjobb. Jag själv är bara glad varje gång jag fyller på mitt CV ytterligare. 
Nu har jag iof sig avklarat min utbildning och har jobb sedan ett halvår tillbaka men visst är jag orolig för hur det kommer att gå med våra svenska ungdomar och deras utbildning och arbetssituation i framtiden. Invandringen är ju knappast något som kommer att öka varken arbetstillfällen eller bostadssituationen. Snart blir det väl vanligt att 30-åringar bor med sin sambo hemma hos någon av föräldrarna. 
Venne, man ska väl inte vara för positiv utan lite likgiltig, det går som det går men självklart ska man göra så gott man kan i livet än att kanske spela bort sina pengar på kasino eller något annat minst lika idiotiskt.
Jag personen har tänkt att spara i aktier och i någon trevlig bank med trevlig ränta typ Avanza så jag har goda idéer för min ekonomiska framtid.
Däremot blir jag lite depp ibland dels för att man är singel eftersom att det är ett helvete att träffa en flicka där ute som först och främst finner en intressant och som gillar samma saker som en och jag som inte har så lätt och klicka med folk på en gång, bara med vissa.