Forumet - Hur kunde muslimerna erövra så mycket under medeltiden?

Hur kunde muslimerna erövra så mycket under medeltiden?

501 0 5
anledningen till att islam lyckades bre ut sig över stora delar av arabiska halvön under muhammed var för att det var exakt vad religionen vad skapad för. den utformades för att inte strida mot någon av klanernas (som på den tiden styrde området och som stred mellan varandra) värderingar samtidigt som den beskrev en fullständig och fungerande statsform. alla kunde relativt enkelt enas under en gud och därmed en ledare (senare blev det som känd meningsskiljaktigheter, men, ja) och på så vis samordna stora härer för att erövra närliggande områden.

en stark stat ger mycket.
loom:

Och hur fick Muhammed så många anhängare med sig?


iosib:

alla kunde relativt enkelt enas under en gud och därmed en ledare


Och det var Muhammed som stod för den enigheten.

Islam var rätt modernt för den tiden också, jämfört med de rådande religionerna Kristendom och Judendom, när det kommer till mänskliga rättigheter generellt och lagar kring handel, samhälle, familjeliv osv.. Which caused it to expand furthermore I guess.

Finns massor att läsa om annars, återberättas säkert olika beroende på källorna, men ja.

Spana också in:

Folk var less på bysantinerna, sassaniderna, krig, förtryck och elände. Arab-muslimerna sågs på som befriare, eller åtminstone med likgiltighet. Hade folken sett arab-muslimerna som fiender så hade dessa aldrig kunnat erövra allt mellan Portugal och Pakistan på hundra år - oavsett hur disciplinerade de var.
Islam slog till när Byzantinerna och Sassardinerna var som mest krigströtta efter över hundra år av strider. Rikena plågades av inre oro och slogs på flera fronter. Dom långa stridigheterna ledde till en hög skattepress vilket gjorde att dom inte gjorde något direkt stort motstånd när muslimerna kom. Sedan så ligger Erövring i Islams natur. Man plundrade, erövrade och mördade. Alla som inte underkastade sig islam eller betalade jizya dödades rakt av.

Sedan var väl inte Mellanöstern lika folkrikt som Europa vid denna tiden heller skulle jag tro. Mycket utav mellanöstern var icke-odlingsbar mark (öken) och följdaktningen så bodde det mindre folk där. Arabiska Halvön (där islam påbörjade sin erövring) och Nordafrika är folkfattiga ökenregioner. Inte speciellt svåra att erövra, inte speciellt värdefulla. Till skillnad mot dom höga civilisationerna i Europa så var den muslimska världen ett luftslott. Men med tanke på tiden så var det ändå en imponerande bedrift.