Forumet - Hur löser vi bostadsbristen?

Hur löser vi bostadsbristen?

2104 0 63
Bostadsbristen är ett av Sveriges absolut största problem och en av konsekvenserna som beror på att många människor kommer till Sverige. 

Att det inte byggs stämmer ju inte. Här i Stockholm står det byggkranar precis överallt och vart man än går så ser man påbörjade bostäder men fortfarande så är det ju att dom grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden (Invandrare, ungdomar och låginkomsttagare) inte har råd med dessa bostäder utan utbudet blir bara större för överklassen och över medelklass. 

Borgarna säger att dom hyressättningen blir friare så kommer det att byggas mer men dessa mindre bemedlade grupper kommer fortfarande inte ha råd att betala 10.000 kr/mån för en tvåa eller en liten familj 15.000 kr/mån för en trea alternativt att dom köper en nyproducerad bostadsrätt för minst 2.5-3 miljoner där dom aldrig kommer att bli beviljade lån på iallafall.

Socialisterna pratar om subventioner till byggbolagen som endast kommer att göda på byggbolagens vinster och ingenting annat. Ett annat alternativ är att höja bostadsbidragen men det är ju knappast en bra lösning det heller då det förmodligen kommer att bli miljarder och åter miljarder som får tas ur statskassan för att ge ut dom bidragen.

Vad är lösningen egentligen? Går det att lösa?

Spana också in:


Sheriffen: Vad är lösningen egentligen? Går det att lösa?
Om vi helt och hållet lämnar invandrings/flyktingfrågan och enbart ser på själva bostadsbristen så är enl mig det största problemet idag att allt nybyggt blir alldeles för dyrt. I synnerhet i storstäderna. Frågan man kan ställa sig är hur stor del av lönen efter skatt ska läggas på boendet? Enl mig pekar allt på att åtminstone de som bor i storstadsregionerna måste lägga mer och mer av sin lön i bostadskostnad. Med storstäder menar jag inte bara de tre största städerna utan i alla städer med mer än 100K medborgare.

Så lösningen vore att helt enkelt bygga billigare bostäder men det är ju svårt eftersom samtidigt byggarbetarlönerna och materialet till husen blir högre och dyrare för varje år.

Trist utveckling skulle jag vilja påstå.

alien: Om vi helt och hållet lämnar invandrings/flyktingfrågan och enbart ser på själva bostadsbristen så är enl mig det största problemet idag att allt nybyggt blir alldeles för dyrt.
Det var det jag tänkte, vi lämnar invandringen nu. Men som du säger så är det ett stort problem att en större andel av lönen läggs på boende. Det går ju ut över övrig konsumtion och gör att människor har mindre pengar att lägga på sig själva alternativt att man inte kan skaffa ett extra barn eftersom det är så dyrt att skaffa ett boende med ett till rum vilket gör att folket dör ut om man inte skaffar barn.

Det är en förjävlig utveckling som skadar landet på alla sätt.

Sheriffen:
Hur gör det så att ungdomar och låginkomsttagare får råd med hyran? Anledningen till att dom vill sätta hyrorna själva är ju för att kunna ta ut högre hyror och det hjälper ju inte dessa grupper.
Nu är jag ungdom, låginkomsttagare och kapitalist, om Sverige gör det enklare för den fria marknaden att göra det den ska så blir det fler billiga hyresrätter. Eftersom det är hög efterfrågan och det finns en gräns tills det inte går att höja priserna.

Men nu är ju du en socialdemokrat så du tycker väl att planekonomi is the way to go.

SvenskWithAttitude: Nu är jag ungdom, låginkomsttagare och kapitalist, om Sverige gör det enklare för den fria marknaden att göra det den ska så blir det fler billiga hyresrätter. Eftersom det är hög efterfrågan och det finns en gräns tills det inte går att höja priserna.
Men även om det blev fri hyressättning imorgon så kommer vi inte ha en chans att bygga ikapp allt som behövs, det finns inte tillräckligt med byggarbetare för det. Boverket har sagt att vi behöver ungefär bygga 700.000 bostäder under de tio kommande åren för att komma ikapp och det kommer aldrig att hända så om vi gör en fri hyressättning så kommer fortfarande bara de rika att ha någonstans att bo. Hade vi varit i en situation där det inte var bostadskris så hade din politik fungerat men nu är det kris och högre hyror skapar inte fler bostäder.

Sheriffen: Det är en förjävlig utveckling som skadar landet på alla sätt.
Nu vet jag inte hur arbetssituationen dvs arbetslösheten är för byggjobbare men jag kan gissningsvis tro att den är relativt låg.

Jag vet att det har poppat upp svenska företag som har "anställt" byggjobbare från bl a Baltikum (Estland, Lettland och Litauen) och har gett dom en bråkdel av vad en svensk byggjobbare har i timlön men som kanske är det tredubbla mot vad de skulle fått i sina hemländer.
Ett sätt att få billigare bostäder byggda - JA. Men facket, LO och (s) rasar. Skadeglädje

Skulle kanske kunna vara ett sätt att få alla arbetslösa utomeuropeiska invandrare/flyktingar i arbete då jag hoppas på att det onekligen borde finnas en och annan som onekligen har utbildning i yrket. Vi kan kalla det för en "prov-, lärling- eller praktikantlön" de första åren de befinner sig i Sverige. Men då kommer väl återigen facket, LO och (s) att protestera högljutt.

alien: Nu vet jag inte hur arbetssituationen dvs arbetslösheten är för byggjobbare men jag kan gissningsvis tro att den är relativt låg.
Den är som du säger i princip obefintlig. Typ hälften är import från länder du nämner eftersom utbudet här i Sverige är för låg. Och som du säger så bör vi slussa in invandrare i dessa yrken (eller ja alla arbetslösa egentligen) då bristen på arbetare är akut. Lärlingsutbildningar finns redan i byggbranschen där man börjar med halva lönen (Helt enligt kollektivavtal.