Forumet - Hur många bor i Sverige?

Hur många bor i Sverige?

1983 0 15
I den senaste debatten inför riksdagsvalet 2010 mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt gjorde Mona två märkliga uttalanden. Först säger hon att det finns 7 miljoner löntagare i landet:
"- Det finns ungefär sju miljoner löntagare. Du säger nu att tre miljoner får höjd skatt. Det handlar om kanske 150 kronor i månaden, därför att alla ska få råd att vara med i a-kassan. Det betyder att det är fyra miljoner löntagare som får sänkt skatt med vår politik"

Problemet är att det inte finns i närheten av sju miljoner löntagare. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, var cirka 4 449 000 svenskar sysselsatta i mars 2010.
Efteråt konfronterade Expressen Mona Sahlin, då slår hon till på nytt:
"När han pratar om att det är tre miljoner som får höjd skatt, så menar jag att det finns sju miljoner medborgare, och då är det i så fall fyra miljoner som får plus i plånboken med socialdemokratisk politik"

Men Sverige hade vid årsskiftet en befolkning på 9 340 682 personer.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1982342/feber-da-yrade-sahlin

Att en politiker fått någon siffra fel är kanske inte så konstigt, det kan hända alla, särskilt om det rör sig avancerade ekonomiska beräkningar. Men borde inte en person som kan bli Sveriges näste statsminister åtminstone ha koll på ungefär hur många som bor i landet?

Spana också in:

XMinGrönaLampaÄrDödX:

Som förstagångsväljare i år


Annars kan du ju, istället för att utgå från dina högst subjektiva och osakliga kanslor och intryck bekanta dig med de faktiska överrenskommelserna på http://www.rodgron.se/overenskommelser/ och http://www.alliansen.se/valet-2010/har-formar-vi-var-nya-politik/

Jag tycker snarare att Alliansen snarare verkar synnerligen velig och korkad, ett gott exempel på detta är deras agerande i koldioxidskattefrågan.

Innan valet 2006 gick M och KD till val på att de skulle sänka koldioxidskatten (och därmed bensinskatten, eftersom koldioxidskatten styr denna), varpå de, en månad innan valet, skrev under en överrenskommelse med Alliansen där de gick ut med att inga höjningar skulle ske.

Under mandatperioden höjdes däremot koldioxidskatten tre gånger, om jag inte missminner mig. Minst två, i alla fall. När De rödgröna nu har gått ut med att de under mandatperioden 2010 - 2014 vill höja koldioxidskatten motsvarande 49 öre på bensinpriset gapar Maud Olofsson om att glesbygden dör fullkomligt av detta, medan Centerpartiet själva i Alliansen driver en koldioxidskattehöjning motsvarade en krona på bensinpriset. Centerpartiets förtroenderåd har klubbat igenom detta. Maudan själv sitter som ordförande i detta förtroenderådet, men är uppenbarligen fullständigt ovetande om vad hennes parti beslutat om, om man utgår från att hon ej endast snackar skit.

Alliansen för en högst glesbygdsfientlig politik, ty de har under mandatperioden avskaffat glesbygdsavdraget som MP tidigare drev igenom. De rödgröna vill för övrigt höja reseavdraget till den grad att inga arbetspendlare skall drabbas utav den höjda bensinskatten, så att endast nöjesåkande således skall skattas på.

På Alliansens hemsida kan man endast finna smädelser utav oppositionen i koldioxidskattefrågan, medan egna uppgörelser eller löften fullkomligt saknas. Vad Alliansen vill göra på det området är därmed fullständigt höljt i dunkel.