Aviseringar
Rensa alla

Hur många på UM tror på patriarkatet?


N.W: När det gäller löneskillnaderna så kan även det bero på olika yrkesval men även att kvinnor kanske inte i regel är lika karriärsinriktade. T

Nuförtiden finns barnomsorg på ett annat sätt än förut så kvinnor behöver inte längre stå tillbaka om de har barn, dock blir de ju mer skuldbelagda av samhället än vad män blir om barnet får tillbringa längre tid inom den. Men återigen så har inte alla kvinnor barn eller  låga ambitioner. Löneskillnaderna är för utbredda för att det ska kunna ursäktas på det viset.
Men om du tittar på länken, eller bara googlar, så ser du ju att män och kvinnor med samma utbildning och yrke får olika i lön. Beror det helt enkelt på att alla dessa män har förhandlat sig till en bra lön eller gör så pass smarta karriärdrag att de måste få högre lön?


   
SvaraCitera

isola:

Beror det helt enkelt på att alla dessa män har förhandlat sig till en bra lön eller gör så pass smarta karriärdrag att de måste få högre lön?

Ja, för det mesta. Generellt så skiljer det troligtvis väldigt mycket mellan kvinnor och män när det gäller att förhandla och i vissa falla bråka till sig högre löner. Löneskillnader är fel ändå och ska naturligtvis inte förekomma, men fortfarande så handlar det inte om ett kollektivt förtryck mot kvinnor. Det är inte som att chefer i hela Sverige ingår i någon slags patriarkal klubb där de sitter och kommer överens om att kvinnliga anställda ska få lägre löner. Att tro att de flesta svenska chefer är onda och sexistiska är bara trams. Löneskillnaderna beror på andra saker.


   
SvaraCitera