Forumet - Hur många unga personer i Sverige kan Kinesiska?

Hur många unga personer i Sverige kan Kinesiska?

467 0 9
Hur många unga personer(<30år) i sverige kan flytande kinesiska(som iaf kan kinesiska så pass bra så att hen tex skulle kunna arbeta i kina med kinesiska som språk, eller så pass bra så att hen skulle kunna agera tolk) Vad tror ni?
Hur vanligt(ovanligt) är det för ungdomar i sverige att lära sig kinesiska? De som pluggar kinesiska, blir de någonsin flytande på det?(typ lika flytande som vi blir i engelskan)?

Kommentarer (2)

  1. Det är nog mandarin som menas.

Tråden har 9 svar. Sortera efter:
Har två kompisar som kan mandarin flytande, men det är för att de har det som modersmål. F.ö. så känns det lite konstigt att ha den här typen av tråd som en frågetråd, diskussion hade passat bättre.
Jag känner några svenskar som talar flytande mandarin, men då hänger jag mycket runt kineser. Jag skulle säga att det är väldigt få svenskar som talar flytande mandarin, och ännu färre som behärskar skriftspråket.

Jag kan lite väldigt grundläggande, men om jag i framtiden kommer kunna tala mandarin flytande, det återstår att se.

Spana också in:

Syftar du på svenskar som har svenska föräldrar eller syftar du på svenskar som har kinesiska föräldrar?

Vad beträffar den första gruppen så är det väl bara svenskar som har planer på att flytta till Kina och jobba annars har de väl inte så stor anledning att lära sig kinesiska. För övrigt misstänker jag att man måste skilja på kinesiska talspråket och det kinesiska skriftspråket.

Personligen vet jag bara en enda svensk som klarar kinesiska flytande och det är den där journalisten (som jag inte vet vad han heter) som bor i Kina och gör alla reportage för svensk TV från Kina. Men självklart finns det fler men frågan är väl lite svårbesvarad.

För övrigt tror jag att för att Kina ska bli världens största och mäktigaste ekonomi så måste fler kineser lära sig engelska.
Kinesiska är ju så brett och skiljer sig så pass mycket dialektalt att alla som kan sätta ihop x med i:n å säga ching chong antagligen hade gjort sig förstådda någonstans i Kina.