Forumet - Hur mycket förtjänar en riksdagspolitiker i lön?

Hur mycket förtjänar en riksdagspolitiker i lön?

4769 0 66
Idag tjänar riksdagspolitiker ungefär 52,000 i månaden, en summa som ständigt höjs pågrund av det vanliga argumentet "vi behöver det för att kunna göra ett bra jobb"
Utöver detta har de dessutom enormt många förmåner, bland annat gratis bostad i Stockholm.

Här är flera argument för och emot hög lön:
- Vi förlorar många bra politiker genom att ha låga löner.

- En politiker bör vara det för att han brinner för sitt jobb, inte för att tjäna jättemycket pengar.

- Riksdagspolitiker arbetar ofta längre än åtta timmar om dagen. De bör ha en lön proportionerligt efter hur mycket nytta de gör för samhället.

- Många vanliga politiker sliter faktiskt lika mycket om inte mer än en riksdagspolitiker. Samtidigt behöver de inte nödvändigtvis vara avlönade över huvud taget. Det är fel att vissa politiker ska tjäna noll kronor, och när de blir riksdagspolitiker plötsligt stiga till 52,000. Det är dessutom uteslutande att ha såna skillnader. Unga och fattiga går förlorade i det politiska systemet eftersom de inte har råd att engagera sig. Detta märks då endast 2% av alla i riksdagen är under 32 år gamla. Unga flyttar och lever oftast i en väldigt ekonomiskt instabil situation.

- Noteras bör är att Sverige har relativt låga löner om man jämför med många andra länder i Europa, detta återspeglas i EU-parlamentet där lönen är mycket högre.

- Riksdagspolitiker är generellt bra på att ta på sig fler uppdrag och på så sätt höja sin lön ytterligare, många tjänar mycket mer än 52,000 vilket är dagens summa.

Jag är för en sänkning av riksdagslönerna till 25,000. Vad tycker ni?
Anarkandi:

25,000 (Du röstade på detta alternativ)


Tar man hänsyn till att det varken knappast ens krävs en grundskoleutbildning eller att de inte utför fdet mesta av arbetet själva.
De sitter och diskuterar propositioner i utskotten utifrån egna intressen utan särskilt större kunskap, de har ju folk som jobbar Åt dem. Det enda de behöver göra är att tala populistiskt i media samt rösta i plenisalen.

Spana också in:

Anarkandi:

15,000 (Du röstade på detta alternativ)


Anarkandi:

- Vi förlorar många bra politiker genom att ha låga löner.


Nej, vi blir snarare av med alla parasiter. Man ska inte tjäna pengar på maktutövning, det ska vara ett yrke du förlorar på att ha som heltidsförsörjning eftersom att då kommer ingen utom de verkligt engagerade som vill förändra samhället i en progressiv riktning vara kvar.

(förutsatt att vi måste ha politiker då, vilket vi verkligen inte behöver. Om vi människor nu skulle vara för dumma för att bestämma över våra egna liv måste det ju bli ännu sämre när vissa människor får makten att även bestämma över andras)
Anarkandi:

15,000 (Du röstade på detta alternativ)


en lön man klarar sig gott och väl på.

Anarkandi:

- Vi förlorar många bra politiker genom att ha låga löner.


Vi får istället fram dom som brinner och är engagerade att förändra samhället till det bättre och vi blir av med alla karriärister som växer upp i politiken utan att egentligen bry sig om folket. dom ska inte ha mer än vad fotfolket ska ha och det vinner man dessutom popularitet på.

Engagemanget och lyckan borde vara tacken nog för att ta ett jobb som politiker.inga 100 000 i månaden
Anarkandi:

100,000+ (Du röstade på detta alternativ)


Om man kunde ställa samma krav på på en politikers kompetens som på en företagsledare får dem gärna tjäna massor.

Om politiker hade riktigt bra betalt skulle även riktigt smarta och karriärssugna personer lockas till politik, sverige behöver fler entreprenörstänkare i regering och riksdag.
Anarkandi:

50,000 (ug. dagens belopp) (Du röstade på detta alternativ)


Även om jag förstår de som säger att låg eller ingen lön skulle göra att de som är engagerade och brinner för politiken fick större möjligheter så tror jag inte att det är så. Jag tror att en låg eller icke-existerande lön endast skulle göra så att bara de rika skulle ha råd att syssla med politik - och det är knappast det som bör eftersträvas.

Jag tycker att 40-50000 låter som en rimlig summa, med tanke på att det är ett stort ansvar och ofta intensiva eller långa arbetstider.
Anarkandi:

30,000 (Du röstade på detta alternativ)


Beror sig på vilka politiker vi talar om. Riksdagsledamöter som i väldigt många fall inte ens läser genom vad de röstar om och röstar ändå, förtjänar fan inte mer än vad de flesta andra tjänar. Dessutom bör dem för helvete inte ha gratis bostad i Stockholm. Vad är det för jävla trams?

Ministrar eller andra "viktigare" politiker borde dock tjäna mer.
dzjugasjvili:

inget, ifall de inte ids närvara vid omröstningar ska de inte heller ha betalt.


Ärligt talat är det ju inte grejen. Visst finns det idiotpolitiker som bara sitter där utan att skriva en enda motion eller prestera något alls, men många politiker lägger ner åtskilliga timmar, sömnlösa nätter och hårt arbete på sitt jobb, att delta vid omröstningar är inte det viktigaste, utan alla har sina spetsområden de jobbar kring för att utveckla, man kan ärligt talat inte se det som att de gör ett bra jobb om de ägnar 8 timmar om dygnet åt att sitta och trycka på ja och nej i massa omröstningar.
Anarkandi:

Resultat/Vet ej (Du röstade på detta alternativ)


Jag tycker att det som du säger beror på hur mycket de arbetar. De ska ha samma timlön som snittet i samhället, men få betalt för alla extratimmar de arbetar. Vad det skulle hamna på vet jag inte.

På detta sätt löser man ju problemet med de andra uppdrag de har samtidigt. Om de arbetar med dessa får de ju mindre betalt för riksdagsarbetet.