Forumet - Hur plockar man ackord?

Hur plockar man ackord?

3694 0 8
Har spelat gitarr ett tag nu, och har spelat mycket ackord(och plockat en del också för den delen).
Nu är det såhär, att jag undrar hur man plockar ett ackord? Jag slår ju oftast an alla strängarna samtidigt, men jag har även fått höra att man kan plocka ackord.

T.ex., hur plockar man ett em? Om någon skulle vilja förklara så är jag djupt tacksam!

Spana också in:

villevarasomdig:

SÅ i ett em, blir det först a-strängen och sedan d-strängen(med fingret på andra bandet på båda)? Eller hur blir det?


Det beror på. Ifall du lyssnar på låten Good Riddance (Time of Your Life) så kommer du höra att gitarr ackorden i låten är plockad. Dvs, att man har fingrarna i ett (t.ex.) G position, men att du istället för att slår på alla strängarna att du till exempel slår med tummen på bas noten (dvs på E strängen) och men dom andra fingrarna slår på dom andra strängarna.
Länken visar hur du spelar Good Riddance, om du följer instruktionerna och lär dig dom så kan du plocka ackord. [y]
Lira nån av Lasse Winnerbäcks låtar. Väldigt basic ackord och basic plock på många av dom! Bra att öva på om du vill lära dig lite plock, finns massa i olika tempo osv.

Du greppar ackorden och sedan spelar du strängarna var för sig (ibland 2 eller flera samtidigt) i lite olika ordning/tempo beroende på låt såklart, istället för att "strumma" dom (dra med plektrum upp o ner över alla strängar samtidigt) som man gör då man bara kompar/lirar ackorden som vanligt.
villevarasomdig:

T.ex., hur plockar man ett em? Om någon skulle vilja förklara så är jag djupt tacksam!


Det finns inga som hälst regler för hur ett Em SKA plockas. Det utförs olikt beroende på hur låten låter. Men att plocka ett ackord betyder ju som andra redan sagt att inte "dra" ackordet utan att spela på sträng för sträng i en viss ordning. Och den ordningen spelar ingen roll, men man kan ju bestämma sig för en eller lära sig en annan låt. Och då spelar det ju plötsligt roll hur man plockar. :)

Hoppas det var begripligt