Forumet - Hur säker är man efter avslutad karta av p-piller?

Hur säker är man efter avslutad karta av p-piller?

4089 0 23
Hej!

Det är så att min flickvän ska avsluta sin sista karta av p-piller eftersom hon använde det bara av medicinska skäl och hon behöver tydligen inte ta det längre. Detta fick vi veta dagen efter vi hade oskyddat sex och när det bara fanns fyra piller kvar av kartan, dock kom jag aldrig i henne men försatsen kan nog kommit ut vilket jag är osäker på men sen dess har vi inte haft oskyddat sex längre, jag är väldigt orolig för att graviditet kan uppstå efter att hon slutat med sina p-piller för att jag har fått höra rykten om att spermierna kan vänta i flera veckor vid ägget, är det sant? Fast de sista pillrerna är sockerpiller som ska få henne att blöda under hennes mens, om hon får sin mens finns då risken att hon blir gravid efteråt? Ifall det finns risk är det en bra ideé att kanske ta en dagen efter piller just efter hon har avslutat sin karta för säkerhetsskull?

Vore tacksam för snabbt svar!

MVH

Spana också in:

timeisrunningout:

Nej, förutsatt att hon käkat pillrena som hon ska och inte missat ett under de senaste veckorna.


Okej, men hon blir oskyddad efter att ha avslutat kartan för hon ska inte fortsätta ta längre. Spelar det ingen roll längre? Det finns alltså inga spermier som väntar och "attackerar" ägget efter skyddet är borta eller nåt? Isåfall borde man inte ta någon andra dagen piller eller hur?

Förresten, de sista pillerna är under hennes mens. När hon väl fått sin mens, är det avgjort då att hon inte är gravid eller riskerar att bli det?
FriedChicken:

När hon väl fått sin mens, är det avgjort då att hon inte är gravid


Ja.


FriedChicken:

eller riskerar att bli det?


Nej, det är klart att hon riskerar att bli gravid om ni har sex utan kondom och utan piller. Men tills vidare är hon skyddad, tills kartan är slut, sen måste ni börja köra med kondom om ni inte vill ha bäbisar.


FriedChicken:

Isåfall borde man inte ta någon andra dagen piller eller hur?


Förstår inte, har hon redan tagit ett dagen efter-piller? I så fall förstår varken du eller hon hur p-piller fungerar...
timeisrunningout:

Förstår inte, har hon redan tagit ett dagen efter-piller? I så fall förstår varken du eller hon hur p-piller fungerar...


Nej det har hon inte och tror inte hon ska behöva ta det heller, undrade bara om det senaste oskyddade sexet som var fyra dagar innan kartans slut kan riskera till någon graviditet EFTER att hon slutat med pillerna. Det är en löjlig fråga egentligen, men vill bara vara helt säker på den här delen.
FriedChicken:

Ifall man har haft oskyddat sex några dagar innan kartans slut och när man avslutat sina piller helt och sen fortsätter med kondom är man skyddad då?


Du förklarar lummigt men sexa med kondom från och med nu och gör ett graviditetstest några veckor efter sista gågnen ni sexade oskyddat. Då vet ni helt säkert.
timeisrunningout:

Men det är just det jag inte förstår, du sa ju att hon inte missat ett piller under kartan och så? Hur hade ni då oskyddat sex?


När jag säger oskyddat syftar jag då på utan kondom..

Rådjuret:

Han undrar ju om spermierna som kom vid (det skyddade) sexet kan ligga kvar och göra henne gravid vid ett senare tillfälle, efter att hon slutat ta p-pillrena.


Tack! Äntligen förstår någon frågan. Men vill fortfarande ha svar på frågan för att verkligen få det bekräftat.
FriedChicken:

Men vill fortfarande ha svar på frågan för att verkligen få det bekräftat.


Ja, jag kan inte ge något ordentligt svar tyvärr. Har ingen koll på hur bra överlevnadsförmåga spermierna har egentligen, så mitt lilla råd kan väl vara att hon klämmer i sig ett dagen efter-piller ifall ni är osäkra. Eller ännu bättre: ring ungdomsmottagningen och fråga vad de tror.
timeisrunningout:

Ja, men ni behöver ju inte kondom om hon käkar p-piller. Det var liksom det jag menade. Ni har inte haft oskyddat sex.


Nej, jag vet.. Men det är så länge hon äter p-piller fast nu gör hon inte det och då undrar jag om spermierna (som jag "kan" ha sprutat i henne) finns kvar tills hon slutar med pillerna och blir helt oskyddad. Kan det riskera till graviditet då?
Om de sista pillrena på hennes karta är sockerpiller så ska hon i teorin inte ha något skydd emot graviditet efter att hon avslutat kartan. Det är väl inte helt sannloikt att hon skulle ha ägglossning så pass snart efter det att hon riskerar att bli gravid, men p-piller kan jävlas med menscykeln en hel del så helt omöjligt är det inte.