Forumet - Hur ser världen ut år 2050?

Hur ser världen ut år 2050?

7261 2 51
Det är lätt att bli deppig när man läser tidningen nuförtiden. Miljöhotet som blir allt värre, robotiseringen, krig och konflikter, överbefolkning, epidemier ... Samtidigt har mänskligheten på många sätt och vis aldrig haft det så bra som vi har det nu och det är fler och fler som engagerar sig för vår värld, vilket borde tala för att vi går mot en ljus framtid – eller?

Hur tror DU att världen kommer att se ut år 2050?

Spana också in:

Fler naturkatastrofer, mer teknik, fler människor på jorden, förhoppningsvis fler naturreservat och andra skyddade områden. Utöver de skyddade områdena kommer skogar, älvar, sjöar och annan natur att bli mer utnyttjad och befolkad. Samhällena kommer bli mer sekulariserade och mångkulturella. Vi kommer kanske börja se bildandet av en världsregering som en utveckling av FN.

Det är iaf vad jag tror.
Det slog mig nu att jag förmodligen kommer att leva då. Sjukt. 
Jag vet inte hur världen kommer att se ut. Det skulle eventuellt kunna vara så att Ryssland erövrar hela östra och norra europa, samt slår pakt med euroasia-länderna och skapar någon enorm republik där Ryssland är huvudman. Vladimir Putin lär förmodligen ha satt sina män på att ta fram ett föryngrande elixir,  med vilket han rent tekniskt lever till 2070, men som sidoeffekt får honom att lika ett skrumpet fikon. Kanske kommer USA ha störtats av en enorm armé av talibaner, där Hamas, Hisbollah och ISIS och alla dem där goa (ironi) grabbarna och gräbbinorna ödelägger hela Amerika och gör alla amerikaner till chip-styrda slavar. Kanske Gud uppenbarar sig och gör att den dåvarande amerikanska presidenten,  - tillika Putins assistent - känner sig hotad i sin historiska Gud-status som vederbörande ännu inte accepterat har tagits över av herr Putin.

Kanske kommer landsgränserna ha upphört och människor flöda fritt kring alla kontinenter och länder som inte tillhör den Ryska republiken. Eller kanske är alla så rädda för ett sprakande tredje världskrig, att de tappar tyst på tå i en värld där makthunger och diktatur skördar liv efter liv.

Ja, vem vet.

Redaktionen: Det är lätt att bli deppig när man läser tidningen nuförtiden. Miljöhotet som blir allt värre, robotiseringen, krig och konflikter, överbefolkning, epidemier ... Samtidigt har mänskligheten på många sätt och vis aldrig haft det så bra som vi har det nu och det är fler och fler som engagerar sig för vår värld, vilket borde tala för att vi går mot en ljus framtid – eller?

Hur tror DU att världen kommer att se ut år 2050?

Är Redaktionen orolig för robotiseringen? Jag trodde att det var en oro från typ 1965.
Den medicinska forskningen utvecklas som bara fan, så det är faktiskt inte helt osannolikt att både cancer och AIDS/HIV i milda fall går att bota och i värre fall går att behandla med effektiv bromsmedicin så att de drabbade kan leva relativt smärtfria liv. De ständigt ökande antibiotikaresistenta bakterierna och den globala köttindustrin kan dock i värsta fall leda till att svåra epidimier utbryter, eller att sjukdomar som vi tidigare haft under kontroll blir svårhanterliga.

Vad gäller energiförsörjningen, så är det väl inte allt för osannolikt att vi i Europa till stora delar gått över till förnyelsebara energikällor, eller att vi i alla fall har fått till stånd en hyfsat bra energieffektivisering av samhället. Satsningar på kärnkraft med nya, bättre reaktormodeller är inte helt uteslutet, men som det ser ut nu så är det väl mest i asiatiska länder det kommer att fortsätta byggas ut. Fusionskraft är som vanligt möjlig om 50 år även 2050, eller i alla fall en ekonomiskt gångbar sådan.

Förhoppningsvis har de flesta i-länder världen över tagit sig i kragen och insett att vi av klimatskäl måste göra oss av med fossilberoendet och givet att batterifrågan för el-bilar löses, så kan vi nog få se en hel sådana istället för bilar med förbränningsmotorer på gatorna. Möjligen parallellt med storsatsningar på tåg och annan relativt miljövänlig kollektivtrafik (el-bussar vars batteri laddas upp via induktionsplattor i vägbanan är inte uteslutna).

Statistik pekar på att världen blir fredligare och att människor mår allt bättre, även om kriget i Syrien  naturligtvis medfört ett sorgligt steg bakåt (och om vi har otur kan även de pågående konflikterna i Ukraina, Irak och delar av Afrika spåra ur ordentligt, men det är det ju verkligen skitsvårt att avgöra i dagsläget). Tyvärr kommer det väl dock finnas krigshetsande arslen kvar även i framtiden, både i väst och i öst...


Jkpg_kille: Är Redaktionen orolig för robotiseringen? Jag trodde att det var en oro från typ 1965.
Haha, eller hur! Som om det vore något negativt också. Det är väl bara bra om människor avlastas från de mest slitsamma arbetsuppgifterna?

Bell: Hörde en framtidsforskare som sa att världen kommer styras av kvinnor om redan 15 år. Tror det blir färre krig då.
Att kvinnor styr världen är väl kanske lite att ta i, men förhoppningsvis finns det fler kvinnliga ledare i Europa, USA och vissa delar av Asien.  Och visst hade resultatet blivit en fredligare värld! Glad