Forumet - Hur sliter man på tex knäna?

Hur sliter man på tex knäna?

710 0 6
Hej!
Jag har ett praktiskt arbete där jag underhåller maskiner och lagar de. Det kan bli mycket gång i trappor osv under dagarna med arbetsbyxor osv som kanske väger 2-3kg totalt? (mycket mer gång än en vanlig vardag när man är ledig). 

Nått jag går och funderar på är hur sliter man ut kroppen? Hörde en man (40år) på jobbet säga att han känner att sina knän är slut och han skulle hellre gå över till att bli planerare tex (där det inte är praktiskt på samma sätt).
Men hur kan en annan person som tränar i en sport på elitnivå som är tex 40år gammal inte ha slitna knän? De lär ju ha belstastat kroppen/musklerna maximalt. Men antar att det inte är musklerna som blir slitna???

Var kommer den "slitna" faktorn in i bilden? Vad är det jag inte ska göra på jobbet som vissa andra verkar göra för att slita på kroppens delar?

Jag vill inte slita ut mig på mitt jobb.

Inga kommentarer

Senast ändrad 7 Aug 2020, 17:57 av Tai Lung
Tråden har 6 svar. Sortera efter:
Du har rätt i att det inte är musklerna som blir slitna. 

Det är känt att trappor sliter på knäna, särskilt när du går nerför, eftersom det är så mycket vikt knäna får ta emot. Något annat är att ha ordentliga arbetsskor, tjock sula, mjuk inuti. Slarv med detta gör att du sliter på mer än bara knäna. Jobbar du mycket med maskiner kanske du jobbar mycket på knä. Då är det väldigt viktigt att du inte slarvar med knäskydd. Detta är också något som sliter mycket på knäna. "jag kan vara på knä utan att det gör ont ju" kan man tänka, men det sliter på knäna för det.

Det där med att det bara skulle vara slump, otur och/eller genetiskt är bara att glömma. Det finns liksom en anledning till att sopbilschaufförer som gjort samma sak hela livet är slut i kroppen, speciellt benen redan vid 40-50.

Jag vet inte om det finns något konkret man kan göra för att inte slita ut sin kropp - mer än att inte ha samma jobb, inte göra samma rörelser hela livet. Om alla hade kunnat och velat byta till att jobba med något helt annat vart... Jag vet inte, säg 10-15e år (ren gissning) tror jag att det hade gjort enormt mycket till hur slitna ens leder var senare i livet.

Om du är orolig för att slita ut dig, och kanske rent av avser hålla på med samma jobb hela eller mesta delen av livet, så är mina råd egentligen överansträng dig aldrig. Det är ingen som tackar dig för det. Sök och läs själv på om vad som orsakar slitage på leder, om att gå i trappor, att vara på benen hela dagarna, jobba på knäna, jobba med armarna... Försöka att tänka på hur du jobbar med kroppen och sök på det. Sök även på engelska, då det i 99 fall av 100 finns mer information på engelska än svenska (förutsatt att din engelska är tillräckligt bra alltså). 


Hjärta

Spana också in:

ingen aning, jag är 20 och känner mig redan sliten efter att ha haft 300 pojkvänner och alla ska ha butt fuckat mig, så det betyder att min butthole är sliten ut till helvete
Jag tror att det mest beror slump, tur eller otur samt rent genetiskt.

Det finns ju vissa som får höft- och knäproblem efter bara har sprungit något eller några maratonlopp typ Lidingöloppet som väl är lite drygt 6 mil. Själv känner jag en gammal äldre man som går 5 km till 1 mil varje dag året runt och har gjort så många år, och han har inga höft- eller knäproblem.

Tror iof sig att "gång" sliter på lederna mindre än vad både joggning och löpning gör.