Forumet - Hur sprids värme?

Hur sprids värme?

13681 1 3
Tråden har 3 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

Värme kan ses som ett slags vibrationer, som att atomerna rör på sig. Det är alltså rörelseenergi hos atomerna. Sådan energi kan spridas på tre sätt:

  • Ledning - Du lägger ihop två material så överförs värme från det varmare till det kallare (då förlorar även det varmare materialet en del av sin energi och blir kallare, men det är alltså värmen som leds, inte kylan). Du kan se det som att atomerna i det varmare materialet "slår" mot atomerna i det kallare och sätter fart på dem.
  • Strömning - Innebär att varmt material förflyttar sig och blandas ut med kallare material. Detta gäller främst gas och vätskor. Vanliga rum värms oftast upp genom att luften nära radiatorn (elementet) blir varm. Den varma luften stiger då och förflyttas i rummet; den "strömmar". Det tekniska namnet är "konvektion".
  • Strålning - Energin flyttas i form av elektromagnetisk strålning. Det är egentligen inte direkt värme som flyttas utan just elektromagnetisk strålning (liknande ljus och radiovågor), men när strålningen träffar vissa material sugs den upp (absorberas) av materialet som då tar till sig energin och den omvandlas till värme. Brödrostar och altanvärmare fungerar ofta på det här sättet, men även solens värme. När solljuset träffar huden blir huden varm. Det beror på att solstrålarna innehåller strålning på många olika våglängder, både synligt ljus och osynliga "värmevågor". Det du känner som värme är alltså energi som tillförts din kropp.

En bra utgångspunkt verkar vara Wikipedia-artikeln om Värmeöverföring, men även den om Värme som beskriver vad värme faktiskt är för något.

Jag fick en annan fråga som lyder så här:

Hur kan man med olika material förhindra värmespridning?

Vet ni något som kan hjälpa mig att skriva svaret till den här frågan?