Forumet - Hur startar man om hela datorn?

Hur startar man om hela datorn?

666 1 18

Spana också in:


Chocolatemustache : Jag vill starta om hela min dator. Då menar jag inte att bara stänga av den och sen sätta på den igen utan att radera allt och starta om den på nytt. Men jag vet inte hur man gör, någon som ve hur? Btw så har jag en bärbar dator med Microsoft.
Antar att du menar att du vill återställa datorn? Vill du ha fabriksinställningarna, dvs så som den var när den köptes? (Gjorde själv det för några månader sedan)

  1. Klicka på startknappen 
  2. Gå in på kontrollpanelen 
  3. Skriv "återställning" i sökrutan
  4. Klicka på återställning
  5. Klicka på "avancerade återställningsmetoder"


Tänk dock på att den troligen kommer vilja göra massvis med uppdateringar, så datorn kan stå ett bra tag.
Jag FÖRUTSÄTTER att du har operativsystemet på en DVD skiva! 

Gå in på en här datorn och välj C > högerklicka och välj formatera. Då får du upp ett varningsmeddelande som säger att du kommer att RADERA ALL INFORMATION på hårddisken.

Om du verkligen har säkrhetskopierat allt av värde typ bilder, video, brev, mail osv så klickar du OK.

Sedan stoppar du DVD-skivan i DVD-läsaren och ominstallerar operativsystemet på nytt.

Vad har du för operatisystem? MS Windows 8/8.1, Windows 7 Sp1 . Windows Vista eller Windows XP?

MEN DETTA KRÄVER ATT DU HAR ETT KOMPLETT OPERATIVSYSTEM PÅ DVD ANNARS FÅR DU INTE IGÅNG DATORN IGEN!!!  <<< VIKTIGT!!!!!!!!!!
Stoppa in ett flashminne/skiva med os på, starta upp skiten o trycl delete lr  afan det är så du kommer in i bios/uefi. Byt sedan boot order så den enhet du har installationsfilerna på hamnar först. Exit & save, formatera den hdd/ssd du jar os på idag och installera på den.. in i bios sedan och ändra tbx boot till hddn/sddn chop chop

aristoteles: Är att initiera ett filsystem och har egentligen inget med installationen av ett operativsystem att göra mer än att man brukar få som alternativ att också utföra en formatering på samma gång.
Det brukar inte vara någon större hit att bara ominstallera operativsystemet... om det ens går... utan att omformatera hårddisken. Förutsatt att nuvanrande OS är up to date ex Win 8.1 så skulle alltså TS försöka lägga Win 8 över Win 8.1 och det vet jag inte ens om det är möjligt.

Vore intressant att höra från TS varför h*n vill ominstallera OS.

godismannen: Det brukar inte vara någon större hit att bara ominstallera operativsystemet... om det ens går... utan att omformatera hårddisken.
Det går och det beror helt på omständigheterna. Men ja, det är vanligt att man väljer att formatera då man installerar om sitt OS. Det är dock inte ekvivalent med att installera ett OS.


godismannen: Förutsatt att nuvanrande OS är up to date ex Win 8.1 så skulle alltså TS försöka lägga Win 8 över Win 8.1 och det vet jag inte ens om det är möjligt.
Jag har inte uppmuntrat trådskaparen att inte formatera. Men att bara formatera skulle endast ge honom en dator som inte kan starta.

godismannen: Jag FÖRUTSÄTTER att du har operativsystemet på en DVD skiva! 


MEN DETTA KRÄVER ATT DU HAR ETT KOMPLETT OPERATIVSYSTEM PÅ DVD ANNARS FÅR DU INTE IGÅNG DATORN IGEN!!!  <<< VIKTIGT!!!!!!!!!!
Vi vet ju inte vad ts har för märke/modell på datorn. Många laptops har inte DVD, då blir det via extern DVD eller USB om den inte har "inbyggd" återställning eller vill byta OS.
Dom flesta laptops har en återställningsprocess, enklast att komma in där är att starta om datorn och trycka på koden (olika beroende vad det är för märke/modell) när logotypen visas då kommer in i återställningsfunktionen.



aristoteles: Det går och det beror helt på omständigheterna. Men ja, det är vanligt att man väljer att formatera då man installerar om sitt OS. Det är dock inte ekvivalent med att installera ett OS.
Nu gäller ju frågan en ominstallation. Troligen har TS något strul med datorn eftersom TS vill ominstallera. Då är väl omformatering en bra början för att få bort ex ev virus i datorn.

aristoteles: Jag har inte uppmuntrat trådskaparen att inte formatera. Men att bara formatera skulle endast ge honom en dator som inte kan starta.
Självfallet är kravet att man har ett komplett operativsystem tillgängligt på ex DVD, USB-minne eller extern hårddisk.

Skulle nästan själv rekomendera alla som kör Win 8/Win 8.1 att hellre omformatera och installera Win 7 Sp1. Tumme upp
Win 8 måste vara det sämsta MS har släppt under 2000-talet vid sidan om Win Vista. Ledsen  Tumme ned