Forumet - hur svårt är naturlinjen?

hur svårt är naturlinjen?

3239 0 10
hej! 
för någon vecka sedan så var det sista dagen man kunde välja sitt val. mina val stod mellan naturvetenskap och samhäll. jag gick runt i flera veckor och fråga massa folk om allt möjligt. jag sa hela tiden att jag ville ha båda lika mycket men inners inne bortsett från all stress så inser jag nu att jag skulle haft bli jätte besviken om jag inte skulle valt natur. så jag valde natur,och nu i efterhand så tänker jag "vad fan tänkte jag med". så jag ska beskriva kort om hur bra/dålig jag är i allt och min vilja osv. så kan ju någon av er som går/gått i naturlinjen förklara vad ni tycker för i maj kan man ångra sitt val har jag för mig.

så jag är egentligen rädd för matten. jag har E-D i matte och jag försöker VERKLIGEN plugga mycket och försöka bli bättre på det till gymnasiet. jag går i nian(sista terminen) och jag kommer försöka plugga mycket under sommarlovet på min "matte grund". jag har inte lagt så stor vikt i att lära mig matte förra året. Då hade jag ALDRIG trott att jag skulle välja natur. om detta gör någon skillnad så är min vilja stor att lära mig matte och kämpa,plus min mamma har vart mattelärare förut,hon har tagit några mattekurser som äldre på både gymnasiet och högskolan och kan typ det jag kommer plugga på i gymnasiet troligtvis (inte 100% säker) men hon har inte jätte mycket tid så jag har ju inte direkt "en privat mattelärare". jag ska också gå på dom här extra matte lektionerna som jag hört finns efter skolan (på rudbeck). 

så i no ämnena så måste jag erkänna att jag är väldigt bra. dom två senaste proven fick jag A på och dom två innan det B. jag tycker om no väldigt mycket och kämpar för bra betyg där väääldigt mycket. men har hört att det är väldigt mycket matte i no:n på gymnasiet jag inte haft alls än så vet inte hur det är. är väldigt rädd!! 

så kan ni berätta era egenskaper/plugget osv inom natur? jag valde btw natur för INGENTING inom samhäll är min smak och gillar inte direkt något man kan bli efter det. förlåt om det blev såååå långt :) ps. har 270 meritpoäng förresten,hur mycket ska man ha för att komma in?)

Kommentarer (1)

  1. Jag antar att det viktigaste är att du faktiskt är motiverad och är beredd på att lägga ner mycket tid på att plugga (då främst matte, då det lär bli mycket av det och du har antagligen en del att ta igen där). Sen är inte alla bra på allting, jag tycker att du borde ställa dig själv frågan hur långt du kan komma inom ämnet, då det är svårt för oss att göra den bedömningen. Om du tror att det kan gå bra, så skulle natur mycket väl fungera. Om inte, kanske du borde fundera på något annat (du har trots allt ändå inte gjort det slutgiltiga valet ännu).

    Sen är jag väl själv inte rätt person att uttala mig vad gäller allt det här, då jag inte har börjat på gymnasiet själv (går också i nian nu och tänker gå natur).

Tråden har 10 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

Hej! 
Jag kände någorlunda samma sak när jag sökte till naturvetenskapliga linjen. Eftersom jag inte hade gått på samhällsprogramet, kan jag inte tyvärr jämföra hur svårt den ena är över den andra. I alla fall, som min lärare en gång sagt till oss, spelar ingen roll vilken linje ni väljer, ni kommer aldrig kunna fly från plugganet, då många hoppade av natur. Kom ihåg att vi var 95or, de första " försökanninerna" med den nya studieplan gy11 eller vad det heter nu igen.

Som sagt, vi förlorade förkunskaper som vi skulle lärt oss i nia.  Aja i ettan så var det väldigt tufft, k ihåg vår skola gjorde de första NP i kärnämerna före de andra gymnasium. Som sagt så sket allt sig på ettan för mig. Nåväl på tvåan så var man van med de nya betygskriterierna, kom ihåg att läraren hade svårt att rätta proverna då allt var nytt för dem också,  men det är en annan historia, tvåan gick betydligt bättre än ettan Och det är nu som jag kan berätta om myten om hur svår natur är.
Naturvetenskapliga linjen är lika svår precis som de andra program/linje ,  det skillnad som jag såg är att man läste snabbare kurser än de andra program/linjerna dvs man hade snabbare tempo. Matten var svårt från början då allting var nytt, men efter ett tag så förstod man och allt var lugnare då. I vår skola så hade vi prov/inlämningsuppgifter varje vecka som var både kul och okul att plugga till. De svåraste ämnen enligt mig var kemin, då allt var ologiskt mig. De har en teori om något minns inte vad, sen så säger en annan teori att den första teorin inte funka bla bla bl.  Kemin var inte svårt men den var väldig väldig  ologiskt enligt mig. 
Tips: försök förstå formel, begrepp, och teorin inom kemi, fysik och matten. Du kommer inte klara dig genom att plugga in saker, försök förstå  dem iställe. 
Min bästa väns storasyster går på natur. I högstadiet så var hon en toppelev, men nu så fick hon knappt c i matten på gymnasiet. Hon sitter varje dag på fritiden och även på helgerna, då jag sett det för att jag är hemma hos dom. Jag har frågat henne, och hon säger att det är skitmycket att göra.

Så som jag förstår det, så ska man brinna för matte och No om man väljer natur, då det blir på en helt annan nivå och sådana ämnen är varje dag. Skulle ändå säga att du har rätt goda chanser om du nu är så himla duktig på No, och om du verkligen VILL lära dig matte. Bestämmer du dig för att fixa matten, så gör det. Var beredd på att det inte blir mycket tid över till att va med kompisar, festa eller ha aktiviteter, utan mycket kommer gå åt till skolan. Å andra sidan, så får du en grymt bra början på din utbildning och du kommer förmodligen lära dig massor. 
Jag tror ändå att du skulle kunna anpassa dig till natur, baserat på engagemanget i texten. Du verkar vara ambitiös och driven, och det finns hjälp att få med sånt du tycker är svårt. Tycker inte du ska välja samhälle om det inte lockar. 

Sammanfattning : Välj det som känns roligast och det du vet att du kommer klara. Känner du dig ändå tveksam så finns det omvalsperioder, kolla med sin SYV om när eran är :)

Lycka till!
Fråga dig själv mer vad du gillar att plugga än vad du är bra på. I längden är motivationen viktigare än ens förutsättningar. När pluggandet, livet & annat blir tungt är det enbart motivationen som kan rädda dig och dra dig igenom utbildningen så att du slutför den. Det är min erfarenhet iaf.

Matten kommer du att klara, det gäller bara att ägna tid åt att försöka förstå sambanden. När man väl fattar hur det hänger ihop är det sen relativt lätt. Här är en hemsida (http://www.matteboken.se/) som lär ut matte på ett bra sätt, den kan hjälpa dig på vägen.

Spana också in:

Jag själv valde mellan Teknik och Natur då de båda linjerna är väldigt snarlika.

Skulle faktiskt vilja säga att enda skillnaden mellan NA och TK är att går man NA så kan man bli veterinär och läkare. NA läser biologi 2 och kemi 2. Dessutom så upplevde jag själv att naturarna är mer disciplinerade vilket jag inte är, vilket också är anledningen till att jag valde TK i slutändan. Kan inte vara mer nöjd med beslutet då jag känner både mindre press och att jag kan studera i min egen takt istället för ett betygskrig med de andra naturarna. Såklart så kanske det skiljer mellan varje skola hur eleverna på naturlinjen är.

Rekommenderar TK starkt om du gillar att jobba i din egen takt och inte sitta och plugga varje håla Mycket glad
Bra val!

Du behöver inte oroa dig, det kommer gå fint. Min uppfattning är att den naturvetenskapliga linjen inte är så tuff som många menar, utan hänger man bara med på lektionerna är det inga problem.

Försök att jobba med matten bara. Kom ihåg att det är viktigt att du förstår vad du räknar på, och inte bara skriver av en formel och sätter in några siffror.

Lycka till! Glad
Jag går inte natur, men har många vänner som gör det och min bästa vän gjorde det förut tills hon bytte linje. Min bästa vän sa att det var hemskt. De hade matematik typ varje dag i skolan och sedan var man även tvungen att plugga två timmar hemma (även på helgerna) om man ville få bra betyg. De hade typ ett-två prov varje vecka och massa labbrapporter som skulle lämnas in. Hon tyckte att det var skitstressigt och hann aldrig göra någonting förutom att plugga. Tillslut blev det för mycket och hon mådde skit så hon bytte linje och skola. Så om man redan är skoltrött så tycker jag verkligen inte man ska välja natur....men det beror ju också på skolan, olika mycket plugg på olika skolor. Men alla mina andra vänner säger också att det är mycket plugg och otroligt mycket matte. Min bästa vän hade dessutom 290 meritpoäng i nian och gick Östra Real i Stockholm. 
inte så svårt
Naturlinjen är väldigt lätt. Lyssna inte på folk som påstår att naturlinjen är svår. Naturlinjen är till för disciplinerade hårtarbetande människor som vidarstuderar till m läkare, ingenjörer,forskare eller liknande (om det är vad du har som mål att bli). Personer som påstår att naturlin är svår  är nötter som blir för eller senare städare och har inget att göra i gymnasiet.

tÄr du beredd och villig att spendera 4h per dag (även helger) kommer natur att vara väldigt lätt för dig.