Forumet - Hur vet vi att nånting låter om vi inte var där?

Hur vet vi att nånting låter om vi inte var där?

589 0 19
Nu är det så att jag försöker "övertala" mina kompisar att det inte är helt möjligt att saker låter om ingen såg det hända eller hörde det, ett exempel.

Vi säger att ett träd välter i en skog men ingen såg eller hörde det, hur vet man då om det lät?
Det är väl helt omöjligt att veta om det lät om ingen såg eller hörde det, även om vi själva tänker att "det klart det låter om ett träd välter".

Let me see some thoughts now!

Spana också in:

Zenbuddhism är fånig. Det är rimligen en tolkningsfråga. Om trädet faller så orsakar det rimligen ljudvågor. Sedan kan man välja att betrakta ljudvågorna i sig som ljud, eller anse att vibrationerna i sig omvandlas till ett ljud när en människa eller ett djur fångar upp dessa och omvandlar dem till sinnesförnimmelsen ljud.

Vill du diskutera huruvida saker faktiskt händer när vi inte är där och kan uppfatta att de händer så är det lite utav en icke-fråga, i och med att den inte kan besvaras.
Denna gamla fråga, ja det låter. Som har nämnts innan så bildas det ljudvågor vare sig någon är där för att uppfatta dem eller inte. Folk sätter alldeles för stor vikt vid människan. Vi var inte den första dominanta arten och kommer förmodligen inte vara den sista medan fysikens lagar alltid gäller. Med det resonemanget skulle ingen art ha utvecklat hörsel för från början hörde ju ingen alltså skulle det ju inte funnits några ljud. Nej det är en ickefråga så man blir mörkrädd och hör hemma på högstadiet.
Med största sannolikhet avger ett fallande träd ett ljud, oavsett om en människa hörde det eller inte. Finns antagligen andra djur, harar, grävlingar och annat som hör trädet välta. Och även om inte ens skogens djur är närvarande så sätts ändå luften i gungning i form av ljudvågor. Fast än ingen uppfattar ljudet. Det är väll samma princip som med höga och låga ljudfrekvenser vilka människan inte uppfattar beroende på om de överskrider frekvensomfånget ett mänskligt öra kan uppfatta. Det låter ändå, ingen människa hör det bara.