Forumet - Hur vill ni man ska tro på gud?

Hur vill ni man ska tro på gud?

2203 0 282
Jag skrev om just detta i en tråd innan men tänkte faktiskt göra en egen tråd om just detta då jag gärna skulle vilja ha svar från religösa.
Detta kommer alltså inte vara någon sorts ateistisk propaganda post eller någonting som försöker övertyga någon om att gud inte finns, utan min frågeställning är till de religlösa och min fråga är "hur ska jag kunna tro på gud?"

Det är nämligen såhär att jag är en öppen människa, jag tror på vad jag själv tycker verkar mest sannolikt/logiskt.
Uppvuxen i ett land som detta är jag född ateist, mina föräldrar är ateister etc.
Har dock en del kompisar som är religösa, vissa kristna vissa muslimer. Det roliga med detta är att de verkar 100%, alltså inte 99% utan 100% säkra på att det dom tror på är så.
Jag skulle vilja veta vad som får någon att kasta bort allt vetenskapen lär oss och ge sig helt till gud.

Som jag förstått det så ger man sig helt till gud, och kommer närmare gud, då teoretiskt, så ska man kunna typ känna gud i sitt hjärta eller något i den stilen och då kanske man själv kan bli lika övertygad. Så låt säga nu då att jag vill bli övertygad, hur ska jag gå till väga?
Jag kan inte tvinga mig själv att tro på gud, för de skulle vara falsk tro eller hur?
Men å andra sidan så ligger teism så långt nere på logik skalan och talar emot så mycket som vi i ett modernt samhälle ser som självklart, så hur ska jag kunna förbi se allt det där och överge mig själv till gud?
Jag måste liksom på något sätt för mig själv ha positiva bevis på att gud finns och bibeln är riktig, för att jag ska kunna kasta bort allt jag vet om astronomi och biologi. Hur får man det?

Nå, snälla någon hjälp mig förstå så hade jag varit evigt tacksam.
Och jag vill INTE att en massa oseriösa nissar svarar här och skriver en massa trams om varför ska vill du blabla.
Vill inte heller att en massa kända ateister skriver här och argumenterar emot religion, det behövs liksom inte :P

Spana också in:

Några anledningar till att folk TROR:

1. Deras föräldrar är djupt religiösa och har uppfostrat sin avkomma sedan barnsben att dyrka en osynlig marionettlirare.

2. De har haft svåra problem som på något mirakulöst sätt löste sig. De tolkar detta som guds verk.

3. De är rädda för att det kanske finns ett helvete och vill inte hamna där efter döden.
Som jag sade, psykologer har redan svarat på varför folk älskar konspirationsteorier, vilket går att applicera här också: de ser ett mönster, och om det mönstret stämmer betyder det att de är mycket smartare och har gjort något väldigt positivt med sitt liv.

Om jag till exempel tror att 9/11 orsakades av USA:s regering så är jag smartare än resten av världen. Jag vet varför 9/11 skedde, att Bush ville ha en ursäkt att säkra oljan och att USA är ett land där hemlighetsmakeri och lögner lurat hela folket. Men inte jag! Jag är inte ett får, jag har sanningen!

Trots att alla forskare och experter skulle skaka på huvudet åt mig.
Tror varken på Gud eller de vetenskapliga teorier. "Alla har fel" så att säga.

Dock känns det som om många tror att man är automatiskt kristen om man inte är helt såld på Big Bang och evolutionsteorin. Känns lite som på 1800-talet när man blev kallad kättare om man inte trodde på bibeln.

Jag tror som sagt inte på något, förutom kärlek, fred och solsken!
Emmy95:

Hur får man den tron :P och hur behåller man den om man nu lyckas få den.


Först och främst måste man förklara vilken slags tro det handlar om. Många gör misstaget att misstolka ordet "tro" som engelskans "believe" när det egentligen handlar om "faith". Förövrigt så får man tro genom kunskap om Gud och hans Son får man tro (faith). När människor lär känna Gud som en vän, dvs man undersöker Guds personlighet och hans egenskaper så utvecklar många en naturlig vänskap med Gud.

Men kort och gott så förklars tro så här: "Tron är den säkra förväntan om ting man hoppas på, det tydliga beviset på verkligheter som man inte ser." (Hebréerna 11:1)

Varför människan tror (har förtröstan på Gud) är helt enkelt för att vi är skapta med ett andligt behov. Vetenskapsmän påstår sig t o m ha hittat någon "Gud-gen", enligt vad jag läst i illvet.se men jag vet inte hur pass pålitligt det är.
Misael:

Först och främst måste man förklara vilken slags tro det handlar om. Många gör misstaget att misstolka ordet "tro" som engelskans "believe" när det egentligen handlar om "faith".


Jag tror vi alla vet att det handlar om "faith".

Enligt dictionary.com:

–noun
1. confidence or trust in a person or thing: faith in another's ability.
2. belief that is not based on proof: He had faith that the hypothesis would be substantiated by fact.
3. belief in God or in the doctrines or teachings of religion: the firm faith of the Pilgrims.
4. belief in anything, as a code of ethics, standards of merit, etc.: to be of the same faith with someone concerning honesty.
5. a system of religious belief: the Christian faith; the Jewish faith.
6. the obligation of loyalty or fidelity to a person, promise, engagement, etc.: Failure to appear would be breaking faith.
7. the observance of this obligation; fidelity to one's promise, oath, allegiance, etc.: He was the only one who proved his faith during our recent troubles.
8. Christian Theology. the trust in God and in His promises as made through Christ and the Scriptures by which humans are justified or saved.

Det man använder sig av är då definition två, "belief that is not based on proof". Ingen har påstått något annat.

Misael:

Förövrigt så får man tro genom kunskap om Gud och hans Son får man tro (faith). När människor lär känna Gud som en vän, dvs man undersöker Guds personlighet och hans egenskaper så utvecklar många en naturlig vänskap med Gud.


Men, hur lär vi känna någon som en vän om vi inte ser något bevis på att den existerar?


Misael:

Men kort och gott så förklars tro så här: "Tron är den säkra förväntan om ting man hoppas på, det tydliga beviset på verkligheter som man inte ser." (Hebréerna 11:1)


Så, man använder bara ordet "tro" när man talar om verkligheter som man inte ser? Om jag säger "jag tror du tog min bulle!", men det faktiskt visar sig vara falskt, så trodde jag alltså aldrig att du tog min bulle?

Misael:

Varför människan tror (har förtröstan på Gud) är helt enkelt för att vi är skapta med ett andligt behov. Vetenskapsmän påstår sig t o m ha hittat någon "Gud-gen", enligt vad jag läst i illvet.se men jag vet inte hur pass pålitligt det är.


Ja, han är en säker källa, han redovisar sin forskning konstant, forskar på ett krediterat universitet och följer slaviskt vetenskapliga bevis. Ett annat exempel är hans forskning som nu visar att bi- och homosexualitet är genetiskt då han haft en stor roll i att hitta gay-genen​.

Men, grejen är den, att bara för att vi är skapta för andlighet betyder inte det att vi borde vara andliga. Killar är rädda för att gå fram och ragga tjejer, men det är ganska dåligt att hela tiden följa den instinkten då nästan alla kulturer kräver att killen är den som tar initiativet.
nrg89:

Men, hur lär vi känna någon som en vän om vi inte ser något bevis på att den existerar?


Kort svar: omständighetsbevis och att inse att djur och natur, rymden, universum, ja allt är så extremt komplicerat uppbyggd och välanpassat så att det över huvud taget ska kunna finnas liv på jorden. Bibeln är en väldigt bra källa för att lära känna Gud. Den som uppriktigt vill lära känna Gud kommer att göra det. Gud kan läsa våra hjärtan. Gud lovar oss att om vi närmar oss honom kommer han att närma sig oss. (Jak 4:8)

(Romarna 1:20) "Hans [Guds] osynliga egenskaper ses nämligen tydligt alltifrån världens skapelse, ja, hans eviga makt och gudomlighet, eftersom de uppfattas genom de ting som är gjorda – så är de då utan ursäkt."

nrg89:

Så, man använder bara ordet "tro" när man talar om verkligheter som man inte ser?


Nej, det talas också om en säker förväntan. Hur blir man säker och övertygad? Jo, man införskaffar sig exakt kunskap om Gud och hans Son, däri ligger övertygelsen om det hopp man hyser inför framtiden att Gud ska ta bort all ondska från jorden och låta dom som, av Jehova Gud, befunnits rättfärdiga få leva kvar på jorden.

(1 Tim 2:3, 4) "Detta är utmärkt och välbehagligt i Guds, vår Räddares, ögon, 4 han vars vilja är att alla slags människor skall bli räddade och komma till exakt kunskap om sanningen."

Utan exakt kunskap om Guds vilja, hur skulle vi kunna tjäna och tillbe honom på det sätt som han vill? Många människor gör misstaget att nöja sig med att tro lite som dom själva bekvämt vill.

nrg89:

Men, grejen är den, att bara för att vi är skapta för andlighet betyder inte det att vi borde vara andliga.


Jo, det är just det det betyder. Däremot är det snarare ett personligt val om man väljer att försöka ära Gud och tacka honom för att vi finns och att vi får möjligheten att odla en nära vänskap med honom, att få bli kallad Guds vän.

Emmy95:

Tror knappast det räcker för mig att läsa bibeln etc, kommer inte kunna ta det till mig ändå.


Precis. Det räcker inte med att läsa Bibeln, det krävs lite mer djupgående, att studera Bibeln, lära känna hans avsikter med människan och framtiden, hans vilja och vad det innebär för dig t ex.

Precis som när du lär känna en kärleksfull, barmhärtig, rättvis, ärlig och omtänksam människa och lär dig att uppskatta dennes personlighet så kommer du att uppskatta Gud ju mer du lär känna hans goda egenskaper och personlighet. Det enda sättet att lära känna Gud idag är just genom att studera Bibeln. Men det räcker självklart inte bara att mata in en massa fakta i skallen och tro att det räcker. Man måste ju visa att man tar till sig detta genom att man gör ändringar i sitt liv.

För dom som uppriktigt lärt känna och uppskattar Gud så faller det sig naturligt att man vill göra hans vilja.

Don't knock it til you try it
Misael jag är inte riktigt med på vad du menar om jag ska vara helt ärlig. Det är liksom inte gud som gud som jag har problem med, jag har inte problem med hans avsikter och jag kan förklara för mig själv varför ondska i världen finns. Så jag skulle mycket väl kunna ha "faith". Men jag kan bara inte TRO på det, alltså believe i detta fallet, och sålänge jag inte kan tro på det så kan jag inte ha faith heller.

Jag vill inte ge upp mitt sökande efter gud men jag vet bara inte riktigt vad jag ska göra :P
Misael:

Kort svar: omständighetsbevis och att inse att djur och natur, rymden, universum, ja allt är så extremt komplicerat uppbyggd och välanpassat så att det över huvud taget ska kunna finnas liv på jorden.


Eftersom livet utvecklats den här planeten för den här planeten är det verkligen inte konstigt. Allt liv som inte är anpassat för den här planeten dör.
Misael:

Bibeln är en väldigt bra källa för att lära känna Gud.


Kan det vetenskapligt bevisas?
Misael:

Nej, det talas också om en säker förväntan. Hur blir man säker och övertygad? Jo, man införskaffar sig exakt kunskap om Gud och hans Son, däri ligger övertygelsen om det hopp man hyser inför framtiden att Gud ska ta bort all ondska från jorden och låta dom som, av Jehova Gud, befunnits rättfärdiga få leva kvar på jorden.


Så, man tror först när man fått bevis som kan kritiskt och vetenskapligt granskas? För, det är inte annan kunskap du talar om, va? Kan du ge exempel på bevis som kritiskt och vetenskapligt granskats?
Misael:

Utan exakt kunskap om Guds vilja, hur skulle vi kunna tjäna och tillbe honom på det sätt som han vill? Många människor gör misstaget att nöja sig med att tro lite som dom själva bekvämt vill.


Ja, som alla dem som inte dödar bögar, trots att det står i Tredje Moseboken klart och tydligt att man skall göra det. Vilka jäkla mesar som skiter i att den heligaste boken på Jorden uttryckligen säger att man skall döda homosexuella. Tur att du inte är sådan, eller hur?
Misael:

Jo, det är just det det betyder.


Vi killar har oidipuskomplexet också, betyder det att vi borde gifta oss med våra mammor när vi är barn också? Det finns en massa funktioner som var bra förr, så som oidipuskomplexet som gjorde oss väldigt fästa vid våra mammor, men idag är de helt och hållet onödiga i ett modernt samhälle.
Emmy95:

Men jag kan bara inte TRO på det, alltså believe i detta fallet, och sålänge jag inte kan tro på det så kan jag inte ha faith heller.


Just därför undersöker man och stärks i sin övertygelse genom att studera Bibeln. Du kan ju inte tro på Gud på det sättet han vill om du inte har kunskap om vad hans vilja är, hur han vill att du ska tillbe honom t ex.

nrg89:

Kan det vetenskapligt bevisas?


För femtioelfte gången: Bibeln är inte en vetenskaplig bok. Du kan inte använda dig av det argumentet ens då Guds ord inte ska begrundas vetenskapligt utan andligt. [tired]

(1 Korinthierna 2:14) "Men en själisk människa tar inte emot det som kommer från Guds ande, ty det är dårskap för henne; och hon kan inte fatta det, eftersom det skall bedömas på ett andligt sätt."

nrg89:

Ja, som alla dem som inte dödar bögar, trots att det står i Tredje Moseboken klart och tydligt att man skall göra det.


Den lagen gällde Israels folk, inte de kristna. På den tiden var Israel fortfarande Guds folk och dom hade striktare krav på sig i och med att dom just var Guds egen nation och ansågs vara heliga och förbundna med Gud. Sen står det inte att man skulle döda en homosexuell just bara för att denne var det, utan ifall h*n utförde en sådan sexuell handling.

nrg89:

Vi killar har oidipuskomplexet också ... men idag är de helt och hållet onödiga i ett modernt samhälle.


Guds principer och höga normer är inte tidsbundet, dvs omodernt. Dom är i alla högsta grad aktuella. Att tillämpa dessa principer och höga moralnormer är till gagn för oss fortfarande. Gud är evig, så är också hans principer.

Men det handlar inte bara om det.. vi får också möjligheten att ta del av Guds löften om att få bo för evigt på en paradisisk jord utan våld, krig, död, sjukdomar, orättvisa och en massa annat otrevligt.
Misael:

Just därför undersöker man och stärks i sin övertygelse genom att studera Bibeln. Du kan ju inte tro på Gud på det sättet han vill om du inte har kunskap om vad hans vilja är, hur han vill att du ska tillbe honom t ex.


Jag tror inte du förstår vad mitt problem är [crazy]

Du säger att man undersöker och stärks i sin övertygelse, men min övertygelse är icke existerande. Min övertygelse ligger på att det bara är hokus pokus.
Så hur ska det kunna hjälpa mig att veta vad hans vilja är när jag inte ens kan tro på att han existerar från första början?
Misael:

För femtioelfte gången: Bibeln är inte en vetenskaplig bok. Du kan inte använda dig av det argumentet ens då Guds ord inte ska begrundas vetenskapligt utan andligt. [tired]


Skall den eller skall den inte anses som ett vetenskapligt faktum? Skall den det måste den ha vetenskapliga bevis, för andlighet ser vi inga bevis på alls, bara att vi har en gen som ger oss ett behov av att komma i kontakt med andlighet.

Misael:

Den lagen gällde Israels folk, inte de kristna.


Men de tio budorden ges också till israeliterna, varför är de då viktiga? Och varför har Gud i sådana fall olika lagar för olika människor? Varför säger han inte heller "just det, den där lagen gäller inte längre för mina följare"?
Misael:

Guds principer och höga normer är inte tidsbundet, dvs omodernt. Dom är i alla högsta grad aktuella.


Varför är den andliga genen en av Guds principer, och vad var det för vetenskapligt bevis som fastställde att den andliga genen var det och inte oidipuskomplexet?