Forumet - Hyr en livmoder! - en tråd om surrogatmödraskap

Hyr en livmoder! - en tråd om surrogatmödraskap

6581 0 98
Hej på er kära jävlar

Har idag suttit och läst en del om det här med surrogatmödraskap och den debatt
som förs i den frågan (att låta surrogatföda eller icke låta surrogatföda) där människor som likt många på det här forumet har en feministisk analys tycks stå på båda sidor stängslet. Det är en intressant fråga där vi å ena sidan har ett förfarande som kan hjälpa par eller individer som mot sin vilja står barnlösa men å andra sidan kanske det vore nyttigare att adoptera och framförallt så kan ju den kommodifiering  av kvinnokroppen som följer med detta ifrågasättas. Kajsa Ekis Ekman exempelvis diskuterar ju frågan inom ramen för en prostitutionsdiskussion. Är livmodern en vara?
   Även om surrogatmödrabranschen i dag är en miljardbransch så kan det ju också röra sig vänner och släktingar som av god vilja vill hjälpa en medmänniska säger då någon annan.
  Komplicerat värre, själv blir jag likt röven ganska delad i frågan men jag lutar åt att man bör förhålla sig kritisk till iaf en viss grad. Det vore intressant att höra folk här resonerar.

Vad tycker ni?

player one: jag tycker att man ska låta folk göra vad de vill med sina egna kroppar, men jag tycker att man ska utforma det på ett sätt som ser till att personer i en utsatt situation inte tvingas göra det av finansiella skäl mot sin egentliga vilja. lite som jag ser på prostitution, vill säga.
Väldigt svårt att kontrollera dock inte sant? När det gäller traditionell prostitution så kan man ju dessutom diskutera om inte själva den finansiella aspekten i sig gör den prostituerade till utsatt.

Spana också in:

Jag tycker att frågan blir en annan om man gör det gratis för en närstående. Fast man kan väl göra det gratis för någon okänd också iof, men det är nog rätt sällsynt.
Vet att en kompis var beredd att föda ett barn åt sin syster som inte lyckades bli gravid. Dock blev systern gravid sedan så det blev inget av det.

isola:
ja bäst att lämna vulgariteterna åt proffsen
Ja men exakt, här ska man inte ta sig vatten över huvudet.

player one:
man kan arbeta sig runt problemet på andra sätt än att reglera marknaden också. med sociala skyddsnät som fungerar bra så uppnår man samma sak.
Jag vet inte vad du lägger för värdering i "sociala skyddsnät" eller att "reglera marknaden" men sociala skyddsnät är ju att störa marknaden om jag ska spela djävulens advokat.

dazed: Jag vet inte vad du lägger för värdering i "sociala skyddsnät" eller att "reglera marknaden" men sociala skyddsnät är ju att störa marknaden om jag ska spela djävulens advokat.
ja, men i likhet med typ militärtjänstgöring och prostitution så anser jag inte att man ska tvinga folk till att hyra ut sin kropp för avelsverksamhet bara för sin överlevnad. gör de det av girighet, absolut, kör på, men inte om det sker av nödvändighet.

aristoteles:
Det spelar väl ingen roll vilket kön personen har? Tycker du att kvinnor får berätta för dig vad du skall göra med din kropp?
jo, eftersom vi inte lever i en jämställd värld spelar det roll. att någon som aldrig kan ha förståelse för hur det är att ha det motsatta könets funktioner och dylikt ska bestämma hur den ska brukas är fel. 

player one:
ja, men i likhet med typ militärtjänstgöring och prostitution så anser jag inte att man ska tvinga folk till att hyra ut sin kropp för avelsverksamhet bara för sin överlevnad. gör de det av girighet, absolut, kör på, men inte om det sker av nödvändighet.
Visst å andra sidan kan man hävda att det etablerar ett tvivelaktigt slags maktförhållande där beställaren har rätten till barnet som är i kvinnans kropp och på så sätt har beställaren tagit kontroll, rätten över den biologiska moderns kropp.