Forumet - I sverige är det fint att vara "osvensk"

I sverige är det fint att vara "osvensk"

760 0 48
AB publicerade tidigt imorse en artikel skriven Herman Lindqvist. där han går starkt emot den s.k "omvända nationalismen" i sverige och menar på att det har blivit lite på modet att kalla sig för "osvensk"


Aftonbladet:

2009. Den omvända nationalismen odlas i Sverige. Här uppfattas det som en komplimang om någon säger att man är ”så härligt osvensk”. Motsvarande uttryck vore otänkbart i till exempel USA, Frankrike och Japan.
Frankrikes minister för invandring och integration har uppmanat hela nationen att debattera två frågor:

Vad är det att vara fransk?

Vilka är de franska värderingarna?

Ingen svensk minister kan göra så. Det skulle bli en våldsam debatt, men den skulle inte handla om svenska värderingar utan om själva debatten, därför att i Sverige är formen nästan alltid viktigare än innehållet och bara det faktum att man nämner begreppet ”svenska värderingar” skulle misstänkliggöra honom. Han skulle kallas ärkereaktionär och få ett SD stämplat i pannan, och så skulle den diskussionen vara avslutad. Innan någon svensk värdering blev omnämnd.

Ändå finns det givetvis svenska värderingar, underligt vore det annars i ett land där det bott människor som i över tusen år gått igenom krig och katastrofer, segrar och nederlag, reformer och utveckling.

I Sverige frodas en unik svensk variant av nationalism – den omvända nationalismen. De som hyllar denna linje kan kallas svenskförnekarna. De finns huvudsakligen på vänsterkanten och bland socialliberaler.

Eftersom personer med den inställningen styr de största svenska opinionsorganen är det deras åsikt som för tillfället är den politiskt mest korrekta. De tar avstånd från det som kan kallas svenskt. De kan kokettera med sin ickesvenskhet genom att säga att de aldrig hejar på det svenska landslaget i fotboll därför att laget spelar sådan tråkfotboll.

Denna form av nationalism, det totala avståndstagandet, är så typisk för Sverige att den kan kallas ett nationaldrag, unikt för Sverige. Det är också bara i Sverige man kan höra det för svenskar ytterst positivt laddade uttrycket att någon är ”så härligt osvensk”. Motsvarande mening kan aldrig uttalas i till exempel USA, Frankrike eller Japan.


Synpunkter på detta? är Herman helt fel ute med vad han säger eller är han helt korrekt i sin analys?

Resten av artikeln kan man läsa ​här
Har faktiskt aldrig hört någon använda ordet osvensk i varken positivt eller negativt kontext. Däremot här jag hört folk säga "[klagar på någon grej personen inte gillar], det är så typiskt svenskt!". Sedan om det verkligen är typiskt svenskt eller inte verkar kvitta för dem.fistforfight:

Det drygaste är nog ändå de som ska distansera sig så mycket från de där Svenskarna utan att inse att dem är minst lika Svenniga själva... [shake]


Som jag brukar säga, att klaga på det typiskt svenska är typiskt svenskt.

Spana också in:

Sming:

Synpunkter på detta? är Herman helt fel ute med vad han säger eller är han helt korrekt i sin analys?


Herrejävlar! Det var längesen man läste en argumenterande text som var så tom på argument , och till på köpet så generaliserande, som denna.
Vad vill Herman komma fram till? Att gemene svensk på semestern automatiskt blir patriotiska hypernationalister som förespråkar "det svenska fenomenet kö"?Att sossar och vänster är de som styr svenskst medieklimat?
Varför kan han inte ge sin syn på de frågor han ställer sist i artikeln? Svaren på dessa hade varit intressanta att läsa.
Sming:Vad är det att vara fransk?

Vilka är de franska värderingarna?

//

Ingen svensk minister kan göra så. Det skulle bli en våldsam debatt


Minister vet jag inte, men mängder med politiska debattörer, även på högre nivå, har ju just ställt frågan "vad är svenskt".
​"Vad är svenskt?"
103 000 träffar.

​"Vad är svenskhet"
52900 träffar.

Sån jävla bullshit.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Sming:

Denna form av nationalism, det totala avståndstagandet, är så typisk för Sverige att den kan kallas ett nationaldrag, unikt för Sverige.


BTW, kan man inte då kalla det här med "Sverige suger" för just en svensk värdering?

Så vad han gör är att han först klagar över att man inte talar om svenska värderingar, och sedan dissar han svenska värderingar?
Stringburka:

har ju just ställt frågan "vad är svenskt"


Du måste lära dig att skilja på retoriska och formella frågor. Många av dina träffar på Google behandlar inte svenskhet alls, utan frågor som "vad är svenskt kött?". De som behandlar svenskhet är till övervägande delen strikt retoriska frågor, inslag i en politisk debatt om svenskförnekelse. På så sätt förstår jag mycket väl vart käre Herman vill komma med sitt debattinlägg.
herr_nilsson:

Många av dina träffar på Google behandlar inte svenskhet alls, utan frågor som "vad är svenskt kött?


Fair enough. Tänkte inte på det.

herr_nilsson:

De som behandlar svenskhet är till övervägande delen strikt retoriska frågor, inslag i en politisk debatt om svenskförnekelse.


Behöver inte vara retoriska frågor bara för att man har ett annat svar än TS. "Vad är svenskt" är en fråga som i intervju ställts till Jimmie Åkesson bl.a., vill jag minnas. En retorisk fråga förutsätter ju att ingen faktiskt SVARAR på frågan såvida denne inte har exakt samma åsikt som frågeställaren, och är tveksam till att Åkesson har det.

herr_nilsson:

De som behandlar svenskhet är till övervägande delen strikt retoriska frågor, inslag i en politisk debatt om svenskförnekelse.


Menar du att eftersom de själva väljer att besvara frågan med "inget" eller "ganska lite" så räknas det inte? Kanske missförstod dig här, vänligen förtydliga.
Sming:

Synpunkter på detta? är Herman helt fel ute med vad han säger eller är han helt korrekt i sin analys?


Insert name here:

Har faktiskt aldrig hört någon använda ordet osvensk i varken positivt eller negativt kontext.


Fint vet jag inte om människor brukar tycka att det är. Är man svensk så är det jantelagen som fortfarande gäller för de flesta. Man ska inte sticka ut och helst inte visa att man har köpt en bil, för då uppstår det genast en avundsjuka i grannskapet.

Hur många gånger har te x inte Zlatan fått kritik för att han är typiskt "osvensk" till sättet?

Nej, ibland önskar jag att svenskar var som människor i USA. Där existerar ingen jantelag och ingen dold avundsjuka i samhället.
Herman Lindqvist har här skrivit en bra text. Det är idag få som vågar säga att man är stolt över att man är svensk och att man vill bevara svenskheten i vårat land. Givetvis ska vi som alla andra få vara stolta över vårat land och över att vi är svenskar.

Stå upp för din rätt och rösta in Sverigedemokraterna i riksdagen 2010, det är ett stort steg på vägen.

Låt inte massmedia och proffstyckare hindra dig från att tro på vad du vill tro på.

Vi är ett starkt folk med en väldigt rik historia, det är värt att bevara.
Sming:

Synpunkter på detta?


Först måste vi vara klara med att Lindqvist för en ren känsloargumentation, han påstår massa saker som han inte backar upp.

Är det verkligen vanligt med komplimangen ”du är så härligt osvensk”? Jag är ganska säker på att jag inte hört den yttras.

Och varför är det så viktigt att tala om "svenska värderingar"? Det är ju inget bra argument att man talar om "franska värderingar" i Frankrike. Självklart måste man diskutera värderingar i ett samhälle, men då är väl det intressanta att diskutera vilka värderingar som bör vara vägledande i vårt samhälle, inte vilka värderingar som förknippas med det svenska? Bara för att någonting är svenskt så är det inte bra, eller dåligt för den delen.

Och vad är det för svenskförnekare som den gamle gubben talar om? Det preciserar han inte, men han antyder att de finns på vänsterkanten och bland de som styr opinionen (mediemoguler?). Och när han ska konkretisera hur den här svenskförnekelsen tar sig uttryck så påstår han att dessa personer "aldrig hejar på det svenska landslaget i fotboll därför att laget spelar sådan tråkfotboll".
Om mediemogulerna aldrig hejar på Sverige i fotboll så märks det åtminstone inte på sportsidorna... Det säger en del att Lindkvist inte kunde komma upp med något bättre exempel på svenskförnekelse, näst intill alla svenskar som är intresserade av fotboll hejar ju på det svenska landslaget. Och so what om man inte gör det, utan föredrar att heja på ett lag som kan vinna och spelar roligare fotboll? Varför skulle det vara så hemskt?

Jag kan inte alls se varför det skulle vara någonting dåligt att det svenska kritiseras och tas avstånd från av svenskar, även om jag faktiskt inte tycker att det ser ut så i Sverige. Tvärt om så uppfattar jag svenskarna ett folk som är mycket positivt inställda till sitt land och sin mentalitet - även om vi inte är det på ett patriotiskt eller nationalistiskt vis.

Hur som helst, kritik och avståndstaganden behöver vädras. Det ska inte vara någonting konstigt eller förbjudet att säga att man tycker att Sverige är shit, lika lite som det ska vara konstigt eller förbjudet att säga att Sverige är the shit. Vi vill väl inte leva i ett konformistiskt land där alla förväntas tycka lika och det inte finns några motsättningar, någon dialektik? Hur ska man någonsin kunna utveckla det svenska om man inte får ställa sig i opposition till det?
All utveckling föds ur motsättningar.

6laxari1laxask:

Jag anser att han delvis har rätt. Många människor (ink jag själv) gillar inte att vara typiskt svensk, man knappast osvensk.


Det är lite lustigt hur alla vill vara "lite lagom annorlunda", det är ju inte annorlunda alls utan det normala.
Sming:

är Herman helt fel ute med vad han säger eller är han helt korrekt i sin analys?


Helt korrekt analys, det har blivit fult att vara svensk i sverige. Vill man sjunga nationalsången och ha skolavslutning i kyrkan skall man skämmas, och vill man inte ha en flyktingförläggning i sin trädgård blir man genast kallad rasist.

Svenskar är så rädda för att vara politiskt inkorrekta att många numera nästan skäms för att vara svenskar, och drar till med allt möjligt trams för att visa hur osvenska, onationalistiska och toleranta de är.