Forumet - IB programmet

IB programmet

4470 0 44
Hej!

Jag har funderat ganska länge på det här med IB programmet, alltså ett program man läser enbart på Engelska (förutom språk då).
Och då vänder jag mej till er IB:are (eller nån annan som vet[y]). Hur fungerar då detta CAS-system?
Creativity - Action - Service.
Har man någon gymnastik när man går detta program, eller ska man sköta det själv under rubriken Action?
Jätte nyfiken [bigsmile]
Du ska, på eget initiativ, se till att ordna fram olika fritidsaktiviteter som innebär att du är kreativ/fysiskt aktiv/gör nåt för nån annan. Det som brukar gälla är 50h/aktivitetsområde (formellt så behövs bara 50), men vissa skolor kan ha upp till 100h som "krävs" av eleverna.

Du måste förresten ha en supervisor, som kan intyga att du gjort det du påstått. Till exempel, om du säger att du varit och ridit två timmar i veckan i fem veckor, så ska någon ha övervakat detta och vara villig att sätta sin högra fot på att det är sant.

Problemet CAS löses smidigast genom att ha vänner som skriver under alla dessa förbannade jävla fittlappar åt en.

Spana också in:

daisy:

Hur fungerar IB programet? tell me


du pluggar röven av dig utan orsak. more or less. dessutom var alla IB-elever på min skola freaks.

hela upplägget är att du förbereder inför högre studier osv. på pappret bra men du måste plugga mkt mer för samma betyg som folk i vanliga program har.

Dold text: Varför ska man IB-runka egentligen? Känns lite som att man köper en tröja av medioker kvalité för överpris bara för att det står Armani på

förväntar mig givetvis att massa IB-elever nu kommer skriva att jag bara är avundsjuk. kan tillägga att jag kom in på IB men valde NVNV
daisy:

Det låter faktiskt väldigt bra, man får mycket frihet till att fokusera på det man själv vill/är intreserad av?


mkt studier under ansvar; korrekt. dock så är det ganska hög intagning på programmet, >300 o du måste klara ett prov i engelska o matte (matte om du söker till IB-Nature). flera skolor (som den jag sökte) gjorde oxå intervjuer för att sålla bort elever osv.

väldigt over-kill imo
lacostekrokodilen:

förväntar mig givetvis att massa IB-elever nu kommer skriva att jag bara är avundsjuk. kan tillägga att jag kom in på IB men valde NVNV


Kanske... Fast jag vet inte, tror det är färre än 50% som faktiskt känner sig stolta och nöjda med sin utbildning hittills, av de jag tog studenten med. De flesta har samma inställning som du, som det verkar.

CashewNöt:

Verkligen röra på sig istället för att kasta en basketboll fram o tbx på en lektion! (jo så tragiskt e de)


Man väljer inte ib för att slippa gymnastik [no-no]
(jag tror jag "jonglerade" typ 60% av mina action-timmar...)

daisy:

Det låter faktiskt väldigt bra, man får mycket frihet till att fokusera på det man själv vill/är intreserad av? Om jag förstod det rätt.


Prova läsa på wikipedia, IBscrewed eller IBsurvival... Teoretiskt sett är det väldigt fritt att välja vad man vill, inom ämnen och inom specifika arbeten. Men ned till minsta detalj kan du räkna med att det EGENTLIGEN bara finns ett sätt att göra det på, om du vill göra "rätt" och därigenom få bra betyg.
(det är en lögn att man måste ha minst 300p för att komma in på ib. Möjligen att nån av internatskolorna ställer såna krav... Tror den skola som hade högst intagningspoäng när jag sökte låg på 280 kanske, men de andra låg under 200, och då var det skolor i uppsala, göteborg, eskilstuna och karlstad jag sökte..)
saturn:

Ofta man inte läser Idrott och hälsa A även om man har action också. CAS-systemet är väl deras variant av projektarbetet bara?


Nej, man läser inte Idrott och hälsa A, om inte skolan själv kommer fram till att det är smart att lägga det i pre-dp. CAS är deras variant av att göra så att eleverna får något att skriva om när de söker in till universitet. Extra curricular grejej brukar nämligen vara bra att kunna flasha med.