Forumet - Idag för två år sedan...

Idag för två år sedan...

4342 0 43

... var jag på ett socialistiskt sommarläger fast här i Sverige. Samma dag utförde den fascistiske terroristen Anders Behring Breivik sitt massmord på Utöya. Det första som vi hörde i media var att en bomb sprängts i Oslo. Inte bara sverigedemokrater gick direkt ut med att det var muslimer, utan även borgerlig media skrev och spekulerade i att det var libyer eller hade något att göra med kriget i Afghanistan. Alla var säkra på att muslimer var skurkarna.

Några timmar senare kom första rapporten om skott på Utöya och att flera ungsocialister mördats där. Gärningsmannen var vit, kristen och delade ideologi med flera av de som direkt anklagat muslimer för dådet. Det var t.o.m. dem och den rörelse de är en del av som varit hans främsta inspiration till dåden och de han fått sin världsbild av. Trots avståndstaganden i efterhand var kopplingarna tydligt för de flesta. Samma världsbild som SD och stora delar av den övriga borgerligheten, snarare än de nynazister de hellre vill koppla honom med.

Breivik uppstod inte i ett vakuum utan i ett samhällsklimat där den världsbilden är en av de dominerande och den typen av rörelser är på frammarsch. Om vi inte gör vad vi kan för att bekämpa fascismen och det samhälle som skapar den så kanske jag, eller någon annan socialist, muslim eller homosexuell du känner som inte passar i fascisternas samhälle blir nästa offer för fascistiskt våld här i Sverige. Tänk på det nästa gång fascister demonstrerar i din stad eller skyller kapitalismens misslyckanden på invandrare som drabbas precis lika mycket av problemen som du själv!

Idag är det alltså tvåårsdagen av massakern på Utöya. Vad har ni andra för minnen och tankar kring dådet och dagen?

Senast ändrad 22 Jul 2013, 23:58 av Exner

Jag kommer ihåg att sveriges meste terrorexpert Magnus Ranstorp halvt kom i byxan när han genast lanserade sin islamistteori till medierna, då hade inte dammet lagt sig över regeringskvarteren ens en gång, hur man kan bli så högt aktad som "expert" när man är så fylld av paranoia och en fallenhet för rena spekulationer. 

Jag kommer ihåg hur dom första delarna ur Breiviks manifest läckte ut och att jag slogs av att det var i stort sett samma formuleringar jag sett från tangentbordskrigare på tex denna sida så många gånger förut. Det kändes jävligt obehagligt.

Spana också in:

Jag minns att jag fann det intressant med all läsning och videor jag kunde hitta. 

Som alltid när något sådant inträffar.. Samma visa med Boston-bomberna, satt uppe hela natten och lyssnade på polisradion och såg på nyheter live.. 

För att inte tala om WTC, kändes till och med mäktigt när skyskraporna rasade där.. Som en scen ur en actionfilm... 

Har svårt att sätta mig in i de drabbades sits och känna den sorgen och sådär, känns mer som en film som sagt. 

Det som har berört mig mest måste vara tsunamin 2004, antagligen för att jag hade bekanta som befann sig där, 2st bröder som kom hem utan föräldrar.


Verkar inte spela någon roll hur många breivikare och järnrör som är i farten. De otäcka makterna du refererar till växer stadigt. Måste kännas extra tufft att ni inte kan få medvind ens på de bästa av dagar.

Den dagen drog jag liksom de allra flesta att det var en muslim i farten. Stockholmsdådet i färskt minne, och madrid och london dessförinnan bekräftade lite detta. Men det var knappast en knäpp på näsan för att man hade fel. Tycker mer det var synd om ungdomarna som fick sätta livet till.

Ja, ABB var en produkt av det samhälle han levde han i, och galen. Med det ena eller det andra ur ekvationen hade inget skett, men olyckliga omständigheter ledde dock fram till händelserna på Utoya. Sjukt oärligt hur du utmålar alla som delar delar av hans tankegods som potentiella våldsutövare.

Vehnk:

Verkar inte spela någon roll hur många breivikare och järnrör som är i farten. De otäcka makterna du refererar till växer stadigt. Måste kännas extra tufft att ni inte kan få medvind ens på de bästa av dagar.

Jag tycker absolut att vi antifascister har medvind. Senast när t.ex. SDL skulle demonstrera i Malmö samlades ca 2000 pers mot dem, en av de största demonstrationer jag sett i Malmö. Mindre än 50% med koppling till vänstern. Jag känner mig snarare hoppfull inför framtiden. Glad

Vehnk:
Ja, ABB var en produkt av det samhälle han levde han i, och galen. Med det ena eller det andra ur ekvationen hade inget skett, men olyckliga omständigheter ledde dock fram till händelserna på Utoya. Sjukt oärligt hur du utmålar alla som delar delar av hans tankegods som potentiella våldsutövare.
Alla människor är potentiella våldsutövare oavsett ideologi. Jag är en, du är en, din mamma är en. Men det jag skrev var inte att alla sverigedemokratsympatisörer är som Breivik. Har själv flera släktingar och vänner som röstar på SD och tror absolut inte att de är beredda att göra sådana grymheter. Ju mer accepterad och dominerande fascismen blir i ett land desto fler både ensamma och organiserade fascistiska våldsverkare kommer dock att dyka upp. Alla våldsanvändande gatufascistiska organisationer som är aktiva i Sverige idag har t.ex. sitt ursprung i SD. Antigen som utbrytningar ur partiet eller grundade av f.d. medlemmar.

Fascistiska rörelser föder militanta fascister. Om Norge inte haft Fremskrittspartiet och bloggar som Fjordman inte existerat så hade inte Breiviks dåd skett. Det är ren fakta. Han radikaliserades av den växande fascistiska rörelsen i Europa och berättar ju t.o.m. själv om det i sitt manifest.

Sen tycker jag det är viktigt att se varför fascismen uppstår och inte bara tro att det beror på att SD finns eller skylla allt ont i världen på dem. SD uppkommer inte de heller i ett vakuum utan fyller en funktion i det kapitalistiska samhället. Det är t.ex. inte en slump att fascistiska rörelser växt i världen vid varje ekonomisk kris. Vill man inte att det ska sluta som på 40-talet måste de både stoppas som rörelse och en rörelse för något annat än det krissamhälle som skapar dem växa istället. Kapitalismen skapar kriser som skapar fascister. Fascisterna är bara dess väpnade gren och inte det grundläggande problemet. Men det våld de idag kan utöva mot arbetare och arbetarrörelsen är som vi såg i Norge och ser i Ungern, Grekland, m.fl. och har sett i mycket grymmare former i länder där fascistiseringen av samhället gått ännu längre är ändå ett konkret hot som måste bemötas.