Forumet - Idrottslärare undviker kroppslig kontakt med elever - rätt eller fel?

Idrottslärare undviker kroppslig kontakt med elever - rätt eller fel?

1147 0 20
Från dagens Sveriges Radio... 

Beröringsrädsla i skolidrotten
I veckans program uppmärksammas att många idrottslärare numera undviker att ta i sina elever av rädsla för att bli anklagade för sexuellt ofredande.

Efter flera uppmärksammade fall av övergrepp mot barn och ungdomar har det blivit allt vanligare att idrottslärare undviker fysisk beröring med sina elever. Marie Öhman är sociolog och biträdande professor i idrottsvetenskap med didaktisk inriktning vid Örebro universitet, och hon säger att i länder som England, USA och Australien har det utvecklats en så kallad no touch-kultur som gör det nästan omöjligt för lärare att ta i barn och ungdomar. Även i Sverige vittnar många idrottslärare om att de undviker fysisk beröring som kan leda till anklagelser om övergrepp, men Andreas Rehn som är idrottslärare på Slättgårdsskolan i Stockholm säger att kroppskontakt med eleverna ofta är helt nödvändig under idrottslektionerna.


Källa: Sveriges Radio

Sänds idag kl 13.35 i Sveriges Radio P1

Vad har du får åsikter och vad tycker du?

Spana också in:


b1son: eftersom skolan e obligatorisk tkr ja inte att man ska dessutom behöva stå ut med att någon svinig gubbe tar en på röven för att man inte gör nåt skit på rätt sätt
Nä, behöva tycker jag inte heller man ska. De borde fråga: är du okej med att jag tar på dig för att visa hur man gör en kullerbytta? Om nej: respektera och gör det inte. Om ja: ta på (har i fallet barn inget med sex att göra i normala människors huvuden).

ekivok ekvilibrist: Visa hur man dansar, plåstra om, trösta, krama...
om man går en danskurs, visst, men dans har ingenting i den faktiska skolan att göra
(bitter pga hade på högstadiet någon dansgrej där de försökte tvinga oss till det med "alla som dansar får en ledig dag imorrn" och givetvis så tvingades vi som var för impopulära för att någon skulle vilja dansa med oss att närvara)