Aviseringar
Rensa alla

Industriella revolutionen


Spartakus:

Dessutom innebar den industriella revolutionen en revolutionär omdaning av hela samhället, ingenting blev längre sig likt.

Ett exempel på det är att det var då folk började överge landsbygden och flytta in till städerna, ofta på grund av de i princip alltid falska ryktena om hur otroligt mycket bättre storstan var. Låter det bekant? (Utvandringen till Amerika). Dock så är det först nu som det bor fler i städerna än på landsbygden, tror jag?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Starsky:

Ett exempel på det är att det var då folk började överge landsbygden och flytta in till städerna, ofta på grund av de i princip alltid falska ryktena om hur otroligt mycket bättre storstan var.

Ska också sägas att många bönder faktiskt fördrevs från sin jord, genom framförallt arrendehöjningar och inhägnadssystem. Denna utveckling tog fart redan under 1500-talet då den brittiska bönderna led ett förkrossade nederlag i seklets hårda klasstrider.

Således kom jorden att koncentrerats till godsägare som ofta arrenderade ut sina egendomar till kapitalistiska storarrendatorer vilka i sin tur anställde lönearbetare för att bruka jorden. Det feodala jordbruket med en småskalig och självförsörjande produktion omvandlades därmed till ett storskaligt, kapitaliserat och marknadsinriktat jordbruk med en enormt förbättrad produktivitet genom fyrskiftesbruk och diverse tekniska innovationer.

Denna massa av människor som genom jordbrukets omvandling skiljts från sin mark och sina produktionsmedel växte snabbare än vad den expanderande manufakturen kunde sysselsätta, de blev lösdrivare och som sådana föremål för en rent terroristisk lagstiftning. Sålunda skapades den klass av "fria" egendomslösa (sk. proletärer) vars existens var en viktig förutsättning för den industriella revolutionen.

I Frankrike t.ex. där bönderna klarade sig bättre i 1500-talets klasstrider så skedde inte samma utveckling, därför var det mindre sannolikt att den industriella revolutionen skulle inträffa där. Men viktigast för att den skedde där den skedde var nog ändå att den brittiska industrin genom det brittiska imperiet, framförallt då kronjuvelen Indien, hade tillgång till en näst intill oändlig exportmarknad.

Starsky:

Dock så är det först nu som det bor fler i städerna än på landsbygden, tror jag?

Ja, tror städerna gick om förra året eller något sådant.


   
SvaraCitera

Spartakus:

under 1500-talet då den brittiska bönderna led ett förkrossade nederlag i seklets hårda klasstrider.

Nästan lite lustigt med tanke på hur pass överlägsna bönderna var till antal, men det är bara ett av många bevis på att allt kan köps för pengar![n]


   
SvaraCitera

Tyko_Jonsson:

Ska du lukta på glöggen, pojke?

... RIP Hasse[sad]


   
SvaraCitera

nej fan va pinsamt


   
SvaraCitera

Tyko_Jonsson:

Ska du lukta på glöggen, pojke?

... RIP tage [sad]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

broesbefore:

Vad var det med den samhällsförändringen som var så ”genomgripande” att ordet revolution är användbart?

Saker och ting förändras ständigt i samhället men den största orsaken till att just denna revolutionerande händelse har kommit att kallas "den industriella revolutionen" är att en sådan stor förändring/revolutionerande revolution/förändring har ägt rum någon gång genom tiderna.


   
SvaraCitera