Forumet - Inför gymnasiet...

Inför gymnasiet...

3125 1 9
Hej! Jag går just nu i 8:an och börjar alltså 9:an efter sommaren. Jag har väl... ganska bra betyg, eller de är helt okej. Just nu har jag 270 meritpoäng men jag satsar verkligen på 310-215 för att komma in på skolan jag vill in på. Jag vet inte om det kommer vara möjligt, för jag måste alltså höja mig i alla ämnena. Kan ni ge några tips om hur jag ska göra för att plugga effektivt, hur jag ska komma in i det hela. Är det möjligt att få så mycket poäng på två terminer? Jag antar att vi ska söka gymnasium med betygen vi har första terminen i 9an? >.< 

adaq: Jag vet inte hur det är där du bor men här kommer man nog in på alla linjer och skolor med en meritpoäng på 270
Aa det vet jag, men den skolan jag vill komma in på är en privatskola... ProCivitas alltså. Man behöver sjukt höga poäng för att komma in där. Kollade på en sida, och det står att lägsta poängen som kom in förra året var 307,5 och medel 323. Annars är ju Thoren Business School ett alternativ men jag ska försöka satsa på ProCivitas.

Spana också in:


youdontknowme: Hej! Jag går just nu i 8:an och börjar alltså 9:an efter sommaren. Jag har väl... ganska bra betyg, eller de är helt okej. Just nu har jag 270 meritpoäng men jag satsar verkligen på 310-215 för att komma in på skolan jag vill in på. Jag vet inte om det kommer vara möjligt, för jag måste alltså höja mig i alla ämnena. Kan ni ge några tips om hur jag ska göra för att plugga effektivt, hur jag ska komma in i det hela. Är det möjligt att få så mycket poäng på två terminer? Jag antar att vi ska söka gymnasium med betygen vi har första terminen i 9an? >.< 
Man gör en preliminär sökning med betygen från höstterminens slut för att få en fingervisning om ifall man kommer in eller ej, men man gör sedan en ny sökning med slutbetygen (de man får när man gått ut hela nian), och det är de som egentligen avgör ifall man kommer in eller ej.

Huruvida det är möjligt eller ej: Gör bara ditt bästa och se hur det går. Inte mycket mer man kan göra än så.

Hur man studerar bäst är rätt individuellt och jag skulle rekommendera att prova dig fram lite för att hitta det optimala.

För min del har jag dock märkt att det viktigaste är nästan att se till att ha bra rutiner och sova ordentligt och ära bra. Jag antecknar på lektionerna, och går sedan igenom det igen hemma vid behov. Utöver det är det, för mig, i princip bara att spendera tillräcklig (engagerad) tid med att gå igenom studiematerialet.