Forumet - Ingen lag mot narkotika - mindre våld?

Ingen lag mot narkotika - mindre våld?

6975 0 130
En grej som jag funderat på ett tag, är om narkotikahandeln. I Sverige och de flesta andra länder så är ju det olagligt. Och eftersom att det är olagligt så sker det istället i hemlighet med smuggling, en massa kriminalitet och mycket våld. Om vi istället tog bort lagen mot narkotikahandeln, så skulle ju denna våld och kriminalitet inte uppstå. Om narkotika såldes i vanliga affärer precis som cigaretter och alkohol, så skulle desperationen efter narkotika inte bli lika stark eftersom att det finns mer utav det och det är lättare att få tag på. Och det är ju när den här desperationen uppstår som människor begår våldsbrott och till och med dödar för att få tag på narkotika. Är det inte mycket lättare att bara tillåta narkotika då? Så länge staten ser till att kunskap om droger lärs ut till elever på grundskolenivå, så att alla vet vad det är de ger sig in i när de börjar ta droger. Allting hänger ju trots allt på ens egna ansvar, och jag tycker att individen i sig borde få ha lite mer makt och ansvar. Plus att det är många ungdomar som bara tar droger på grund utav att det är olagligt. Om det blev lagligt så skulle intresset kanske minska hos ungdomarna. Vad tycker ni? Helt galet eller inte?

Spana också in:

Fast sedan så finns det ju mer problem med narkotika än att det är olagligt. T.ex. varifrån skulle vi få narkotikan? Det känns inte så etiskt rätt att köpa den av dom som i princip slavdriver bönder i Afghanistan. Att sälja läkemedel med samma substans känns också fel då det verkligen behövs av andra. Sedan skulle människor som är beroende fortfarande behöva pengar för att köpa droger, vilket kanske betyder att dom rånar någon/något.
Ensamvargen:

Det känns inte så etiskt rätt att köpa den av dom som i princip slavdriver bönder i Afghanistan.


Visserligen finns det en massa slaveri bakom cigaretter också, men det köper vi ändå. Man kan inte göra cigaretter olagligt, eftersom att det skulle bli kaos ibland de personer som är beroende. Som det är nu, med narkotikan. Jag tycker att vi åtminstone kan sälja cannabis lagligt, det är ju lika farligt som cigaretter, och jag tror inte att fler personer skulle bli beroende. Men jag förstår ditt argument och du har rätt, jag bara filosoferade lite [crazy]
gabbikw:

Haha, varför?


bland annat detta:
mediakatt:

Å andra sidan är det rätt jävla vanligt att folk som begår våldsbrott är påverkade av narkotika eller alkhohol, så att nej.


gabbikw:

Jag tycker att vi åtminstone kan sälja cannabis lagligt, det är ju lika farligt som cigaretter,


Farliga på lite olika sätt. Cannabis kan bl.a sabba ditt minne väldigt mycket mer än var cigaretter kan.
Är kluven, är antingen FÖR legalisering av icke-syntetisk narkotika med starka lagstiftningar för hur det skall hanteras, mängd, inte säljas på privatiseringar samt brett nätverk för hjälp mot beroende eller EMOT all slags narkotika, inklusive alkohol och cigg, och sluta använda kultur som ursäkt till den grisiga industrin och effekter som skapas av det.

Angående om våldet skulle minska: nej, det tror jag inte. Jag tror att fler skulle bruka narkotika om det vore olagligt, att använda "tonåringar brukar det för att det är olagligt" stämmer väl till viss del, men inte i så stor utsträckning som det skulle göra om det var legitimt att använda det. Tror att våldet skulle gå upp i och med att folk skulle försöka bryta systemet för att få tag på det billigare samt att visst folk blir jävligt crazy på droger. Självklart är systemet kring benhandlandet av drogmissbruk jävligt förkastlig, men en legalisering är inte lösningen.

Knarko:

Cannabis kan bl.a sabba ditt minne väldigt mycket mer än var cigaretter kan.


Hur menar du nu?
genus:

Hur menar du nu?


Av det jag hört om och läst om, främst av personer som arbetar där droger florerar eller har florerat på något sätt, så blir främst närminnet utsatt om man brukar cannabis. Främst vid missbruk såklart. Tar ett större antal år innan det blir "normalt" igen om man slutar bruka cannabis.
Knarko:

Tar ett större antal år innan det blir "normalt" igen om man slutar bruka cannabis.


Fast, framkallar cannabis ens ett fysiskt beroende som tobak gör?

Dessutom har man ju tillgång till att röka cigaretter mycket mer än cannabis, så tänker mig att man även som missbrukare av cannabis får i sig mindre av det än en missbrukare av tobak får i sig det, och då borde väl kroppen ta mindre skada.
Många missförstånd i den här tråden.

Vad sägs som att faktiskt pröva att titta på ett land som dekriminaliserade alla droger för tio år sedan? Dvs Portugal.

Forbes: Ten years after decriminalization, drug abuse down by half in Portugal
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2011/07/05/ten-years-after-decriminalizatio...

Time: Drugs in Portugal: Did decriminalization work?
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1893946,00.html

The paper, published by Cato in April, found that in the five years after personal possession was decriminalized, illegal drug use among teens in Portugal declined and rates of new HIV infections caused by sharing of dirty needles dropped, while the number of people seeking treatment for drug addiction more than doubled.
"Judging by every metric, decriminalization in Portugal has been a resounding success," says Glenn Greenwald, an attorney, author and fluent Portuguese speaker, who conducted the research. "It has enabled the Portuguese government to manage and control the drug problem far better than virtually every other Western country does."
Ensamvargen:

Tänkte bara på att det var TS huvudargument.


Ah, läste inte TS inlägg så noga, reagerade mest på Knarko. [blush]

Anyhow, slutsatsen är att det internationella "kriget mot droger", och inte minst Sveriges jämförelsevis hårda narkotikapolitik, verkar vara ganska kontraproduktiv och slösar med både liv och samhällsresurser som kan användas bättre. Istället för att tvinga människor till farliga miljöer för att få tag på knark och dessutom betala för fängelse och rättssystem så kan pengarna läggas på att hjälpa människor som har problem istället. [cute]
Rymdpirat:

Istället för att tvinga människor till farliga miljöer för att få tag på knark och dessutom betala för fängelse och rättssystem så kan pengarna läggas på att hjälpa människor som har problem istället.


Jo, jag håller helt med. [blush] Försökte bara skapa diskussion genom att argumentera emot lite. [blush]