Forumet - Ingen tanke är unik, sant eller falskt?

Ingen tanke är unik, sant eller falskt?

354 0 24
"Inga tankar är unika"

Ett ordspråk, som jag inte håller med om. jag skulle vilja påstå att "skelettet" (ledsen om felstavat) kan vara lika, men en tanke kan inte vara lik den andra.

Vi människor kommunicerar via språk och rörelser. Vi sätter ord på allt och har kommit på hur man kan säga typ allt. Dessa språk vi har, kan inte beskriva en tanke. (med tankar menar jag då allt som pågår i vårt huvud)

ex : en person ska berätta om sin dröm. Han säger att det fanns en man med en grå rock och svarta gamla stövlar och han hade 5 ögon varav tre var gjorda av emalj och håret var färgat i neongrönt.

Han kan beskriva i oändliga tider olika detaljer, men personen han berättar för kommer aldrig att få en bild av hur mannen såg ut.

Säg att vi kan skicka en tanke mellan oss. Så att om vi tanken om mannen med den grå rocken och skickar den till en annan så kommer det väl funka, för då får han ju exakt den tanken i huvudet. Men detta kommer då leda till att personen som motar tanken associerar och skapar kopplingar till mannen och i slutändan kommer han inte ha samma man i huvudet. Vi alla bär på våra erfarenheter och upplevelser, och om vi skulle skicka en tanke från en till en annan skulle vi göra vår egen tolkning av bilden. Detta är oundvikligt.

Så, jag kan konstatera att ingen tanke har förut blivit tänkt när du funderar, för ditt liv har ingen annan levt

eller vad tror ni??

Spana också in:

PlasticNeon:

eller vad tror ni??


Om man ska tro Platons idélära(vilket jag inte gör) så kan man jämföra den gemensamma tanken med allmänbegreppen. Och i så fall är man nog ganska nära sanningen när man säger att "Inga tankar är unika".

Själv tror jag mer på det du skriver om att varje tanke är unik såtillvida att den baseras på en unik uppsättning minnen och idéer om hur världen är beskaffad.
givetvis är det falskt[party] om jag tex tänker

"wupidupidunu ska jag testa om tankar är unika: IFNFCJFOE3949943FJFII445584fgujfg44kfnruKORLVKSRR. och jag heter gustav oc är född den 25e november"

så tror jag att det är ytterst osannolikt att någon annan människa har tänkt exakt samma sak[cute]
"vad ska jag äta idag" är absolut en tanke som många tänker, men, medan man tänker det så kanske man får upp en bild av sitt kök, sina favoritmaträtter, vad man åt nyss, nya minnen av intressanta samtalsämnen vid bordet osv.... så ja som du säger är tanken inte unik på det sättet att många tänkt det, men den blir unik beroende på dina omständigheter.
simsalabim:

Vad är egentligen en tanke?


Förenklad förklaring av processeringen av tankar:

Låt säga att en sten faller ner i marken. Vi ser den falla, vi får en massa damm i näsan och munnen (eftersom det var en väldigt stor sten) , vi känner hur marken vibrerar och hör dunsen i nedslaget!

1. Perception = Vi upplever någonting.. Ser, hör, luktar,känner,smakar.

2. Vi "förstår" att det vi ser är en sten som faller mot marken, vi förstår hur dammet smakar och luktar och att det dessutom ÄR dammet som smakar och luktar. Vi förstår hur det låter, och vi förstår att marken vibrerar.

Vi förstår helt enkelt vad det är våra sinnen plockar upp

3. Vi lagrar denna information i minnet ( amygdalan lägger dessutom till känsloläget vi hade när vi upplevde händelsen i minnet. Var vi livrädda för att bli krossade av stenen?)

4. Vi plockar fram minnet av det vi just sett och processerar detta (tänker). Vi använder oss av gamla minnen och erfarenheter med hjälp för att hjälpa processionen (=

Det hela är självklart mycket mer komplext. Bara ett minne kräver ett nätverk mellan miljoner neuroner [confused]
Tänk om vi lever i en evig cirkel? Så att du redan levt detta liv? Och om 20 000 år eller så går jorden under och börjar om precis som det började. Så du är du igen om typ 100 000 tusen år eller nått, och påsåvis tänkt samma tankar xD?


Nej, men seriöst tror jag att många tankar som man tror man är ensam om redan har tänkte av flera. Dock inte av allt för många.