Forumet - Instinkt...?

Instinkt...?

117 0 13
Nej, just nu orkar jag inte wikipedia saken som jag brukar. Så jag frågar er något som jag tänkte på lite tidigare idag när jag tävlade stafett

När jag springer. Är det instinkt?

Jag menar, mina ben rör sig snabbt, riktigt snabbt. Går signalerna till min hjärna och sedan tillbaka, medan jag medveten signalerar mina ben muskler att röra sig?

T.ex. om jag rör på min arm, så är jag ju medveten om det på en högre nivå. Jag rör på den och gör det med ett mål i tanken. Men då är det bara min arm.
Men när jag springer, så är båda mina ben i rörelse. Jag tänker inte på samma medvetna nivå, och målet är inte att röra mina ben, utan att komma mål. Först.
Självklart måste jag röra min ben ju, det är ett av målen. Men det är inte alls vad man tänker på medan man springer. Utan det kommer automatiskt.

Så kan det vara något av båda? Båda reflexmessigt och vanligt. Att en del av signalerna når min hjärna, medan en del når bara min ryggrad.

Jag vet verkligen inte. Hjälp mig[blush]

Spana också in:

Berkman:

Mer åt reflex hållet?


Alltså, nej. Att springa är i sig inte en reflex, eller en instinkt. Det är något du har lärt dig, och lärt dig så pass väl att du inte behöver fundera över hur du gör det. Ungefär som att du inte behöver tänka på hur du ska göra för att prata, eller tugga, eller gå. Samma sak med springande.