Forumet - Intolerans mot oliktänkande och de annorlunda

Intolerans mot oliktänkande och de annorlunda

444 0 27
Vad tror ni detta fenomen beror på?

Varför har vi generellt så svårt för människor som är annorlunda, som inte tänker likadant som vi? Jag tänker t.ex på "vanliga" kontra emo, gothare. Svenskar kontra många invandrare. Allätare kontra veganer.

Finns det något som gynnar att vi agerar på det här viset, graderar människor efter deras hudfärg, ursprung, kön, livsstil eller klädstil? För rent logiskt har det ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra. Rent logiskt så borde det ju gynna oss att se varje människa för den den är, inte hur den är eller vart den är från?

Jag förstår varför fördomar existerar - för att hjärnan behöver filtrera intryck, men varför måste fördomar så ofta bottna i intolerans och missnöje mot de annorlunda? Varför är det så viktigt för oss att de vi gillar ska likna oss?

Spana också in:

Tror det har med flockbeteende att göra. Det är en trygghet att inte sticka ut från gruppen och att andra inte gör det.

Anarkandi:

Varför är det så viktigt för oss att de vi gillar ska likna oss?


Det är ganska naturligt att vi gillar dem som är lika oss, tror jag. För allra bäst i världen gillar vi oss själva, och vi "hör hemma" med dem som är som oss eftersom vi hör hemma med oss själva.
mjölk:

Vi snackar om extremt stora delar av jordens befolkning :P


De som hatar sig själva och är missnöjda med vilka de är? Vill de också träffa människor som är så lika dem själva som möjligt? De är ju oftast mycket känsligare än genomsnittet för alternativa livsstilar, gäng och sådant.
Anarkandi:

De är ju oftast mycket känsligare än genomsnittet för alternativa livsstilar, gäng och sådant.


Kanske handlar om att man är mer misstänksam och trygghetssökande när man är osäker/missnöjd med sig själv? Alltså att saker som ter sig främmande blir mer skrämmande eftersom man inte har någon grundläggande säkerhet i sig själv.

Anarkandi:

De som hatar sig själva och är missnöjda med vilka de är? Vill de också träffa människor som är så lika dem själva som möjligt?


Det tror jag. Det är väl ganska sällan man ser någon med dålig självkänsla sticka ut ur en grupp.
Klorofyl:

Det var rätt kasst att ta exempel på folk som förmodligen tänker mer likadant än resten av befolkningen gör.


Nah. Jag tror inte det är någon skillnad på den fronten, ärligt talat.

mjölk:

Kanske handlar om att man är mer misstänksam och trygghetssökande när man är osäker/missnöjd med sig själv?


Man behöver ju inte vara misstänksam mot alla oliktänkande när man har dålig självkänsla. Denna misstänksamhet och intolerans är generell, alla verkar ha någon grad av den. Samtidigt finns det dem som trivs hur bra som helst med människor som är helt annorlunda än dem, tänker annorlunda, etc.

Art deco:

Om dessa grupper styr över sig själva och inte över varandra.


Visst. Men eftersom vi alla är olika så har vi väl ändå inget val än att acceptera olikheterna och sluta sträva efter likformighet.