Forumet - Intressant gäst i Morgonpasset

Intressant gäst i Morgonpasset

3104 0 8
Väldigt gripande historia om vad som fortfarande sker med unga flickor. Socionomen Zubeyde Demirörs Syed blev bortgift som 15-åring med en sju år äldre man (vilket migrationsverkets dåvarande regler tillät) och jobbar idag för att hjälpa flickor och kvinnor i samma sits som hon suttit i. 

Det känns lite uttjatat att prata om kultur, invandring etc här men detta är ändå så sjukt viktigt att prata om och svårt att föreställa sig hända i Sverige. Detta hände ju även här för längesedan, vilket var flickors ända väg till ett drägligt liv då de var helt omyndigförklarade och sågs som först sin pappas och sedan sin mans egendom.


Diskussionsunderlag: vad tycker ni ska göras åt detta? 
61741e0f-815f-4f99-a432-052eaf86b54c.png
Ska sägas att de numera är olagligt med barnäktenskap men att många kommuner fortfarande tillåter att de som har gift sig i hemländerna bor tillsammans här i Sverige. Så på pappret så är det otillåtet med giftermål, men barn lever fortfarande med "sina" äldre män som de gift sig med.
Jo som jag skrev har reglerna nu ändrats. Dock är det inget som förhindrar att föräldrar tar med sina ungar till sina hemländer och gifter bort dem där och antingen lämnar dem där eller tar med flickan/pojken hit. Det finns ju säkerligen också folk som viger dem här i Sverige inofficiellt. 
Niklas: Ska sägas att de numera är olagligt med barnäktenskap men att många kommuner fortfarande tillåter att de som har gift sig i hemländerna bor tillsammans här i Sverige. Så på pappret så är det otillåtet med giftermål, men barn lever fortfarande med "sina" äldre män som de gift sig med.

Spana också in:


vonKissekatt: När hon redan är gift? Ja. Man kan ju behöva ta henne från hennes egen också men det blir ju inte alltid bra, vilket Zubeyde mkt klokt nämnde - men det problemet finns ju även när man tar barn från sitt hem av andra orsaker.
jag tycker att mor och barn kan få bo ihop om modern anses kapabel att ta hand om barnet, även om hon är 15 år gammal. det skulle således vara samma regler som gäller oss.