Forumet - Introducera ny katt?

Introducera ny katt?

3543 1 8

Hej. Jag har en kastrerad han katt på ca 1 år och om 5 veckor så får jag hem två katter till. Det är 2 han kattunge bröder som är 7 veckor nu (Jag tar givetvis inte hem dem förens dem är 12 veckor) och jag har lite problem över hur jag bäst borde introducera dem. Jag är inte så orolig över att min äldsta katt kommer vara elak eller sådant, utan jag vill bara hantera detta på det bästa sättet så jag eller min katt inte stessar kattungarna.

 

De första timmarna/dagen när jag tar hem dem så kommer de endast vara inne på mitt rum eftersom det är det viktigaste rummet med matskålarna, kattlådorna samt sovplatsen kommer vara. Men min fråga är om jag samtidigt borde ha min första katt inne i rummet när de alldeles nyligen har anlänt? Eller blir det för stressigt för de små liven att ha en okänd katt i deras omgivning när de alldeles precis har kommit till ett nytt ställe? Jag är lite oroad att de isf inte kommer vilja gå ut ur transportburen eller något. Eller är det bäst att jag och endast kattungarna är inne på rummet de första timmarna och att jag bara låter de bekanta sig med lukter från rummet och lukten från min katt medans min älsta katt är utanför? Tacksam för snabba svar!

Det med att föst introducera ditt rum låter som en väldigt bra idé, börja med det. Låt de vänja sig. Detta kan ta några timmar.

Sen när de ser lite bekvämare ut så kan du sätta in din gamla katt i ett annat rum ett slag. Öppna dörren till kattungarna och låta dem våga sig ut i lugn och ro till miljön utanför sovrummet. Se hur de reagerar på det, känns de trygga så kan du prova att släppa ut din gamla katt.

Blir det problem kan det vara bra att ditt sovrum är kattungarnas trygga zoon där den gamla katten inte får vara. Så att kattungarna kan springa dit om de tycker något är obehagligt. Beröm alla katter när de vågar nosa på varandra så att de får positvia associationer till varandra. 

Första dagarna med min kattunge fick hon alltid beröm bara när hon vågade gå fram och nosa till mig. Peppa katterna till att våga ta kontakt med både andra djur och människor, då får ni sociala katter sen.

Menar du att jag ska ha alla katterna inne i mitt rum först i några timmar och sedan släppa ut kattungarna utan att min äldsta katt får följa med, och sedan när småttingarna gått runt och luktat resten av lägenheten så kan jag släppa ut gammel katten? Sorry om jag inte riktigt hängde med där, men vill bara få allting rätt så jag inte stressar kattungarna eller min store katt :)


Ohej: Menar du att jag ska ha alla katterna inne i mitt rum först i några timmar och sedan släppa ut kattungarna utan att min äldsta katt får följa med, och sedan när småttingarna gått runt och luktat resten av lägenheten så kan jag släppa ut gammel katten? Sorry om jag inte riktigt hängde med där, men vill bara få allting rätt så jag inte stressar kattungarna eller min store katt :)
Nej, den gamla katten är det sista att introducera. 

1. Kattungarna är bara i ditt rum och bekantar sig tills de är bekväma där. Den äldre katten kan vara i hela huset, utom ditt rum.
2. Stäng in den gamla katten någon annanstans ett tag och låt kattungarna bekanta sig lite med miljön utanför ditt rum. Låt detta ta sin tid, så att de blir trygga i sig själva innan de träffar den andra katten.
3. Släpp ut den gamla katten och se vad som händer. Antagligen kommer de bara titta på varandra ganska länge tills de går fram och hälsar.
4. Blir det problem, låt ditt rum vara kattungarnas säkra plats där den gamla katten inte får vara.

Spana också in:


Ohej: Okej, men det låter som väldigt bra tips så jag gör nog som du säger =) Tackar så mycket (:
Lycka till ! :)

Glöm inte att berömma katterna hela tiden när de vågar något nytt, då får du modiga missar sen. Köp något smaskigt godis inför att de kommer. Kan vara att de inte har tid att äta, men det är värt att prova!

Ja precis, beröm är en stor del av god uppfostran, och kattmynta har jag gott om så får hoppas att dem gillar det =) Fast jag har nog lite höga förväntningar över hur de kommer bete sig när de först kommer hit. Min nuvarande katt var helt otrolig när han kom hem till mig. Han gick och åt och använde kattlådan på engång, och sedan lade han sig på min mage och gosade. Är nog inte många katter som är så pass "fram" när de kommer till ett nytt ställe, så dessa små raringar kommer säkerligen gömma sig under soffan eller sängen ett tag innan de vågar sig fram för att utforska, men gäller ju att ha tålamod =) Så allt kommer nog gå bra! Tack för dina råd =)

Ja det blir ju så, pratar man om eller ser en liten kattunge så blir man sugen själv. Egentligen så skulle jag bara köpa en kattunge men dessa katter finns på vår kommuns katthem + så övergav deras mamma dem vid en ung ålder så jag hade inte hjärta nog att sära på bröderna. Så i slutändan så bestämde jag att båda två får följa med mig hem när tiden är inne =)