Forumet - Islam - enbart kritik eller + & -, vad skapar bäst samhälle?

Islam - enbart kritik eller + & -, vad skapar bäst samhälle?

3574 0 43

Gamlefarbror Pastill: teologi kan omöjligt göra religion till ett konsekvent trossystem, den kan ge sken av stringens och noggrannhet men religion kommer alltid att bygga på samma grundläggande tankefel.
Vilket är det grundläggande tankefelet? Jag tycker att t ex kristna apologeter har lyckats rätt bra med att skapa ett hyfsat konsekvent trossystem.

Gamlefarbror Pastill: gemensam värdegrund och trossystem kan vara bra ja (ställer mig egentligen tvivlande där också men medger för diskussionens skull) men varför måste det vara religion? som sagt, dessa aspekter är sekundära i förhållande till religionens essens som är att tro på dumheter. religion är inget kriterium för gemenskap även om den förstås underlättar genom att ha en så låg kunskapsteoretisk kvalitetströskel och spela på känslomässiga minsta gemensamma nämnare.
I en religion har man definierat meningen med livet och det bidrar till en känsla av att man som grupp drar åt samma hål med ett visst syfte med existensen. Hur gör man som ateist när man i princip inte ens tror på en mening med livet?

ekivok ekvilibrist: Skapar eller framhåller andra värden att enas kring, som t.ex. empati, medmänsklighet, skönhet, fred, vänskap, solidaritet, frihet etc. etc.
Jo men allt är i längden meningslöst i en sådan tro. Vi som individer kommer att dö, vår sol och planet kommer en dag att dö, mänskligheten kommer att dö ut, allt och alla kommer att dö. Meningen med livet ur en sådan synvinkel är en illusion skapad av evolution som i sin tur inte har någon speciell riktning. Universum tillkom av en slump och kommer dö ut en dag genom värmedöden. För att inte tala om vad man då som människa är för något, en biokemisk robot, en marionett i ett predestinerat universum som dessutom inte har ett syfte. Känns inte så motiverat att kämpa alltför mycket för någonting...