Forumet - Islam - vad säger Islam/Koranen?

Islam - vad säger Islam/Koranen?

18787 1 251

Razor:
Okej, tack för förklaringen! I så fall är det som behövs att man stoppar hatpredikanter från att förvränga texterna så att de tolkas som t ex terroristerna gör det, se nedan.
Inga problem. Jag blir själv förvånad över att jag kan så mycket... även om jag aldrig skulle påstå att det är tillräckligt. Antar att det har lönat sig med alla år av kritik och ifrågasättande, man lär sig!

Razor:
Självmord ja, men att dö i strid så som de två bröderna dog?
Ja, i citatet stod det att det var bra med självmordsattacker. Det stämmer inte.

Jag är inte insatt i martyrskap/jihad, men denna korta artikel kanske kan förklara lite http://en.wikipedia.org/wiki/Shahid.

Att arabiska ord har olika betydelser (alltså inte bara i koranen, utan språket är uppbyggt på det sättet, det har att göra med att ord består av "rötter" som kan böjas på olika sätt och få helt olika betydelser) är en av anledningarna till att det komplicerar tolkningen av koranen och att man kan förvränga citat. Det är därför man behöver ta hänsyn till många aspekter och andra källor än en vers + dess omkringliggande verser.

Ett tydligt exempel finns ju t.ex. i artikeln:

"The word shahid in Arabic means "witness". Its development closely parallels that of Greek marturos "witness", the origin of the term martyr. Shahid occurs frequently in the Quran in the generic sense "witness", but only once in the sense "martyr; one who dies deliberately for his faith"; this latter sense becomes standardized in the hadiths."

Spana också in:


Razor:
Hm, fast var det inte det som de två bröderna i Paris gjorde? De stred för sin tro mot de som hånade tron och de blev ihjälskjutna sen. De dog alltså för sin tro, är de inte martyrer då?
Jo alltså, om man dör i jihad så är det något honorable och man är martyr för "den goda sakens skull". Det är samma tankesätt som finns i USA och deras soldater (alltså förmodligen grundar det sig i kristendomen och t o m ännu längre bak i tiden, men jag vet inte). MEN deras tolkning av hånet är att det syftar till att utrota islam blablabla, men den tolkningen (och således också deras handlingar) kan diskuteras.

Det är inte det jag syftar på, jag syftar på citatet och självmordsaspekten. Självmordsbombning är inte martyrskap. Det är förbjudet enligt islam.

Razor: Vad jag har förstått är det förbjudet att starta ett krig men det är tillåtet att strida för att försvara sig.
Även om försvarskrig är det tillåtna stipulerar regeln samtidigt inte att du inte får inleda dem. Det är när islam "känner sig hotat" som man får ta till vapen. Lite av en tolkningsfråga med andra ord när man har rätt att ta till vapen.

Regeln faller sig dock vara rätt komisk med tanke på att islam i huvudsak expanderade genom att just, kriga. Om det någon gång varit en princip har den brutits oupphörligen genom historien.

Weeaboo: Även om försvarskrig är det tillåtna stipulerar regeln samtidigt inte att du inte får inleda dem. Det är när islam "känner sig hotat" som man får ta till vapen. Lite av en tolkningsfråga med andra ord när man har rätt att ta till vapen.

Regeln faller sig dock vara rätt komisk med tanke på att islam i huvudsak expanderade genom att just, kriga. Om det någon gång varit en princip har den brutits oupphörligen genom historien.
Jag kan inte annat än hålla med dig.