Forumet - IT/Programmering

IT/Programmering

1186 0 27
Hej, jag var på ett sånt här öppet hus som ni kanske också har varit på och där gick jag in på Tekniken lagom munter. Men när jag kom ut därifrån hade mina tankar om teknikprogrammet ändrats helt. Det lät väldigt kul och man kan se fram emot en bra framtid i det. Jag kan redan en liten del av vad dom berättade men det av en grej som jag villa läsa på lite inna jag går in på det. Och det var typ Flash/3D. Jag vet ej hur svårt det är elelr hur enkelt det är att lära sig men om någon kunde ge mej tips om vart jag ska söka och få reda på information om det skulle vara jättebra.
Om någon ville ta den tid.

Tack.
Pratar du om gymnasium nu? IT-gymnasium eller IT-inriktade linjer är i allmänhet rätt meningslösa. Om du ska lära dig något så får du i slutändan lära dig själv och senare läsa vidare på universitet/högskola. Således spelar det inte så stor roll vad du går, så länge du ser till att läsa de behörighetsgivande kurserna. Till datavetenskap brukar det vara typ matte D och fysik B, eller nåt i den stilen. Andra IT-inriktade utbildningar kan variera rätt mycket, men har du goda kunskaper inom matematik och fysik så har du nog behörighet till de flesta utbildningarna inom det området.
Det finns ingen god gymnasieskola i hela Sverige för effektiv IT-inlärning. Vill du lära dig någonting, googla och lär dig själv. Tänk på att om du tänker att det blir svårt, så blir det svårt. Just Flash och 3D i det har jag aldrig prövat på, men jag har för mig att det inte är dundersvårt.

Spana också in:

Portalens gymnasium är enligt mig själv (jag går på den i Göteborg) riktigt bra. Mycket 3D, fast inte så mycket Flash. Jag har den uppfattningen att Flash så småningom kommer att dö ut i och med HTML5 ändå, men 3D kan verkligen vara något att satsa på, så om du har ett Portalens gymnasium nära dig så borde du kolla på det :)

(Datorämnen jag har haft hittills där: Datorkunskap, Webbdesign, Programmering (Java), Operativsystem, Databashantering och 3D-animering) :)
Måste hålla med alla gentlemen som skrivit innan, att det inte är en sådan bra idé att läsa IT-kurser på gymnasiet om man ändå ska läsa på högskolan eller universitetet. Däremot matematik kan vara en god idé, det är mycket matematiktillämpning på många datautbildningar och man behöver ju dessutom matematik för att vara behörig.
Zirro:

För att gå på en "riktig" utbildning måste man gå på gymnasiet först.


Då kan man gå vad som helst som har med sig Matte B och gå ett tekniskt basår. Läser man till Matte D behöver man inte ens det, och det krävs knappast ett IT-inriktat gymnasium för det. Det jag stör mig på är att folk luras till era skolor med löften om att ni blir lika attraktiva som högskolepersoner när ni kommer ut.
Om du inte har något problem med att lägga ~40 000 spänn och ett år av ditt liv på ett tekniskt basår är naturligtvis en IT-relaterad gymnasieutbildning en möjlighet (att ha kul under gymnasietiden är inte att förakta,) men tro inte att det ger dig några karriärmässiga fördelar, snarare tvärtom.

Zirro:

För att gå på en "riktig" utbildning måste man gå på gymnasiet först.


Ger din utbildning behörighet till en riktig utbildning, eller skippar den matten för att kunna täcka in fler IT-kurser? Min kusin läste på portalen förra året, och blev aningen irriterad när han insåg att han var tvungen att läsa till kurser i efterhand för att kunna söka DV.
Jag håller inte med om att det är meningslöst att läsa IT på gymnasiet. Om det är en bra skola med duktiga lärare kan det ge en riktigt bra grund för vidare studier. Det går att jobba med IT även utan hgskoleutbildning (jag har gjort det de senaste två åren), men det är en stor fördel att senare läsa vidare.

Se till att ha med mycket matematik i gymnasieutbildningen bara. Det är matematiken du får verklig användning fr på högskolestudierna. Datorkurserna brukar oftast vara hopplöst utdaterade (särsilt webbkurserna, som redan från Skolverkets sida är specificerade så de är meningslösa), men det betyder inte att de är värdelösa. Datorer fungerar i stort sett likadant idag som för 15 år sedan.

Teknikprogrammet gick jag, det är en riktigt bra blandning av kurser och du blir väl förberedd för vidare studier inom hela ingenjörsspektrat (alltså inte bara IT).
Gentlernen:

Det är det IT-gymnasierna faller på


Trådskaparen har dock inte sagt något om IT-gymnasier, bara IT-inriktade utbildningar, och Teknikprogrammet i synnerhet.

Jag gick Teknikprogrammet, såg till att välja högskoleförberedande inriktning (för matematiken) och valde utöver det till alla datorkurser jag kunde (för att det är viktigt att ha kul, och kurserna var inte helt dåliga introduktionskurser). Det var alltså i stort sett vanliga teknikprogrammet på ett kommunalt gymnasium.

De fria IT-gymnasierna (John Bauer, Cybergymnasiet m.fl.) är däremot helt värdelösa om man vill jobba med IT. Man lär sig mer om IT på egen hand än på till exempel John Bauer.
Gentlernen:

Det är det IT-gymnasierna faller på; för att kunna klämma in så mycket IT som möjligt i sina reklambroschyrer tenderar det att vara matten som får stryka på foten.


Det är inte den anledningen som gör att matte stryks. Matte stryks för att det anses vara tråkigt (med viss rätt) och svårt. Folk vill hellre läsa fräsiga kurser som inte verkar så svåra än Matte D.