Forumet - Jämställdhet!

Jämställdhet!

7037 2 92
Idag är det jämställdhetsdagen!
Vad har du för tankar kring jämställdhet? Behövs det? Eller är det bara ett evigt tjat? Vad kan man själv göra för att öka jämställdheten? Har du upplevt ojämställdhet? Vilken är den hetaste jämställdhetsfrågan just nu enligt dig? 

Här diskuterar vi ämnet jämställdhet vitt och brett! 

Vi har skrivit en artikel dagen till ära. Läs den här och få inspiration till diskussion Party
Senast ändrad 26 Aug 2015, 13:56 av André Vifot Haas
Ja jämställdhet är mycket viktigt. Från artikeln ni länkat:

Här är några punkter där man kan se att samhället är ojämställt:
 • Kvinnor tjänar mindre än män trots samma jobb
 • Fler kvinnor än män utsätts för sexuella övergrepp
 • Kvinnor utför en större del av det obetalda hemarbetet
 • Det sitter fler män än kvinnor på chefs- och styrelsepositioner i Sverige
Punkt 1. Nej. Kvinnor tjänar mindre i genomsnitt för att de jobbar färre timmar än män och i andra yrken.
Punkt 2. Kan hända, men fler män utsätts för våldsbrott än kvinnor. Vad är er poäng?
Punkt 3. Om det stämmer, så är det fortfarande för att de kommit överens med familjen att göra så, inte pga tvång.
Punkt 4. Och? Fler män än kvinnor jobbar i gruvan, vill ni byta? Arbeta under jord 8-12-16 timmar om dagen och bo på den mest avlägsna platsen i riket? Det är bara att söka.
http://www.lkab.com/en/

Så listan om män:
 • Manlig könsstympning är inte förbjudet, kvinnlig är.
 • Män får högre straff för samma brott (samma på riktigt alltså, inte er definition av ordet samma) än kvinnor.
 • Mäns cancerforskning får långt mycket mindre finansiellt stöd än kvinnor. (prostata- vs bröstcancer)
 • Kvinnor har rättigheter i samband med födsel och försörjning som män inte har.
 • Arbetsplatsolyckor för män är mycket högre än den för kvinnor.
 • Män begår självmord i mycket högre utsträckning än kvinnor.
 • Fler kvinnor är universitetsutbildade än män.

Anledningen till att jag skriver "mycket" och "fler" etc är för att jag inte har tid att leta upp källorna och de exakta siffrorna på detta just nu, vill ni ha dem så kan jag återkomma eller så kan ni googla lite själva, ville bara upplysa om hur snedvriden debatten är.

Tickstart: Vad är er poäng?
Punkt 1 – kvinnor har andra yrken (ofta lågavlönade) för de har inte haft "tillgång" till samma yrken som män. Men även idag ser man att kvinnor som utför exakt samma arbete som män ofta tjänar mindre. 

Punkt 2 – Du har helt rätt. Män råkar ut för fler våldsbrott. Män blir oftare attackerade/slagna av män de inte känner medan kvinnor utsätts för våld av män i nära relationer. 

Punkt 3 – Nej, det handlar def inte om tvång. Det handlar om normer i samhället som måste brytas ner. Det är lika mycket kvinnans ansvar som mannens att bryta dessa! 

Punkt 4 – Och? Really... Kvinnor ska väl ha samma rätt att få sitta på maktpositioner i samhället. Och jag tycker att alla yrken bör vara mer jämställda och inte vara så styrda av kön som de är idag. Jag har kört spårvagn (klassiskt mansdominerat yrke) och fick ofta höra "oj, ska du lilla fröken köra den här stora saken" eller liknande kommentarer. 

(källa: scb:s årliga jämställdhetskoll)

Men stort tack för tips på manliga ojämställdhetsproblem. Jag uppdaterar artikeln och för in några av dessa! 

Tickstart: Fler kvinnor är universitetsutbildade än män

Tickstart: ville bara upplysa om hur snedvriden debatten är.
Jag håller dock inte med om att debatten är snedvriden. Men precis som du säger så finns det problem även för män när det kommer till jämställdhet och jag personligen tror att jämställdhetsfrågan kommer att börja handla mer och mer om män. För precis som du säger så är det männen som nu börjar "halka ur" samhället dels genom att färre män studerar vidare på univsitet/högskola och läsförståelsen bland unga killar försämras. men också för att precis som du säger så är mäns psykiska hälsa ofta underrepresenterad mm.  

Jämställdhet handlar inte om att någon grupp ska ha det bättre eller sämre. Utan att ALLA ska ha samma rättigheter och skyldigheter. 

Spana också in:


Lucella: Kvinnor ska väl ha samma rätt att få sitta på maktpositioner i samhället.
Kvinnor får inte sitta i styrelser menar du? För det gör de. Det finns alltså inga hinder för kvinnor att arbeta sig uppåt i ett bolag.

Lucella: Män blir oftare attackerade/slagna av män de inte känner medan kvinnor utsätts för våld av män i nära relationer.
Kan tillägga att män blir slagna och psykiskt illa behandlade av främmande kvinnor och främst kvinnor i dess närhet också.

Tickstart: Kvinnor får inte sitta i styrelser menar du? För det gör de. Det finns alltså inga hinder för kvinnor att arbeta sig uppåt i ett bolag.
Kvinnor får sitta i styrelser. Men det är ju tydligt att kvinnor är underrepresenterade i styrelser. Kolla Allbrights rapporter. 
Män väljer oftast män när de rekryterar eller väljer nya styrelsemedlemmar, det handlar inte om att kvinnor inte får eller inte vill. Det är normer och strukturer. 

Lucella: Män väljer oftast män när de rekryterar eller väljer nya styrelsemedlemmar, det handlar inte om att kvinnor inte får eller inte vill. Det är normer och strukturer.
Trots att det är bevisat att kvinnor i högre utsträckning är skyldiga till det fenomen du beskriver?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15491274
http://www.apa.org/monitor/dec04/women.aspx

Styrelseledamot väljer förmodligen den kandidat som är bäst för jobbet, skulle jag tro.

Tickstart: dvs, mynonas uppfattning är att jag inte förstår normer och strukturer.
Nej, din egen, eftersom du vid flertal tillfällen, under den tid då jag faktiskt diskuterade feminism med dig, var mycket noga med att förlöjliga varenda hänvisning till normer med ord så som: "åååhh, så det beror på nån slags förändring i typ luften +.+" och insisterade på att du inte visste vad normer och strukturer var för någonting. Du har sagt att du inte förstår vad normer är, och jag tror dig. 

mynona:
Nej, din egen, eftersom du vid flertal tillfällen, under den tid då jag faktiskt diskuterade feminism med dig, var mycket noga med att förlöjliga varenda hänvisning till normer med ord så som: "åååhh, så det beror på nån slags förändring i typ luften +.+" och insisterade på att du inte visste vad normer och strukturer var för någonting. Du har sagt att du inte förstår vad normer är, och jag tror dig. 
Mycket glad du får tro vad du vill

Tickstart:
Men det är ju du som har sagt att jag inte förstår, inte jag. Kan inte föreställa mig att nån blir lurad av ditt "han sa själv att han inte förstod!"...
Jodå, alla som har sett de debatter vi två har deltagit i då du har besvarat varenda argument som på något vis nuddar vid normer med en respons av typen: "hahahahahaha hå så det är någon slags fenomen i luften som gö de +.+" Jag struntar i vad åskådare som läser detta tror och anser, jag vet själv vad du har skrivit. Du har förlöjligat varenda normgrundat argument som lagts fram för dig på ett sådant infantiliserande nedlåtande sätt där du framställt dig själv som oförmögen att förstå vad en norm var och insisterat på att sådana inte existerar. Om du inte minns det, eller låtsas som du inte minns det, är inget jag bryr mig om. Du ska däremot inte tro att jag har glömt ett skvatt av den saken. Själv fortsätter jag tro på ditt eget ord från våra feministdebatter. Jag är inte intresserad av att bedriva fejd i den här tråden, men jag tillhör inte dem som glömmer saker. Min åsikt kan knappast intressera dig, men den är grundat på hur du har uppträtt i de feministdebatter jag förut brukade ha med dig, och vare sig andra tror på dig eller inte, så minns jag vad som hänt, och om du mot förmådan inte gör det så så får du spåra din egen historik. Om du själv bara låtsades oförstående av pegagogiska skäl för att tydliggöra en poäng  är inget jag vet om, men med tanke på ditt sätt att resonera är det inte min slutsats. Du kan fortsätta låtsas som om du inte minns de där gångerna om du vill. Jag är inte intresserad av att fortsätta någon fejd här så jag slutar nu. Hejdå. 

Lucella: Nu återgår vi till ämnet jämnställdhet. Debatt-teknik kan diskuteras någon annanstans.
Sant, det är onödigt att låta ilska över minnen exponeras och dessutom OT, jag ber om ursäkt.
 
Tickstart: Det är inte för min skull vi debatterar, det är för de som läser.

Fast ni smutskastar ju mest vilket inte främjar er ståndpunkt kan jag avslöja.
Det är inte smutskastning, jag har beskrivit vad du har gjort: du kan själv gå tillbaka i din inläggshistorik och se vad du själv har skrivit när vi har debatterat, om du faktiskt inte minns, och om det var låtsad okunskap som du använde dig av som debattstrategi får du själv ta ansvar för det. Dock: som Lucella sade ovan är det OT, och som jag själv medger ovan är det onödigt att låta ilskan över sådant som hänt exponeras till ingen nytta. Jag har blivit ganska så sårad av ditt sätt att bete dig i debatter med mig, då jag uppfattade att du förlöjligade mig och målade på mig åsikter jag inte hade bara för att avreagera dig på feminism, men det tjänar ingenting till att ta upp, därför beklagar jag att jag gjorde det. 

Lucella: Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan enligt dig just nu?
Normförändring. Lagsystemet i Sverige är ju ändå formellt tämligen jämställt vid det här laget. Som kompensation för mitt otande ska jag försöka skriva ett bra inlägg senare!

Lucella: Vilken är den hetaste jämställdhetsfrågan just nu enligt dig? 

* legalisera knark och prostitution, avskaffa riktad välfärd till förmån för basinkomst, avskaffa all kulturpolitik

* hata polisen, hata staten, hata parlamentarism, hata böcker, hata universitet, mörda kapitalisterna

* sluta tro att hierarkisk makt och slaveri är berättigat i vissa situationer

* människor är olika