Forumet - Jag har väl inte en ätstörning??

Jag har väl inte en ätstörning??

1711 0 27
Hejsan.

jag är en tjej på 15 år som väger ca 48-49 kg och är ca 168 cm lång. Dvs ett BMI på ca 17.4.
Enligt det så är jag underviktig men stämmer det?
Jag vet att många kommer svara att så länge man mår bra så spelar vikten nästan ingen roll.
Jag kan inte säga att jag mår bra men inte heller dåligt. Fast det har inget med maten att göra utan jag skulle
troligtvis må likadant med ett par fler kilon.

Det är så att jag själv tycker att jag är för smal. mycket för smal. Jag vill lägga på mig flera kilon men det går inte :(
Dock så tycker personer i min omgivning att jag INTE är för smal utan att jag är normal. My ass att jag är normalsmal, isånafall är 99 % av sveriges befolkning grovt överviktig, vilket inte stämmer.

Jag har en morsa, som trots våra besvär lagar frukost, lunch och middag varje dag. Jag har även helt okej skolmat. Och ändå fast jag nästan jämt mår dåligt när jag ser mat så äter jag. Jag äter tills jag blir mätt, tills jag inte kan äta mer. Och maten behåller jag. Jag vräker även i mig chips, godis, läsk osv på helgerna men gå upp i vikt gör jag inte!

jag hatar grönsaker och äter det därför inte. Kan det ha ngt med min vikt att göra?

vad ska jag göra?!

Spana också in:

Man kan inte lita på BMI, för det kan visa helt fel ibland. Några tips för att gå upp i vikt är att äta större portioner, äta frukost, lunch, middag och gärna mellanmål mellan måltiderna, och att du även äter sent på kvällen. Det är i alla fall vad jag har hört. Men jag tror knappast att du skulle väga lite för att du inte äter grönsaker, men det kan nog vara bra om du gör det ändå för att kroppen behöver det. Varför mår du dåligt när du ser mat?
Carrexis:

Några tips för att gå upp i vikt är att äta större portioner, äta frukost, lunch, middag och gärna mellanmål mellan måltiderna, och att du även äter sent på kvällen


Jag äter ju alla dessa mål, förutom minimåltiderna mellan måltiderna och ett sent på kvällen. men räcker det med typ en frukt eller dylikt vid de tillfällerna eller ska det vara mer?
Jag ska försöka börja med det.
men ang de vanliga måltiderna så känns det som att jag inte kan äta mer än vad jag gör nu. Jag äter verkligen tills jag blir mätt :/
Carrexis:

Varför mår du dåligt när du ser mat?


Jag vet inte. Jag mår illa ibland när jag ser mat, eller rättare sagt oftast när jag ser mat. Förutom när jag är sådär JÄTTE hungrig du vet :P

skönt att höra att jag antagligen inte har e ätstörning.
och jag får väl börja smaka på grönsakerna så kanske jag lär mig gilla dem snart :P
Helst ska du nog äta något annat som mellanmål än frukt, det är nog iaf bättre med t.ex. yoghurt (gärna med högre fetthalt). Men det går säkert bra att äta frukt ibland också. Du kan ju alltid ta t.ex. en smörgås förutom frukten. Och så kan du tänka på att dricka mjölk till maten i stället för vatten, och att du äter mycket kolhydrater (d.v.s pasta, ris, potatis) när du äter mat.

Att du mår illa när du ser mat, kan det bero på att du kanske inte har så stor matlust, att du helt enkelt inte är en person som är så jätteförtjust i mat helt enkelt?

När det gäller grönsakerna så finns det säkert någon du gillar om du testar dig fram :).
Carrexis:

Att du mår illa när du ser mat, kan det bero på att du kanske inte har så stor matlust, att du helt enkelt inte är en person som är så jätteförtjust i mat helt enkelt?


Så kan det mycket väl vara.

Tack så hemskt mycket för dina svar!
Jag ska verkligen försöka att äta så som du har sagt och jag hoppas verkligen att det ger mig några fler kilon. När börjar jag se en förändring i min vikt efter att ha börjat med detta?, OM det sker en förändring? någon månad eller? med tanke på att kroppen måste vänja sig osv.
Undervikt är inte synonymt med ÄS.
Ätstörningar grundas inte huruvida man är under-, över-, eller normalviktig.
Utan det är en negativ, psykisk inställning till att äta. Ätstörningar leder ofta till självsvält --> undernäring, men det är inget som säger att du lider av ÄS bara för att du är smal. [confused]