Aviseringar
Rensa alla

Jag har vestibulit....!


Men skojjar du med mig?! Peta med en topz ska inte räcka för att ställa en diagnos. Ring den där specialisten på en gång och boka en tid.
Men p-piller brukar väl inte orsaka vestibulit? Jag vet att svamp i kombination med annat kan göra det däremot.
Se till att komma iväg till den där specialisten.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

hmm jo men i och med att nervtrådar sticker upp när detta område e förstört så vet gynekologen var hon ska "trycka"! jag har ju ont vid samlag dessutom o det berättade jag..bränningar sveda osv. P-piller gör slemhinnorna skörare.. o även svamp.. så det är väl någon blanding.
men alltså fan jag bara lipar=/ känns som jag aldrig kommer bli bra!


   
SvaraCitera

Men ring nu på en gång.. det är inte som man för från alla möjligt håll att det är omöjligt att bota. Det kan ta väldigt lång tid men många blir faktiskt bra igen.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

jo men man kan bara ringa morgontid.. jag hoppas med hela mitt hjärta..tack


   
SvaraCitera

Tjejjen: Jag har haft vestibulit i princip sen min sexdebut när jag var 15. Nu har den dock blivit mycket mycket bättre och jag kan ha ett normalt sexliv. Jag vill bara säga till dig att du inte ska tro att du alltid kommer att behöva ha så ont som du har nu!

Jag vill börja med att ge dig rådet att sluta med p-piller på en gång om du äter det. Det hjälpte för mig. Jag testade att börja med det igen efter ett tag men blev då mycket sämre nästan direkt. Så jag är övertygad om att det är väldigt dåligt för en person med vestibulit. Vilket tyvärr inte alla gynekologer håller med om, men lyssna inte på allt de säger.

Sen är det viktigt att du aldrig någonsin har sex när du inte verkligen vill. Du måste vara riktigt våt och upphetsad, annars kommer det att göra ont och för varje gång du utsätter området för smärta så lär sig kroppen att det gör ont där, vilket gör det svårare att bli av med smärtan. Dessutom är det lätt att man tappar sexlusten totalt när man vet att det är förknippat med smärta att ha sex.

Det kan vara bra att använda lite xylocain bedövningssalva innan. Du kan också massera vestibulitområdet lite försiktigt varje dag med xylocain, för att "lära om" kroppen så den fattar att det inte gör ont. Nervändarna är överkänsliga och kan på det sättet göras mindre känsliga. Om du känner att det går att massera utan bedövningssalva så är det ju ännu bättre.

En annan sak som kan vara bra är att varje gång du duschar så tvättar du underlivet med apotekets intim-duscholja istället för tvål, för att mjuka upp slemhinnan.

Använd inte receptfria svampbehandlingar om du får svamp. De är väldigt starka och skadar en känslig slemhinna. Det finns svampmedicin i tablettform som man sväljer som är mycket bättre, de heter diflucan eller fluconazol.

Om du märker att det inte blir bättre hur du än gör, eller om du har den svåraste forman av vestibulit (alltså att du har ont hela tiden, inte bara vid sex) så kan man operera. Jag har inte behövt göra det själv, men har läst om personer som har blivit helt bra efter operation. Men tydligen så finns det risker också, men jag känner inte till det så väl.

Sen hoppas jag att du kommer till en bra läkare, vilket tog mig många år. Låter iofs väldigt bra att de skickar dig till en expert.

Om du vill läsa mer om vestibulit eller prata med tjejer som har det så finns det en sida som heter www.vestibulit.com där det finns diskussionsforum och information om stödföreningar om du skulle vara intresserad av det. Det är alltid skönt att ha nån att prata med som går igenom samma sak som en själv. Dessutom kan man få många bra tips för tjejer med vestibulit vet faktiskt ofta mer om sjukdomen än vad de flesta läkare gör.


   
SvaraCitera

FLER TIPS

Här finns också ett forum där du kan prata med andra med vestibulit, plus länkar till patientföreningar.

www.kanalen.org/vestibulit

Idag finns föreningar i Göteborg, Umeå och Stockholm som ordnar samtalsträffar och aktiviteter bla. I Malmö finns ingen förening, men stödträffar.

Mejl:
Göteborg: vestibulit_gbg@yahoo.se
Malmö: vestibulit_malmo@yahoo.com

Å så kontakta specialisten genast, det tar lång tid att bli frisk, så att stoppa upp processen själv är väl inte så bra. Lycka till!


   
SvaraCitera

Det var mycket intrissant att lasa och lara sig om vestibulit! hade ingen aning om vad det var! Tycker valdigt synd om er tjejer/kvinnor som har det och hoppas att det kommer bli battre for er. tack sa mycket.


   
SvaraCitera

Jag tycker det är okäsnligt att skriva att det är väl bara att ha sex i ett annat hål det är inte så enkelt vissa har ont dygnet runt en del får ont bara av att sitta ner på en stol.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

--->sot ---> tack så jätte mycket..det glädjer mig att höra det! Hur gammal är du nu då? jag hoppas att jag kommer till en bra läkare vekrligen.. mår så psykiskt dåligt just nu alltså fy fan:/ Tack alla!!! /H


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

finns här ingen mer som kan hjälpa mej? mår så dåligt=(


   
SvaraCitera

Vad mer behöver du hjälp med?


   
SvaraCitera

Jag har också haft vestibulit sedan jag var 16 (är 24 nu), men hade sex som vanligt i sådär ett år innan jag fick det.

Det gjorde jätteont att ha sex i ett par år men sedan har det långsamt blivit bättre och jag kan ha sex som vanligt nu ifall vi tar det försiktigt i början och jag är mycket våt, så det kommer att gå över, bara att det kan ta olika mycket tid. Gör det ont för dej när du inte har sex?

Och förhållanden kan hålla i alla fall, det gjorde mitt 🙂


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

okej men vilade du någon gång från sex helt eller du fortsatte trots du hade ont?

nej jag har inte ont när jag inte har sex..hade du det?

/h


   
SvaraCitera

Jag har inte vestibulit men ont på ungefär samma sätt. Och om det ska bli bättre måste man vila från sex ett tag, iallafall från samlag.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

okej.det ska jag göra! hur länge brukar man få vila från samlag?


   
SvaraCitera