Forumet - jag hatar begreppet "pk"

jag hatar begreppet "pk"

2889 1 25
när jag hör ordet tänker jag på människor som tycker att rasism är ok och att människor är mindre värda om de råkat födas till kvinnor, för det är i princip bara sådana människor jag sett/hört använda ordet.

De använder det dessutom alltid för att nedvärdera andras åsikter, typ "du kan inte tycka sådär egentligen, du tycker som jag, men du är bara pk".

Detta begrepp står mig ända upp i halsen. Vad är er relation till begreppet?
Jag tycker att det tjänar ett visst syfte, eftersom människor som regel har en tendens att vilja vara till lags och leva upp till förväntningar, bekräfta hegemonin.

Det är ju mer eller mindre kapat av xenofob/biologist/sexist/rasist/nazist/nationalist-packet, men använder det själv ibland, då jag tycker det ofta visar på inkonsekvens i resonemang och skenhelighet. Till exempel är det väldigt pk att säga sig vara feminist, men definitivt inte att vara det.
Nachac:

använder det själv ibland, då jag tycker det ofta visar på inkonsekvens i resonemang och skenhelighet. Till exempel är det väldigt pk att säga sig vara feminist, men definitivt inte att vara det.


vet ej om det är något särskilt tillfälle du tänker på när du skriver så, men kan det inte ibland vara så att personen bara har en annorlunda bild än du om t ex vad det innebär att vara feminist? Vad ger dig då rätt att kalla personen för pk och därmed förminska dennes åsikter?
Blivande_japan:

inte ibland vara så att personen bara har en annorlunda bild än du om t ex vad det innebär att vara feminist? Vad ger dig då rätt att kalla personen för pk och därmed förminska dennes åsikter?


Pk i sig är inte en förminskning, det är när åsikten eller fasaden uppehålls enbart för att det är pk som det är negativt.

Spana också in:

Blivande_japan:

Men hur kan man veta säkert att det bara är därför då?


Det kan man inte, så som med allt annat får man använda sig av mer eller mindre kvalificerade gissningar.

Blivande_japan:

Använder du det väldigt sparsamt eller mycket?


Rätt sparsamt, de flesta av mina åsikter är nog att betrakta som väldigt pk.
PK används förstås mest av reaktionärer för att förringa meningsmotståndare, det är sant. Då jag hör ordet associerar jag det med just detta, men inte helt: jag kan också se det som beteckning på de åsikter som anses korrekta i ett visst samhälle för att de blivit moderna där. Alltså är det för mig inte exklusivt ett skällsord, men jag kan ändå tycka att det borde avskaffas.

För övrigt är jag glad över att leva i ett land där tolerans och jämlikhet är pk. Det som är pk i Sverige är inte pk i Polen - och definitivt inte pk i Oman.
Tycker att det är ett passande ord för att distansera sig med de många skruvade samhällsaccepterande åsikterna.

Sant är dock att det finns de som använder det som ett giltigt uttryck för att inte behöva ta till sig något som en meningsmotståndare säger. Och det är bara korkat.
Blivande_japan:

Detta begrepp står mig ända upp i halsen. Vad är er relation till begreppet?


Pk har som nämnts en negativ innebörd, men har i viss mån ändrat betydelse. Jag återerövrar ordet genom att referera till mig själv som medlem i pk-maffian.(obs! självdistans) Ordet är för mig politisk satir över gruppen kränkta, främlingsfientliga män med få sakliga argument.
Det störiga med "PK" är att det har två innebörder som länkas samman i begreppet.

Dels att man står för allmänt anständiga värderingar. Typ att vara respektfull och inte vara rasist, sexist och allmänt kall och hård.

Dels att man är osjälvständig, okritisk och lurad av maktetablissemanget (dvs. Aftonbladet, konstnärerna och socionomerna).

--

Om begreppet ska ha någon objektiv innbörd och inte bara vara ett demagogiskt verktyg så borde det endast referera till de värderingar och uppfattningar man måste formellt bekänna sig till (inte nödvändigtvis ha) för att accepteras av den politiska makten, göra karriär i staten osv.

Då gäller ju en del sånt som brukar klassas som "PK". Man måste säga sig vara demokrat. Man kan inte säga "jävla neger" eller sådär. För då kommer man inte bli generaldirektör på livsmedelsverket.

Men inte fan gör man politisk karriär på att vara radikal queeraktivist med håriga armhålor eller bolsjevik! Så sådant här måste isåfall strykas från PK-listan.
Blivande_japan:

Vad är er relation till begreppet?


Tänker på bittra herrar som ägnar lite väl mycket tid åt Flashbacks mer ljusskygga avdelningar där dom hetsar varandra mot diverse minoriteter. Minoritetshetsning är en mycket populär sport i dessa kretsar.

Som andra tidigare påpekat så kan det ju även ha en positiv betydelse att inte vara PK, alltså att man inte behöver rätta in sig i ledet hela tiden.
Men det är väl ingen som tror att dom som främst använder sig av begreppet idag (herrarna på Flashback) är dom som har högst tankar om demokrati och tolerans
Blivande_japan:

när jag hör ordet tänker jag på människor som tycker att rasism är ok och att människor är mindre värda om de råkat födas till kvinnor, för det är i princip bara sådana människor jag sett/hört använda ordet.


eliminera alla pk-fittor då så slipper du höra ordet