Aviseringar
Rensa alla

Japan har ingen mångkultur - Vem ska rädda dom?


Ämnesstartare

I Sverige brukar jargongen vara att invandringen är bra och att berikar vår kultur. Något som hade varit nästintill otänkbart i ett land som japan.

Japaner är lite ett folk för sig. Dom brukar oftast karakteriseras som stela, tråkiga människor som gör allt för att inte sticka ut. Japaner är väldigt måna om sig själva och sin kultur. Det japanska värderas som det högsta i japan. Utlänningarna har det rätt så tufft.

Inte nog med att kraven för medborgarskap i japan är väldigt höga. Sticker du ut så ses du som en av "dem", en grupp som utgör ett hot mot folkets heterogenitet. Det krävs inte mycket för en utlänning för att grannskapet ska se snett på en, dom minsta av avvikelser lägger japanerna märke till.

Samtidigt så stretar japan med att vara ett av dom få rika länderna som upplever en negativ befolkningstillväxt, tack vare invandringspolitiken. Japanerna har t.o.m gått så långt som att börja bygga robotar för att ersätta sin förlorade arbetskraft istället för att ta emot invandrare.

Samtidigt är Japan ett av dom mest trygga länderna att befinna sig. Brottsligheten är mycket låg och man kan känna sig säker på gatorna. Skillnad är det i invandrartäta orter som Malmö här i sverige. av den simpla anledningen att om någon beter sig som den stereotypiske Rosengårdsbon så åker den människan ut med huvudet före. Man ser förmodligen med Europa som avskräckande exempel på vad invandring och mångkultur kan leda till. För här är brottsligheten trots allt starkt förknippat med invandringen. Och att japaner är väldigt snabba på att döma hjälper knappast.

Den gemene japanen skulle i Sverige ses som en rasist. Men är det verkligen en seriös hållning på saken? Japan är trots allt ett stort land, och motståndet mot invandringen kommer från alla skikt i samhället. Japan är ett land präglat utav isolation, inte har det blivit mycket sämre för det, utan snarare stärkt dem. Etnocentrismen som ett naturligt fenomen går alltså att parallell till här.

Jag drar ur ett par stycken ur denna fantastiska artikeln på Newsmill som gav mig inspiration till tråden.

Frågeställningar:
1.Är japaner rasister?
2.Fri kommentar kring artikeln

ht​tp://www.newsmill.se/artikel/2011/01/13/japanerna-v-ljer-bort-m-ngkulturen

Japan – med en befolkning på 128 miljoner människor, anses vara ett av världens tryggaste och mest utvecklade länder. Historiskt har landet varit slutet emot omvärlden och i modern tid har japanerna valt andra vägar än hög invandring och mångkultur för att möta de nya samhällsutmaningarna. Vilka ska då rädda Japans framtid?

----

Vänligheten utlänningen möts av i Japan är inte personligt riktad, utan så beter sig en civiliserad människa, anser japanen, oavsett om det är en landsman eller utlänning. Inställningen till invandrare är inte enbart riktat mot de som historiskt krigat mot Japan, utan mot alla som i dagens Japan utgör ett hot mot den japanska heterogeniteten eller de som på något sätt hotar den Japanska kulturen, som värderas väldigt högt.

----

Den japanska “kulturkampen” bekämpar således allt som bryter mot de egna traditionerna och bygger hellre robotar än låter invandrare ta hand om sina gamla. De förenar invandring med kriminalitet och drar gärna alla över en kam. I staden Hamamatsu skyr man exempelvis brasilianare med anledning av att “de grillar kött på altanen”. Japanerna ser ingen som helst nödvändighet eller intresse att uppmuntra mångkultur. Det är snarare extremt att förespråka mångkultur i Japan. I en svensk kontext skulle medeljapanen uppfattas som rasist eller nazist och inte tas på allvar av sina grannar eller arbetskamrater.

----

Att beskylla japanerna för bristfällig invandringspolitik skulle vara själva monumentifieringen av att kasta sten i glashus. Massinvandring i västerländer eller göra invandrare björntjänster genom att sätta dem i betongkomplex med bidrag kan knappast sägas vara en bättre modell. Hade Rosengård eller liknande områden med liknande händelser existerat, med skolbränder, stenkastning mot polisen, hade alla dessa människor på två röda sekunder blivit fängslade, och hemskickade. Det är helt enkelt otänkbart att sådana områden skulle tillåtas växa fram i Japan. Japanen är en stolt figur, stolt över sitt land och sitt folk. Inte en chans på jorden att det skulle kunna växa fram “no-go”-zoner runt Tokyo till exempel, där japanerna själva inte skulle våga visa sig. Det är helt enkelt uteslutet, finns inte, och det förstår alla som spenderat lite tid i landet. All typ av antijapansk propaganda utrotas direkt.


   
Citera
Ämnesstartare

Sming:

som gör allt för att inte sticka ut.

Srs, woot? Pratar vi om samma Japan nu?

Sming:

1.Är japaner rasister?

I regel, ja.


   
SvaraCitera

I Sverige kommer det inte finnas så många blonda och blåögda mer....


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sming:

Dom brukar oftast karakteriseras som stela, tråkiga människor som gör allt för att inte sticka ut.

Samtidigt är ju Japan ett av de länder med flest subkulturer. Bara en sådan sak som att det finns raggare i Japan ;p


   
SvaraCitera
time
 time

Jag tycker egentligen att det är väldigt löjligt att jämföra Sverige med Japan i det här fallet. Japanerna har en egen kultur som går tillbaka tusentals år medan Sverige alltid varit ett land som frivilligt har influerats av andra kulturer. Sverige är i princip ett mer socialistiskt USA i dagens läge. Och för ett par århundrade sen skulle vi alla vara fransmän. För övrigt håller jag inte alls med i din generalisering - i dagens japanska kultur ingår en hel del som "sticker ut". Du tycks mer prata om det gamla Japan, på landsbygden, men Japan är på både gott och ont inte exakt som i en film av Miyazaki...

Och att dra en pararell mellan robotar och arbetskraft känns mer som typiskt penisavund. Vi är nog alla medvetna om Japans överlägsenhet vad gäller framgångar inom teknik.


   
SvaraCitera

Jag har rest runt i Japan i två veckor och är mycket imponerad. De har ett välfungerande samhälle med en stark kultur och gemenskap. Landet är otroligt etniskt homogent, en sann oas för oss som lever i mångkulturen.

Japan har inga problem med en minskande befolkning, deras problem är deras stora befolkning. Om Sverige hade samma befolkningstäthet som Japan skulle vi ha 155 000 000 invånare, vilket knappast skulle vara önskvärt. Japans enorma befolkning är landets största problem, det orsakar miljöförstöring, det gör Japan fruktansvärt dyrt och det skapar ett omänskligt samhälle.

Japaner är inte rasister, de hatar inte folk för deras etniska bakgrund. De är med all rätt stolta över deras land och deras historia och det är mycket positivt att de tänker bevara Japan.


   
SvaraCitera

acadi:

Japan har inga problem med en minskande befolkning, deras problem är deras stora befolkning

Det där är väl inte riktigt sant. De har väl problem med att de inom kort kommer ha väldigt många gamla i förhållande med hur många unga, arbetsföra de har...

acadi:

Japaner är inte rasister, de hatar inte folk för deras etniska bakgrund.

Det där är ju kanske inte heller helt sant, klart att det finns rasister där, precis som på de flesta andra platser. Dock har jag hört av en vän till familjen som rest en del på landsbygden säga att de var extremt rasistiska där. Själv har jag bara varit i Tokyo och där märkte jag inte av rasismen så mycket. Det enda jag minns var en tant som stirrade på oss på tunnelbanan. Jag har aldrig någonsin förr eller senare sett en människa som sett så hatisk ut.


   
SvaraCitera

Blivande_japan:

Det där är väl inte riktigt sant. De har väl problem med att de inom kort kommer ha väldigt många gamla i förhållande med hur många unga, arbetsföra de har...

Har också läst det att dom kommer ha fler personer som är pensionerade än som arbetar. Vilket logiskt bör påverka deras ekonomi ganska hårt.

Också intressant att Japan som har Yakuza klanerna klassas som världens säkraste land.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jucka:

Också intressant att Japan som har Yakuza klanerna klassas som världens säkraste land.

Fast det fenomenet nämner hon också i sin artikel, om du orkar läsa den.


   
SvaraCitera

Jucka:

Också intressant att Japan som har Yakuza klanerna klassas som världens säkraste land.

men även om de har yakuza har de sjukt låg brottslighet.
sen utgör väl dock yakuza en rätt stor del av den brottsligheten...


   
SvaraCitera
time
 time

Och så blir jag ignorerad när jag för första gången försöker svara ordentligt och ge dig mothugg så en diskussion kan skapas. Då är det tyst, va! [party]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

timeisrunningout:

Sverige är i princip ett mer socialistiskt USA i dagens läge.

Hur tänker du här?


   
SvaraCitera

Sming:

Samtidigt är Japan ett av dom mest trygga länderna att befinna sig.

Inte för en tjej.

Om du inte tycker att man helt enkelt borde vänja sig vid att bli antastad.


   
SvaraCitera
time
 time

passaro:

Hur tänker du här?

Att livsstilen i Norden inte är särskilt egen, det känns ofta som att USA är förebilden på många plan, speciellt om vi tittar på mediakulturen idag. Sen har vi ju ett socialt skyddsnät som USA totalt saknar, därav ett lite mer vänsterriktat USA. Ungefär. Du får ursäkta om jag är otydlig, har druckit alldeles för mycket kaffe.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Att du som nationalist och arbetarhatare gillar ett land där fackföreningsrörelsen krossats, den toyotistiska produktionen har sitt ursprung (en produktionsmodell som bygger på att tvinga arbetare till att självdiciplinera sig istället för direkt kontroll och övervakning) och arbetare från barnsben disciplineras till att stå lydigt med mössan i handen och buga för sina utsugare är knappast förvånande. [zzz]

Klasskonflikterna i Japan kommer dock blomma upp igen. Manga-serier med kommunistiskt tema växer och deras kommunistparti går framåt. Det arbetande folket kan inte hållas nere hur länge som helst.


   
SvaraCitera