Forumet - JAS-plan kunde skjutit ner rånarnas helikopter

JAS-plan kunde skjutit ner rånarnas helikopter

2647 0 98
Myksa:

De var på övning och troligtvis inte skarpladdade...


JAS-plan på övning kan lika gärna vara skarpladdade som om de är ute på rutinuppdrag/patrullering längs gränserna. Såvida piloterna inte är under den inledande utbildningsfasen.

Jag tror inte försvaret avslöjar om de var skarpladdade eller ej. Sen var jag lite ironisk.. att skjuta ner en helikopter över Stockholm är nog inte det smartaste. Men att följa och spana hade däremot varit jävligt smart.

Spana också in:

Myksa:

Men jävligt fränt! [bigsmile]
Och hade inte blivit så många liknande rån. [cheers]


Haha ja! Vilken respekt svenskt försvar och polis hade fått från alla som planerar att råna här i landet!

Kan riktigt se rubrikerna på New York Times, BBC och CNN framför mig [bigcheers] "Sverige, landet som skickar missiler mot rånare"
shajjn:

Det låter nästan bättre än dem rubriker om värderånet i Sverige som nu pryder New York Times, BBC, CNN osv..


Definitivt! Som det är nu är det bara pinsamt. Det är så jäkla dåligt av polisen att inte ha utnyttjat planen till att åtminstone spana efter rånarna. Vad har vi annars JAS 39 Gripen-plan om de aldrig ska användas i en skarp situation när det behövs och finns tillfälle? Det kunde ha stressat rånarna till att göra misstag och bli gripna.
Ett JAS-plan på uppdrag över Östersjön är nästan alldeles säkert skarpladdat i någon mening. Även om det inte bär bomber eller robotar så har ett JAS-plan en 27 mm kanon som alltid sitter monterad i planet. I strid skjuter kanonen iväg nära trettio kulor i sekunden med tillräckligt stor kraft för att fortsätta rakt igenom en helikopter t.ex. Räckvidden för kanonen är nästan tre kilometer, så JAS-planen, som var över Tullinge vid rånet, hade i princip kunnat skjuta ner helikoptern därifrån om de hade fått order om det. Två JAS-plan tillsammans hade förvandlat rånarnas helikopter till en flygande basketkorg på mindre än två sekunder, och ja, det hade jag också väldigt gärna velat se.

[bigsmile]
Förövrigt har säkra källor verifierat att JAS-planen ingick i operativ spaning mot en större rysk militärmanöver i Östersjön. De var inte ute på något vanligt rutinuppdrag eller "övning" som vissa tidningar påstår. De var med största sannolikhet bestyckade med robotar.
Chryseus:

att skjuta ner en helikopter över Stockholm är nog inte det smartaste. Men att följa och spana hade däremot varit jävligt smart.


när helikoptern landar i arninge i skogsdelen... då kan man relativt säkert skjuta sönder skiten utan att ngn skadas. farst iofs lär väl ngn miljömupp skrika att man dödar träd eller nått. men ändå
EVIL_GENIUS_IS_BACK:

Haha, riksgränsen borde ha plåtar där det står:
"Sverige: Rånar du oss så spränger vi dig i småbitar."


Haha, så jävla klockrent [bigsmile]

Arthur89:

Jag hoppas du skojar.


Nej? Är det inte lika bra att använda de resurser som vi skattebetalare betalar för när vi väl kan? JAS 39 gripen hade stärkt sina aktier i länder som funderar på att köpa planet ifall det hade hjälp att få rånarna gripna eller nedskjutna direkt. Istället blir vi av med 100 millar till några tattar-rånare.

Alla hade tjänat på det.

Venfort:

Det finns ju en poäng med att hålla försvaret och polisen separerad. [cute]


Att enbart spana efter rånare utgör ju iofs ingen risk.
Chryseus:

Alla hade tjänat på det.


Vad tjänar vi på att spränga en helikopter? Människor dör, pengar försvinner och en helikopter kraschar o tar fyr
[confused]

Chryseus:

JAS 39 gripen hade stärkt sina aktier i länder som funderar på att köpa planet ifall det hade hjälp att få rånarna gripna eller nedskjutna direkt.


Världen hade snarare tagit sig en funderare över vad sjutton vi tänker med.

Chryseus:

Alla hade tjänat på det.


Jo, Finland hade nog blivit jätte avundsjuka på våran oerhört stora penis.


Chryseus:

Istället blir vi av med 100 millar till några tattar-rånare.


Du tror dig alltså veta att dom inte åker fast?
Chryseus:

Alla hade tjänat på det.


Arthur89:

Du tror dig alltså veta att dom inte åker fast?


Stringburka:

Men pengarna är väl redan borta.


Precis. Problemet är att värdetransportrån ökat lavinartat på ett par-tre år, det är så vanligt att de periodvis påverkar det ekonomiska systemet. Det sitter sex gripna, än sen då? De är ute efter några år och pengarna försvinner spårlöst. Det är ganska naivt att tro att de som utför rånen är samma personer som de som tar pengarna i slutändan. Har man resurser och kontakter för att plundra värdedepåer på hundratals miljoner och sedan tvätta pengarna snabbt och enkelt, så är man inte dum nog att själv dra på sig rånarluvan.

Kom ihåg att svensk valuta är liten och svårtvättad. Även om man transporterar pengarna utomlands så kan man inte promenera in på en bank i Belgrad och be att få dem inväxlade. Så enkelt är det inte. Så sett är Euro eller dollar mycket attraktivare valutor, eftersom de används över en så mycket större del av världen. Dollar blir heller aldrig ogiltig som valuta, i Sverige byter vi ut sedlar ganska ofta, just för att motverka förtjänsten av sådan här brottslighet.

Sverige toppar rånarligan, enbart för att det är så enkelt att komma undan med brotten, inte för att svenska kronor är särskilt attraktiva. Polisen står bredvid och tittar på. Polismännen på plats fick direkt order om att inte ingripa från högsta ort när man satt med fingret på avtryckaren för att beskjuta helikoptern så att rånarna inte skulle kunna lyfta. Det är uppenbart att de som ligger bakom rånet haft kontakter inom det svenska polisväsendet också.
herr_nilsson:

Polisen står bredvid och tittar på. Polismännen på plats fick direkt order om att inte ingripa från högsta ort när man satt med fingret på avtryckaren för att beskjuta helikoptern så att rånarna inte skulle kunna lyfta.


Vill vi ta risken att ha en skadeskjuten helikopterförare över Stockholm?
Jag försvarar inte polisinsatsen, men just det där är bara fail.