Forumet - jobba utan rast!? äta i smyg?

jobba utan rast!? äta i smyg?

1676 0 19
Hej jag har börjat ett sommarjobb nu. Första dagen fick jag reda på att vi inte har någon rast och alltså inte någon tid att äta något av en kollega. Jag äter frukost kl 8 och är hemma igen 16.00, och jag MÅSTE äta något därimellan, inte minst med tanke på att det är ett skapligt fysiskt jobb där vi rör på oss hela tiden. Jag jobbar fem timmar och då har man enligt avtal inte rätt till någon rast, vilket jag tycker är sjukt. Det beror på vilken tid på dagen det är. Skillnad om det är från sex på kvällen till elva, då man kan äta mat innan.

Jag skulle kunna äta en macka i smyg eftersom man jobbar skapligt ensam, ska jag göra det eller ska jag äta riktig mat till frukost. Är det någon som har erfarenhet av det här?
Stör mig något enormt på det, fem timmar kanske inte är så mycket men när man åker buss en timma innan så blir det det.

Spana också in:

Budolicious:

hotell- och restaurangfacket är värdelöst verkligen.


går liseberg under det? [tard]
iof gjorde cafét jag jobbade på det också.
fick ingen rast där, utan först när det blev lugnt kunde vi ta en matbit.
oftast hann vi det som tur var men att jobba 11h i sträck låter för jävligt :s
Har man ett arbetspass som är på 4,5 h eller mer under en dag har man rätt till en halvtimmes lunchrast - thats it, så vida företaget inte har bestämt att det ska vara en längre lunchrast än så. Men enligt lag (enligt handels vet jag i alla fall) så är det så som jag ovan nämnt. Tror däremot att det är en arbetstidslag också som står skrivet i arbetsmiljölagen (om jag minns rätt).

Kolla lite, ring handels eller det fack som det företag du arbetar på har sitt kollektivavtal i och se vad dem säger. Få skriftliga lagar och förordningar från fackets kontaktperson och visa stolt upp inför din kollega/chef/chefer och säg - JAG TAR MIN LUNCHRAST NU! :)

Lycka till.