Forumet - Jordmodeller

Jordmodeller

1115 0 16
För att utföra mätningar behövs ett koordinatsystem som unikt bestämmer varje punkt på jordytan. Vår kära jord har en mycket oregelbunden yta och ger därför svårigheter med att använda som grund för att skapa ett koordinatsystem. Målet är att skapa en matematisk modell över jordens form som grund för koordinatsystemen. En oerhört simpel jordmodell är sfären; jorden kan approximeras som en sfär med radien ca 6370 km. Om man tittar närmare på vår kära jord visar sig denna modell vara opraktisk då jorden är avplattad vid polerna. Denna avplattning beror på att jorden, som inte är en helt stel kropp, är utsatt för krafter på grunda av dels sin egen rotation och dels inverkan av måne och sol. Avplattning medför att sfären inte är lämplig jordmodell för i de flesta tillämpningar som kräver hög precision (låg osäkerhet). I denna tråd så ska vi diskutera vilken jordmodell är den bästa för låg osäkerhet med verkligheten. Finns det några förslag?

Spana också in:

tigr:

[confused]
Du får gärna bevisa motsatsen. Elliptisk? Snälla... Hur många hörn har jorden? Nej just det. Inga.


Är du helt korkad? Vet du vad en ellips är? Vem har sagt något om hörn!?
Jorden är utdragen vid ekvatorn på grund av rotationen.
Wiki
Läs på, sluta låt så puckad och bli lite mer ödmjuk. [shake]
Myksa:

Är du helt korkad? Vet du vad en ellips är? Vem har sagt något om hörn!?
Jorden är utdragen vid ekvatorn på grund av rotationen.
Wiki
Läs på, sluta låt så puckad och bli lite mer ödmjuk. [shake]


Tack själv o du store mästare av vetenskapen. Är du kanske släkt med Einstein?

Jorden är INTE utdragen vid ekvatorn och det vet du. Du får gärna posta ett par länkar som kan styrka ditt svammel.

Asha:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Avplattning

Sorry to break it for you. [smile]


[smile][smile][smile][smile][smile][smile][smile]
Idiot. [tired]


Nuvarande modell av jorden är den utlimata.
Jungman Jansson:

Antingen skapar man en oerhört detaljerad modell efter alla berg och dalar på vår planet eller så nöjer man sig med en sfär.


Man använder en jordellipsoid för X,Y koordinater. I Sverige kallas referenssystemet SWEREF99. Man använder geoiden vilket är en beräkning på gravitationsfältet för Z axeln. Det är det man menar när man säger över havsytan ect. Systemet vi använder oss av i Sverige heter RH2000.

Men det var inte riktigt det jag tänkte diskutera här. Poängen var hur man på bästa sätt definierar en jordellipsoid och varför man gör just så? Om det finns något rätt svar och i så fall varför? [y]