Forumet - journalist?

journalist?

1663 0 10
bellaaa143:

hur svårt är det att komma in? vilka betyg krävs? hur bra ska man ha på högskoleprovet?


om du inte ens kan googla fram den informationen känns det som journalist knappast är ett passande yrke för dig ;)

Men annars så blir man sällan något vettigt av att utbilda sig till journalist. Du tjänar antagligen mer på att läsa lite allmäna samhällsvetenskapliga ämnen (eller vilket område du nu vill behandla i din journalistkarriär) samtidigt som du lär dig skriva bra och sen skicka in dina verk till diverse tidningar.

Du bör också ha förståelse för att journalister extremt sällan har ett speciellt upphetsande och roligt arbete. De flesta journalister arbetar på någon lokaltidning och får i uppdrag att skriva en artikel om typ rånet på konsum. Informationen som krävs för artikeln hämtar de oftast från andra nyhetsmedier.
Grävande journalistik är en lyx att arbeta med och otroligt få journalister arbetar med någonting så roligt.
bellaaa143:

hur svårt är det att komma in?


på högskolan vet jag inte hur svårt det är att komma in, fråga din SYO, men är du duktig på att skriva så borde det inte vara några större problem egentligen.
Du får nog iaf se till att ha någorlunda bra betyg på gymnasiet dessutom.

bellaaa143:

hur bra ska man ha på högskoleprovet?


om du har bra betyg och kommer in på dem behöver du inte göra högskoleprovet. gör det bara om du tror du kan göra bättre ifrån dig där än dina vanliga betyg.

bellaaa143:

JAg har också hört att man kan skriva en uppsats och komma in på den! är det sant??


som jag skrev i början, är du duktig på att skriva borde det inte vara större problem, men sen har man nog en hel del annat att tänka på, dock beroende på vart man vill vara journalist.
Aftonbladet verkar anställa vilken person som helst medan New York Times nog vill ha en duktig och bra person som kan skilja mellan fakta och rykten.

Spana också in: