Forumet - Kärnkraft

Kärnkraft

1386 0 43
Tänkte nån insatt kunde spåna lite..

Håller på med projekt om kärnkraft i skolan, och det är en sak jag inte får tag på så bra information om.

Det finns ju personer och partier i Sverige som vill avveckla kärnkraften, men om man bara har vindkraft, solkraft och vattenkraft, var gör man då när det är -25 grader i januari och det är mörkt, vindstilla och vattnet är fruset?

Liksom kärnkraft är det enda som fungerar dygnet runt, året runt och med full kraft (<- humor [wink]).. Behöver man inte kärnkraften som backup i alla fall? Eller skall man köra fossila bränslen då eller vad är tanken? Och med den globala uppvärmningen som hotar är ett nytt tjernobyl att föredra framför global miljökollaps?

Hur resonerar kärnkraftsmotståndarna! (om det finns någon sådan här då [crazy])
Frippe94:

Det finns ju personer och partier i Sverige som vill avveckla kärnkraften, men om man bara har vindkraft, solkraft och vattenkraft, var gör man då när det är -25 grader i januari och det är mörkt, vindstilla och vattnet är fruset?


Dom vet inte hur man ska lösa det för dom kan inte tänka så långt.

Spana också in:

enhimmelskdrog:

är väl inte vindstilla bara för att det är vinter? eller va :s


Nej, men man kan ju inte räkna med att det skall blåsa mycket hela vintern heller.

Åtta:

Hav och rörligt vatten fryser sällan, det är aldrig vindstilla till havs, och solen lyser konstant.


Nja alltså, tillströmningen till kraftverksdammarna avsatnnar ju på vintern, så man kan ju inte köra för fullt hela vintern för då tar vattnet slut i magasinen. I norra europa är det ganska dåligt med effektiva soltimmar på vintern och visserligen blåser det lite mer på vintern i sverige, men det är ju knappast stabilt och pålitligt. Kan du garantera Sandviks stålverk att dina vindsnurror kan leverera el om 10 dagar?

Alltså jag har svårt att se hur ett kallt och industritungt land som sverige kan klara sig på enbart förnyelsebar energi som vi känner till den idag, den är helt enkelt inte tillräckligt pålitligt och jämn i sin energiproduktion.

Myksa:

Köpa från utlandet?


Hur många av våra grannar har överskott på ekologisk el på vintern? Svensk kärnkraft måste väl ändå vara bättre än Litauisk? Det är ju ganska hycklande att göra sig beroende av utlänsk kärnkraft och sen kalla sig 100% ekologisk och förnyelsebar när man i själva verkat inte alls klarar sig utan olja och uran, bara det att man köper det av något annat land så det skall se bra ut för politikerna?
Frippe94:

Det är ju ganska hycklande att göra sig beroende av utlänsk kärnkraft


Ja men det är så det måste bli om vår el inte räcker till. Sedan kanske vi kan arbeta för att köpa förnyelsebar el framför fulel.
Jag gillar kärnkraft kan jag tillägga. Eller det är inte bra men det bästa alternativet.
Idoufe:

Vi är ju inte beroende av endast vindkraft.


Har du ens läst det tidigare resonemanget innan du skrev?

Myksa:

Ja men det är så det måste bli om vår el inte räcker till.


Är det inte ganska dumt och risky att försätta sig i en sån beroendesituation, i princip ger vi ju andra länder möjligheten att energiutpressa oss, typ som ryssland håller på med gazprom.

Bör man inte vara självförsörjande på energi om man är ett litet land där halva landets yta ligger norr om polcirkeln, och där landets ekonomi bygger på energikrävande stål och verkstads industri :p

Mitt uppgift i skolan är att jag skall debattera MOT kärnkraft så jag måste ju ha lite bra argument, men hittis verkar det ju bara korkat att avveckla kärnkraften [crazy] Jag hittar typ inga bra anledningar till avveckling över huvud taget typ [cry]