Forumet - Kärnkraft - en fråga som klyver folket

Kärnkraft - en fråga som klyver folket

3067 0 111
Efter härdsmältan i Fukushima för två månader sedan har kärnkraftsfrågan blossat upp rejält. I och med händelserna i Japan har diskussionen åter blivit superaktuell och samtidigt som många gapar högt om en omedelbar avveckling av de svenska reaktorerna anser andra att kärnkraften är en nödvändig energikälla.

Var står du i frågan?

Läs mer om kärnkraft här!

Är du för eller emot kärnkraft?

Spana också in:

Tycker att det är mycket gnäll om kärnkraften. Kärnkraft är nice, men det är skitdumt att investera i mer kärnkraft nu istället för att lägga pengarna på forskning. Särskilt nu när man börjat kika närmare på torium igen. Ska vi stå om tio år med kärnkraftverk som är för primitiva för att använda torium eller är det inte bättre att avvakta tills vi har ett (enligt de rön jag läst) way säkrare alternativ?

Angående katastrofer så så mycket som verken i Fukushima stått pall är jag minst sagt imponerad. Vet att alla vänstertyper går runt med pins mot kärnkraft och gnäller, men jag tycker det är asballt.

Uranbrytningen är hemskt oetisk och behöver åtgärdas, men avfallet är inte en sån jävla big deal. Ut i rymden eller spara till framtiden. Om vi ens får något avfall när vi börjar använda Torium istället.

TORIUM!!! [cool] http://en.wikipedia.org/wiki/Thorium
jajajajaja, vi har förstått ordvitsen vid det här laget. hitta på något nytt.

jag tycker inte att vårt energislukande samhälle är värt detta jävla engagemang i energikällor. nedmontera allt som inte går att försörja med vatten- vind- eller solkraft och bygg ut när vi har forskat fram tillräckligt effektiva alternativ till att försörja vår livsstil. börja inte i fel ände.
Redaktionen:

Vet ej (Du röstade på detta alternativ)


Är alldeles för dåligt insatt i frågan för att föra en vettig diskussion, men utifrån det jag vet än så länge så lutar det åtminstone mot ett nej. Jag tycker inte att vi ska ha en infrastruktur och industri beroende av kärnkraft om vi inte har ett hållbart sätt att förvara avfallet. Att köra ner det i jorden funkar ju ett tag, men sen då? Speciellt då delar av vårat samhälle som sagt kan komma att bli beroende av den? Då är det du ju inte bara att avveckla kärnkraften. Alldeles för stora ekonomiska intressen inblandade.
När man pratar om att alternativa energikällor (som t.ex. vindkraft) inte kan tillgodose våra energibehov så syftar man på att de inte är tillräckligt ekonomiskt lönsamma att använda i stor skala. De ger för låga profiter. Kärnkraften är extremt mycket lönsammare och profitgenererande, och lobbas därför för av energikapitalet.

Hållbara miljölösningar utan avfall och arbetarnas säkerhet (och även gemene mans säkerhet p.g.a. risken för härdsmälta) prioriteras alltså bort för vinstintresset. Sådan är kapitalismen...
Redaktionen:

För (Du röstade på detta alternativ)


Är för kärnkraft som läget är idag, men mer resurser måste läggas på att ta fram mer gångbara energilösningar.

Rödingajäveln:

När man pratar om att alternativa energikällor (som t.ex. vindkraft) inte kan tillgodose våra energibehov så syftar man på att de inte är tillräckligt ekonomiskt lönsamma att använda i stor skala.


Och det kommer bli extremt bökigt för att lyckas producera samam mängd energi. Krävs ganska (väldigt många) vind- och vattenkraftverk för att komma upp i samma mängd producerad el.

Vattenkraften tycker jag dessutom att vi absolut INTE skall bygga ut då den på samtliga ställen mer eller mindre (direkt eller indirekt) har förstört djurlivet där det byggts.

Och vem vill bo granne med ett vinkraftverk?
Redaktionen:

Vet ej (Du röstade på detta alternativ)


Finns bra fördelar, som att de ger mycket energi och inte är lika "fula" som vindkraftverk/kan placeras på mer diskreta områden. Som Barsebäck kan jag se från mitt hus och det är i alla fall snyggare än vindkraftverken man ser lite härvar.[cool] + att det är billigt?
Sen nackdelar som t.ex. risk för läckage, dåligt sätt att hantera avfallet på och att det är allmänt farligt.
Så, jag vet inte. Hade man hittat ett bättre sätt hade jag varit emot (såklart). Tror dock jag är mer för. Eller ja. Kanske!
Buddah:

Och vem vill bo granne med ett vinkraftverk?


Riv överklassens strandvillor och bygg där t.ex. [smile] Eller på konstgjorda öar ute i havet.

Själv bor jag i övrigt hellre granne med ett vindkraftverk än ett kärnkraftverk. [confused]

Rådjuret:

Exakt!
När man slutar tänka ur pengarnas synvinkel kommer det bli betydligt lättare att rädda världen.


Jao, eller snarare när man tar bort pengarna helt och hållet så den ekonomiska faktorn försvinner. I ett behovsstyrt samhälle hade det ju inte ens varit en issue ifall energikällan är lönsam eller ej. [crazy]